Overleg:Pierre Cuypers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een aantal zinnen uit de vorige versie heb ik in de tekst (nog) niet kunnen verwerken. Het staat iedereen natuurlijk vrij om dat alsnog te doen. Ik zal dat overigens zoveel mogelijk zelf proberen.

- Hij was tevens rijksbouwmeester.

- In 1879 stichtte hij de Teken- en Kunstnijverheidsschool Quellinus te Amsterdam.

- Pierre Cuypers geldt als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de neo-gotiek in Nederland en hij is tevens de eerste Nederlandse architect van internationale betekenis in de moderne tijd.

- Omdat Cuypers het belangrijk vond om de constructie van een gebouw goed te laten zien, gaat zijn voorkeur uit naar bouwen met baksteen. Maar dat een bouwkundige schepping meer is dan constructie alleen, is eveneens zijn uitgangspunt geweest. De symbolische en religieuze betekenis van een gebouw waren voor hem van groot belang.

- (over restauraties: onder andere de Nieuwe Kerk in Delft, Sint-Servaaskerk te Maastricht, de Sint-Willibrorduskerk te Deurne (1881-1884), de kathedraal van Mainz (tevens nieuwe kruisingtoren) en het Muiderslot


- Hij maakte hiermee een begin aan een nieuwe opvatting over het bouwen en over de plaats en betekenis van architectuur in de samenleving.

Dat hij rijksbouwmeester zou zijn geweest heb ik nergens kunnen verifiëren en ik ga er dan ook van uit dat het niet klopt. Wel was hij 'Bouwmeester der Rijksmuseumgebouwen'.

Fnorp 3 mrt 2005 12:30 (CET)

- In het artikel staat dat Cuypers een barokke toren van de Roermondse munster verving. Maar het ging hier om een romano-gotische toren, die al in verre staat van ontbinding was. We kunnen gerust stellen dat, terwijl de Munsterabdij verder in verval raakte en de laatste resten uiteindelijk in 1924 werden gesloopt, de kerk dankzij Cuypers behouden is gebleven. Mede daardoor is de aanvankelijke kritiek op zijn werk en restauratie in dit geval ook geheel verstomd.Pieter2 6 mei 2008 15:58 (CEST)

In het artikel staat ook dat o.m. in Veghel een oudere kerk moest wijken voor de nieuwe. Maar dat is daar geenszins het geval. De nieuwe verrees op een andere plek en de oude werd wegens bouwvalligheid en de geringere grootte, daarna afgebroken. Pieter2 22 nov 2008 01:30 (CET)


Mening?[bewerken]

Gebruiker Onderwijsgek deed deze wijziging. Ik ben het hiermee niet eens en draai dit terug, al sta ik open voor een betere formulering. De kerken zijn niet "ook representatief" in Cuypers' oeuvre, ze zijn juist de essentie daarvan; in de eerste plaats was hij kerkenbouwer. Dat hij vooral herinnerd wordt als architect van twee gebouwen in Amsterdam is juist niet objectief en heeft een hoop met amsterdamcentrisme te maken. Als bouwer van kerken verrichte hij baanbrekend werk voor de architectuur in Nederland en had hij talloze volgelingen. Zijn profane werk was van veel minder invloed. Fnorp 20 sep 2007 12:25 (CEST)

  • Goede uitleg, maar ik zou liever geen kwalificaties zien. Ik vind bovenstaande tekst daarom wel geschikt om in het lemma op te nemen. Succes en groete van Onderwijsgek 21 sep 2007 14:35 (CEST)

