Overleg:Piet Reckman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Er is een mythe ontstaan als zou Piet Reckman zonder meer degene geweest zijn die in 1977 een tweede kabinet-den Uyl 'geblokkeerd' heeft. Zelfs op radio en televisie is deze vreemde simplificatie de afgelopen dagen n.a.v. zijn overlijden verkondigd. In werkelijkheid is de poging van formateur den Uyl nog 10 dagen voortgezet na de partijraadsvergadering van dinsdag 25 oktober 1977. En de zaak is uiteindelijk gesprongen op de personen van de ministerskandidaten. Met name de bezwaren van de PvdA tegen de CDA-kandidaten van Agt, Andriessen en Kruisinga werden door het CDA niet geslikt.

Deze mythe doet Reckman beslist onrecht, en om haar te ontzenuwen heb ik een veel nauwkeuriger weergave toegevoegd, onder andere gebruik gemaakt van Ed van Thijns boek "Dagboek van een Onderhandelaar", waarin de formatie van 1977 zeer nauwkeurig van dag tot dag beschreven staat. Gezien de onrechtvaardigheid van de vaak verkondigde onjuiste versie misstaat enige uitvoerigheid hier mijns inziens niet. Paul kuiper 19 jun 2007 23:48 (CEST)

Misschien toch een idee om een artikel op te nemen over het Kabinet-Den Uyl II dat er nooit gekomen is... Er is genoeg over te vertellen. De link staat er alvast. Paul-MD 22 jun 2007 08:29 (CEST)

Zou kunnen, maar misschien is een heel artikel over een kabinet dat nooit bestaan heeft toch wat vreemd. Het lijkt me eigenlijk logischer dat er dan een artikel geschreven wordt 'Kabinetsformatie Nederland 1977'. Dergelijke artikelen bestaan al over de formaties van 2002, 2003 en 2006/2007. Ik heb voorlopig niet de tijd voor een dergelijk artikel, wie het wil doen adviseer ik gebruik te maken van bovengenoemd zeer zorgvuldig boek van van Thijn. Paul kuiper 25 jun 2007 21:50 (CEST)