Overleg:Petre Dumitrescu

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit artikel is vol problemen, fouten en in ieder geval ongeverifieerde uitspraken.

Een kort overzicht: - De sterftedatum van Dumitrescu (hier, in het Nederlandse artikel, 1970) komt niet overeen met die in het overeenkomstig artikel in andere talen (1950 in het Engels, Duits, Roemeens, Frans). - Verder worden er allerlei uitspraken zonder bronvermelding gedaan over Dumitrescu's rol te Stalingrad, - de naam van de man, zijn vermeende grootsheid, - zijn intelligentie als student en - cursussen (?) Russisch op zijn zevende die te Stalingrad van pas komen (hoe dan?).

- Er is ook over andere zaken geen bronvermelding. - Er wordt een afwijzende houding t.o.v. het regime van Ceausescu gesuggereerd terwijl het zich doet aanzien dat de in dat verband gepostuleerde acties na zijn dood (1950 volgens bronnen in andere artikelen) plaats moeten hebben gevonden.

- En zo zijn er nog heel wat problemen.

Iemand die tijd en zin heeft (ik helaas niet); verbeter dit deels of alles als het U belieft.

Hartelijke groet

onjuiste informatie[brontekst bewerken]

Teruggekomen in Roemenië na deze enerverende slag, voelde Petre zich dé grote Roemeense overwinnaar en noemde zich: 'Petre Dumitrescu', wat 'Groot Leider' in het Roemeens betekent. Onder deze naam is hij verder in het leven gegaan. Toen in 1967 Ceaușescu echter aan de macht kwam, kwam Petre direct in opstand, omdat hij inzag dat deze man niet deugde. Hij veranderde zijn naam dan ook in: 'Nicolae Motrenctrese'. Dit betekent, zeer vrij vertaald, 'Nicolaas de onsterfelijke'. Petre heeft vlak voor zijn dood een aanslag op Ceaușescu willen voorbereiden, maar helaas ging hij een paar maanden daarna dood aan een ziekte die nog steeds onbekend is. Medici zeggen dat het hoogstwaarschijnlijk leukemie is geweest. Milan Doek (overleg) 18 jan 2024 11:55 (CET)[reageer]