Cuypers werk in Venray Het is toch bekend dat Cuypers (naast al zijn projecten in en buiten Nederland), ook vele jaren gewerkt heeft in Venray: de bouw van de pastorie (1855 ?), huize Sint Joseph (thans het Freulekeshuus), kapel bij het klooster Jerusalem voor de zusters Ursulinen, waar hij trouwens kind aan huis was en daardoor allerlei andere opdrachten kreeg, en last but not least: de restauratiewerkzaamheden aan en in de Sint Petrus'Bandenkerk. Hij heeft vier hoektorentjes geplaats op de grote toren, de daken van het schip en de zijbeuken een andere helling gegeven, de laatste 5 altaren uit de kerk verwijderd en er drie nieuwe voor in de plaats gezet, de middeleeuwse gewelfschilderingen ontdekt, bloot laten leggen en laten restaureren en de meeste beelden een neo-gotisch jasje gegeven (laten geven). Waarom worden deze werkzaamheden hier niet vermeld? Met hartelijke groeten. Toon den Brok, Venray

P. Cuypers heeft ook de kerk van Erp (Veghel) van een nieuwe spits voorzien (een byzantijnse peer) toen de oorspronkelijke als gevolg van blikseminslag afbrandde. Zoals vaker gezegd, kan niet alles vermeld worden wat de man gedaan heeft of aan medegewerkt (zoals met van Gendt) omdat dat schier onoverzichtelijk, lang en lastig te verifiëren valt. Pieter2 6 mei 2008 14:51 (CEST)
Een volledige overzicht van zijn werken is te vinden in het boek dat als bron gegeven wordt, hiermee is dit dus niet lastig te verifiëren. Het volledige werk bedraagt ongeveer 400 werken naar mijn weten, dit is dus inderdaad niet echt handig, misschien is het een goed idee om een apart artikel te maken onder de noemer, Werken van Pierre Cuypers, en dan de 10 belangrijkste (POV) op deze pagina neer te zetten met een link naar het artikel Werken van Pierre Cuypers. nb, binnenkort bezoek ik het Cuypersarchief, mochten we nog iets perse moeten weten zou ik dat daar dan even op kunnen zoeken. - Bas 15 okt 2008 14:13 (CEST)
Ongeduldig als altijd ben ik al begonnen, Lijst van projecten van Pierre Cuypers - Bas 15 okt 2008 20:30 (CEST)

Kerk Kloosterburen[bewerken]

Aan de lijst met werken heb ik de rooms-katholieke kerk te Kloosterburen toegevoegd. Ik weet voor 100% zeker dat de kerk door Cuypers is gebouwd, mijn verhaal wordt bevestigd door de redactie van RTV Noord in hun rubriek "Deze dag in de geschiedenis". De datum van het ontwerp ontbreekt helaas.

TammoLuuk 18 mei 2008 12:05 (CET)

Fontein Binnenhof[bewerken]

Ik mis de fontijn op het Binnenhof (Den Haag) nog in het verhaal. Er gaat geen Prinsjesdag vorobij zonder dat deze een paar keer met de bewegende camera wordt getoond!. DavidC – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 62.177.248.218 (overleg · bijdragen) 09 okt 2008 11:57 (CEST)

we hebben er een artikeltje over Binnenhoffontein Hannolans (overleg) 19 sep 2017 23:00 (CEST)
ik heb de fontein hier toegevoegd Lijst van projecten van Pierre Cuypers. Hannolans (overleg) 19 sep 2017 23:11 (CEST)

Eigen graf[bewerken]

Heeft Cuypers niet ook zijn eigen graf (en dat van meerdere van zijn familieleden) ontworpen? Ik kan het nergens in de tekst vinden namelijk, uiteraard kan ik er ook overheen gekeken hebben. Er zijn wel foto's van en ik ben er zelf ook geweest, het is zeker weten in zijn stijl gemaakt. Dqfn13 (overleg) 16 mei 2018 16:29 (CEST)

Zie Grafmonument van de familie Cuypers. Mvg, Vincent Steenberg-Overleg 16 mei 2018 17:22 (CEST)
Het is dus inderdaad van zijn hand. Ik heb het op de lijst ook maar meteen aangevuld want ik zag via de link Links naar deze pagina dat het monument dus wel op de lijst van projecten genoemd werd. Dqfn13 (overleg) 16 mei 2018 20:50 (CEST)