Overleg:Pleegzorg

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Alleen Nederland[brontekst bewerken]

Hier is alleen de pleegzorg in Nederland beschreven. Ik weet niet of pleegzorg in andere nederlandstalige gebieden hetzelfde geregeld is. Kan iemand daar iets over schrijven?

--Lex vB (overleg) 18 apr 2006 om 14:23.

Organisatie van pleegzorg in Vlaanderen toegevoegd. rikipedia (overleg) 8 jul 2006 20:24 (CEST)[reageer]

Externe links[brontekst bewerken]

Ik denk dat we kunnen volstaan met de vijf links die naar de koepelorganisaties verwijzen. Onderstaande links heb ik verwijderd, omdat ze niet specifiek over pleegzorg gaan. Ze passen eventueel bij Jeugdzorg.

Vriendelijke groeten, -rikipedia (overleg) 25 mrt 2008 19:21 (CET)[reageer]

Ouders van een pleegkind hebben geen adjectief nodig[brontekst bewerken]

Waarom ouders van een pleegkind geen adjectief nodig hebben. In de jeugdhulpverlening, vooral in de pleegzorg, werden ouders dikwijls aangeduid als 'geboorte','natuurlijke', 'biologische' of 'eigen' ouders. Deze aanduiding verengt het ouderschap tot het leveren van zaad of het baren van een kind. Een kind heeft slechts twee ouders en die hebben geen adjectief nodig. Recente wetswijzingen (in Vlaanderen het Decreet inzake de Integrale Jeugdhulp) of wijzigingen in de werkwijze bij pleegzorg (in Nederland de invoering van 'Prima Pleegzorg' in de provincie Limburg) houden met deze stigmatisering van ouders rekening. In de teksten wordt nog enkel gesproken over 'ouders', zonder meer. Deze wijzigingen kwamen tot stand door aanhoudende (sinds 2001) vraag van ouderverenigingen zoals de 'Raad van Ouders van de Jeugdhulp' (Vlaanderen) en de 'Stichting Jeugdzorgvragers Limburg' (Nederland). Marcel De Beukeleer (algemeen secretaris van 'OudersNetwerk Vlaanderen')

PS: In tegenstelling met pleegzorg is bij adoptie het soms wel nodig om onderscheid te maken. Adoptieouders (officieel 'adoptiefouders') kunnen de wettelijke ouders van een kind worden (wettiging door adoptie) waardoor zij de juridische ouders (of 'wettelijke ouders') van hun adoptiekind zijn. Wanneer het in deze context nodig is om onderscheid te maken tussen de ouders en de adoptieouders, kan het adjectief 'biologische' bij ouders gebruikt worden. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Marcel De Beukeleer (overleg · bijdragen) 25 nov 2012 02:18

Zowel taalkundig als inhoudelijk ligt het voor de hand dat je een pleegouder kan beschouwen als een soort ouder. Het spreken over "ouder" zonder meer is dus onduidelijk.-Patrick (overleg) 25 nov 2012 09:49 (CET)[reageer]