Overleg:Protoschrift

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik heb daar geen feit vermeld, om daar dus een bron te vragen is overdreven. Pieter2 6 nov 2009 21:15 (CET)

Als het geen feit is, waarom heb je het dan vermeld? Is het een alom geaccepteerde theorie? In dat geval kan er best een bron vermeld worden. Devon1980 Holand cockade.svg Overleg 6 nov 2009 21:28 (CET)
Natuurlijk niet. Het betreft een zienswijze die door nader onderzoek best weer weerlegd zou kunnen worden. Waar ik het las? Geen idee, misschien de Panorama van vijf jaar terug of een krant van nog langer geleden. Maar ik zal het prehistorische boek eens raadplegen, misschien vind ik wat. En ik zou zeggen, verdiep je zelf ook in de materie, misschien vind je andere zienswijzen en kun je het een en ander aanvullen (of wijzigen) in dit artikel. Pieter2 6 nov 2009 21:52 (CET)
Dat laatste vind ik wat flauw, ik mag best zonder kennis van zaken (misschien juist daarom) om opheldering van een aanname/speculatie vragen. Ik zie de verduidelijking uit het prehistorische boek graag tegemoet. Devon1980 Holand cockade.svg Overleg 6 nov 2009 22:10 (CET)
Mmmm, dat is een discrepantie. Enerzijds wel een bron vragen maar anderzijds zich niet willen verdiepen in de materie. Uhlenbeck zegt dat er in beginsel sprake is van een communicatiesysteem d.m.v. conventionele zichtbare tekens en dat de mens al zeer vroeg (20.000 jaar geleden en vroeger) de behoefte heeft gevoeld tekeningen te maken. Anders gezegd, schrijven deed men door te tekenen. Wat zou men elkaar willen vertellen door middel van rennende (gewapende) jagers en prooidieren getroffen door werpspiesen? Het kan twee redenen hebben. Enerzijds een triomf (een soort van ritueel) na een succesvolle jacht. Anderzijds kan het een soort van beeldschrift zijn op welke wijze werd gejaagd. Men deelt elkaar iets mede door een aantal tekeningen of een soort van pictogrammen. Bijvoorbeeld de afbeelding bij een rotspad in Nieuw Mexico (VS) van een omgekeerde ruiter te paard, waarnaast een berggeit in normale positie. Dit ter aanduiding (Gelb) dat het betrokken pad een geitenpad is en ongeschikt was voor ruiters te paard. Ewe/negers in Afrika tekenden een draad in een naald om te zeggen dat de draad de naald volgen zal oftewel anders gezegd ´´de appel valt niet ver van de boom´´. Dit is te bezien als protoschrift ofwel de grondslag van het ontstaan van schrifttekens in latere tijden. Pieter2 6 nov 2009 23:01 (CET)
Waar schreef ik dat ik me niet in de materie wil verdiepen? Daarnaast begrijp je mijn punt niet. Maar dat doet niet ter zake. Dank voor de uitleg. Devon1980 Holand cockade.svg Overleg 6 nov 2009 23:12 (CET)
Dat destilleerde ik uit de reactie: dat laatste vind ik wat flauw, ik mag best zonder kennis om opheldering vragen. Dat mag zeker, maar dan hoef je het nog niet flauw te vinden. Ik zei: verdiep je in de materie... Als je deze opmerking flauw vind, denk ik dat je dat (voorlopig?) nog niet ziet zitten. Maar als dat je punt helemaal niet was, mijn excuus hiervoor. Pieter2 7 nov 2009 00:02 (CET)

@Flyingbird: Vergeet niet dat oorspronkelijk het schrift ook een regelrechte kunstuiting was. En d.a.v. het protoschrift eveneens. Pieter2 9 nov 2009 22:06 (CET)