Overleg:Psycholoog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Sigmund Freud hoort niet in dit rijtje thuis: hij was arts en psychiater (zie zijn eigen Lemma)

beste tommey dan moet dat lemma nog aangevuld worden... de grondlegger van de psychoanalyse is natuurlijk ook psycholoog :-) groetjes, oscar 2 dec 2004 18:46 (CET)
Ik snap je reactie, inderdaad de grondlegger van de diepte-psychologie, maar je "natuurlijk ook psycholoog" kan ik niet volgen. Hij is arts en psychiater. In zijn tijd werd hij geen psycholoog genoemd. Is toch vreemd wanneer wij hem nu ineens de titel psycholoog toedichten? Ik laat het nu zo staan, maar het lijkt mij zinniger dan achter zijn naam een aantekening te plaatsen dat hij in zijn tijd geen psycholoog genoemd werd. Of hij verdient in dit lemma zelfs een aparte vermelding in een aparte alinea ipv in een opsommingsrijtje. In zijn eigen lemma hoort m.i. geen vermelding Psycholoog te staan (zolang er geen andere bronnen gevonden zijn). Andere meningen? Tommey 2 dec 2004 19:26 (CET)
hoi tommey, ik heb werken van freud, waaronder "Abriss der Psychoanalyse", waarbij in het voorwoordje bijvoorbeeld over hem wordt gezegd "...Begründung und Fortentwicklung der Psychoanalyse als eigener Behandlungs- und Forschungsmethode sowie als allgemeiner Psychologie..." (cursivering van mij: grondlegger van de psychoanalyse als algemene psychologie). mogelijk doel je op het woord psycholoog in de moderne engere zin, zoals nu ook in het lemma nog staat (braaf gediplomeerd, maar met een ander diploma dan freud had). met die definitie ben ik het ook niet echt eens. oscar 3 dec 2004 01:03 (CET)
Als we de definitie aanpassen dan past Freud daar natuurlijk prima tussen!Tommey 3 dec 2004 07:17 (CET)

opleiding/werkterrein[bewerken]

het is nog niet helemaal af, Door de wol geverfd 15 jun 2005 18:33 (CEST)

Lijst van psychologen[bewerken]

Vangeest heeft m.i. terecht Maarten van Kimmenade uit deze lijst verwijderd. Maar een paar van de andere namen kunnen er ook wel uit: Angell, Carr, Hellinger en Hunter. Ik had zelf nog nooit van deze mensen gehoord, en ze hebben ook geen artikelen op de Nederlandstalige Wikipedia. Ik stel voor de titel van deze lijst te veranderen in

Alfabetische lijst van namen van in Nederland en België algemeen bekende psychologen[bewerken]

, en dan die vier bovengenoemde namen te schrappen.--Dolph 19 dec 2006 20:54 (CET)

Lijst van Psychologen[bewerken]

Ik ben het met je eens Dolph. Nog nooit van deze mensen gehoord. Maar ik zou, bij nader inzien, eigenlijk nog verder willen gaan. Op verschillende plekken in Wikipedia wordt nu een lijst van psychologen bijgehouden:

-Hier, op de pagina Psycholoog

-In de categorie Psycholoog

-Op lijst van psychologen

-Indirect op Psychologie van A tot Z

Dit lijkt me geen wenselijke situatie. we maken het onszelf onnodig moeilijk als we al deze lijsten proberen te actualiseren, aanvullen en verbeteren.

Voorstel: de lijst op de pagina Psycholoog verwijderen en daar volstaan een verwijzing naar lijst van psychologen of de categorie Psycholoog. Laatsgenoemde heeft eigenlijk mijn voorkeur omdat deze lijst automatisch wordt bijgewerkt wanneer de juiste categorie "psycholoog" wordt toegevoegd aan artikelen. Gebruiker:Vangeest

Goed voorstel van Vangeest. Voor mijn part: ga je gang. Een onderscheid maken voor "België en Nederland" lijkt mij, beste Dolph, op termijn niet houdbaar. Het siert je evenwel de Belgen hier niet te vergeten. Door de wol geverfd 20 dec 2006 12:47 (CET)
Prima! --Dolph 21 dec 2006 15:09 (CET)

Afbeeldingsuggestie[bewerken]

Op dit moment bevat dit artikel geen afbeeldingen. Andere Wikipedia's gebruiken voor dit onderwerp wel afbeeldingen. Deze worden hieronder genoemd. Als die afbeeldingen geschikt zijn, kunnen ze ook hier gebruikt worden. Zie Help:Gebruik van bestanden voor instructies daarvoor. Bedenk wel dat een artikel niet per se afbeeldingen hoeft te bevatten.

Als het artikel ondertussen afbeeldingen bevat of de suggesties hieronder niet bruikbaar zijn, kun je dit bericht weghalen. Als dit het enige bericht op deze overlegpagina is, kun je de pagina voor directe verwijdering nomineren door een {{nuweg}} toe te voegen bovenaan de pagina.

Meer informatie over deze suggesties staat op Wikipedia:Wikiproject/Afbeeldingsuggestie.

Afbeeldingen op Commons[bewerken]

Met vriendelijke groet -- Lsjbot (overleg) 14 jan 2015 12:56 (CET)