Overleg:Pieter Menten

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een betrouwbare bron ?[brontekst bewerken]

De heer Knoop heeft zijn verliesgevende weekblad een tijd lang laten drijven op de kurk van het Mentenschandaal. Hij is geen neutrale bron! Is er ooit aangetoond dat Menten deel uitmaakte van de SS? Kon dat wel als Nederlander? De archieven van de SS bestaan nog... het moet gemakkelijk te vinden zijn. Het zal niet om de waffen SS zijn gegaan. Menten mystificeerde zijn afkomst. Volgens het tijdschrift "Origine" ( over antiek) kwam hij niet uit Rotterdam en was hij de zoon van een voddeboer in het Zuiden van het land. Dat Menten rijk was is duidelijk. Hij bezat een villa, veel kunst en een kasteel in Ierland. Maar wat is de bron voor " de op 5 na rijkste Nederlander"?

Aan de Mentenzaak zit een raar luchtje... Niet alleen aan Menten zelf, een schemerige figuur, maar ook aan de rechtspraak in zijn strafproces. Moest Barbertje hangen?

Een artikel om heel voorzichtig mee te zijn.

Ik heb opgeschreven dat er bij Menten geen "roofkunst" is gevonden.

Robert Prummel 1 sep 2006 03:18 (CEST)[reageer]

Beste Robert, inderdaad is Knoop niet als een neutrale bron te beschouwen. Hij is betrokken en subjectief - een ongunstige combinatie van factoren. Loe de Jong is betrokken en objectief - da's heel wat beter. Hij spreekt in zijn veeldelig werk maar één keer over Menten:
Ook vond in de tweede helft van de jaren '70 een langdurig, voor diverse instanties gevoerd proces plaats tegen de 'foute' handelsman P.N. Menten, van wie bewezen werd dat hij in de zomer van '41 in het door de Wehrmacht veroverde Oost-Polen een misdrijf tegen de menselijkheid had gepleegd. (deel 12/1, p. 48)
Meer schrijft De Jong niet. Wat is wijsheid? Misschien moet Knoops visie als zodanig worden gemarkeerd in het lemma, naast wat De Jong zegt. Met groet,--Willem Huberts 1 sep 2006 16:42 (CEST)[reageer]

Einsatzkommando?[brontekst bewerken]

In de Duitse Wiki lees ik: "Die Aufstellung der Einsatzgruppen geschah in der Grenzpolizeischule Pretzsch und den umliegenden Orten Bad Düben und Bad Schmiedeberg ab Mai 1941. Zuständig hierfür war der Amtsvorstand I (Personal) des RSHA, SS-Brigadeführer Bruno Streckenbach, der den Leiter der Schule Tummler, mit der Ausbildung beauftragte. Die Führer der Einsatzgruppen rekrutierten sich im Wesentlichen aus dem Führungspersonal des RSHA. So waren allein zwei der Einsatzgruppenführer Amtsvorstände des RSHA (Otto Ohlendorf, Amt III – SD Inland, und Arthur Nebe, Amt V – Kripo). Die meisten Offiziere der Einsatzgruppen waren Akademiker im Alter zwischen 30 und 40 Jahren, etliche hatten promoviert. Während das Personal für die leitenden Posten von Himmler und Heydrich ausgewählt oder zumindest bestätigt wurde, erfolgte die Auffüllung der Einheiten vorzugsweise mit Personal aus den Reihen der Sipo, Orpo, Kripo und SD, das schon zu ähnlichen Zwecken eingesetzt worden war, ohne dass für die Auswahl besondere Richtlinien existierten. Vielmehr hatten die Fachamtschefs des RSHA von ihren Mitarbeitern eine vorgegebene Zahl abzustellen. So wurde zum Beispiel der komplette Lehrgang der Führerschule der Sipo in Berlin zum Einsatz in den Einsatzgruppen abkommandiert. Eine besondere Auslese nach politischer Zuverlässigkeit habe nach Aussage von Bruno Streckenbach nicht stattgefunden. Diese wurde bei den Angehörigen der Sipo und des SD aufgrund der Einstellungsvoraussetzungen für diese Organisationen bereits unterstellt. Das erforderliche Hilfspersonal wie Kraftfahrer, Funker, Dolmetscher, Schreibkräfte usw. bestand teilweise aus Notdienstverpflichteten, die nicht der SS angehörten. Den Einsatzgruppen A–C wurden noch je eine Kompanie des Polizei-Reserve-Bataillons Nr. 9, später des Polizei-Reserve-Bataillons Nr. 3 zur Verstärkung zugewiesen".

Auch die in den eroberten sowjetischen Gebieten eingesetzten Höheren SS-und Polizeiführer Nord (Riga), Gruppenführer Hans Prützmann, Mitte (Minsk), Gruppenführer Erich von dem Bach-Zelewski und Süd (Kiew), Obergruppenführer Friedrich Jeckeln, unterstützten die Einsatzgruppen mit je einem Regiment Ordnungspolizei sowie Einheiten der Waffen-SS. Mitte 1942 kam noch Brigadeführer Gerret Korsemann als HSSPF Kaukasus dazu".

  • Die Einsatzkommando's bestonden dus uit Duitsers. Duitse paramilitaire politie, SD en SS. Wat had Menten als vijandig (Immers Nederlands) onderdaan daar dan in te zoeken? Hij was toch geen SSer? Ik betwijfel geen moment dat de Joodse bevolking van ook die twee dorpen, Podhorodce en Urycz, uitgemoord is, maar dat een Nederlander daar een rol in heeft kunnen spelen, dat begrijp ik niet en ik betwijfel het sterk, ik geloofde het ook destijds al niet. Namen die Einsatzkommando's werkelijk orders aan van een voor die gelegenheid in een Duits uniform gestoken Nederlandse burger? De vraag stellen is hem beantwoorden. Of een Nederlander mogelijkerwijs "Notdienstverpflichtet" was moet door het RIOD nagezien kunnen worden. Het lijkt me van niet.

Het artikel op Wiki is nu juist vervat, Menten is rechtsgeldig veroordeeld en sinsdien gestorven. Daarmee lijkt de kous af te zijn totdat... er in Moskou een archief opengaat?

Brand in de villa van Menten[brontekst bewerken]

In 1977 werd brand gesticht in de villa van Menten in Blaricum. Er werd zelfs een boek over geschreven ( zie literatuurlijst ). Misschien een idee om er wat aandacht aan te besteden.Groeten --Martinus1967 8 dec 2009 14:47 (CET)[reageer]