Overleg:Plasticsoep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Benaming[bewerken]

Dit artikel is aangemaakt met de titel Kunststofarchipel. Volgens mij zijn er betere aanduidingen mogelijk.
Ten eerste is een archipel normaal gesproken een groep vaste eilanden. Dat is dus al geen bijzonder rake vergelijking.
Een belangrijker reden is echter dat het woord 'kunststofarchipel' simpelweg weinig gebruikt wordt. Het wordt daarin aantoonbaar overtroffen door plastic soep.
Dit wordt dan wel vaak met twee woorden geschreven, wat suggereert dat de gehele Pacifische bowl van plastic (bijvoeglijk naamwoord) is. Zie daarentegen de lijst van soepen. Daar zie je dat het voornaamste bestanddeel van een bepaalde soep wordt vastgeplakt aan het woord '-soep': groentesoep, uiensoep enz. Als je dat hier zou toepassen, zou je plasticsoep krijgen, wat mij persoonlijk een lek mooi alternatief lijkt. (Dat dit geen reguliere soepsoort is lijkt me taalkundig niet van belang.) Zijn er meer visies? Apdency (overleg) 12 jul 2013 21:03 (CEST)

Ik heb even in Van Dale gekeken. "Plasticsoep" is daarin een bestaand woord en staat voor het hier beschreven (on)ding. Van mij mag je het artikel dus zeker daarin veranderen. --MichielDMN 🐘 (overleg) 12 jul 2013 21:41 (CEST)
Tjonge, kwam niet in me op dat het daar kon staan. Het bovenstaande verhaal had ik me dus kunnen besparen. Dank, groet, Apdency (overleg) 13 jul 2013 12:19 (CEST)
Inderdaad :-). Maar kijk, je hebt iemand op het idee gebracht om het op te zoeken en het resultaat is wat telt. Graag gedaan en groet terug! --MichielDMN 🐘 (overleg) 13 jul 2013 16:48 (CEST)

deeltjes per oppervlakte[bewerken]

Na lezing van de bron blijft de maat "aantal deeltjes per oppervlakte" verwarrend, want men heeft een sleepnet gebruikt en dus een volume doorzocht, geen oppervlak. Daarnaast is onduidelijk op tot welke diepte het water onderzocht is. M.i. veelzeggender dan de absolute hoeveelheid plastic is de verhouding plastic/plankton, m.n. ook vanwege de te verwachten biologische effecten. Zwitser123 (overleg) 25 nov 2016 09:46 (CET)

Ook de verhouding plastic/plankton verschilt naarmate de diepte toeneemt. Met vriendelijke groeten, Face-smile.svg4ever(Overleg) 25 nov 2016 18:56 (CET)
Ja, dat is aan te nemen, maar daarover zegt het artikel niets. Wel over grote dag/nacht verschillen, maar het is nog niet eens duidelijk of het rechthoekige net in de breedte of in de hoogte door het water werd getrokken. Ken jij een betere bron misschien? Zwitser123 (overleg) 25 nov 2016 22:24 (CET)
Helaas niet. Bedankt voor je aanpassingen. Met vriendelijke groeten, Face-smile.svg4ever(Overleg) 26 nov 2016 14:09 (CET)