Overleg:Ranger 9

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Ranger 9. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 4 okt 2018 02:34 (CEST)[reageer]

Exacte positie van het inslagkratertje van Ranger 9[brontekst bewerken]

Dankzij de online ACT-REACT Quick Map, samengesteld aan de hand van de duizenden hogeresolutiefoto's afkomstig van de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), is het mogelijk om de exacte positie van de inslagplaats van Ranger 9 te bepalen. Als gids gebruik ik drie van de allerlaatste closeup foto's die nog door Ranger 9 werden doorgezonden alvorens die insloeg op het maanoppervlak. Deze drie foto's staan afgebeeld op bladzijde 30 in het boek Operatie Maan van Chriet Titulaer (1969). Nog een goede gids is het flinterdunne boekje dat bij de Hallwag maankaart uit 1969 werd bijgeleverd, want op bladzijde 6 is een overzichtfoto afgebeeld (eveneens afkomstig van Ranger 9) waarop de centrale piek van Alphonsus te zien is (Alphonsus Alpha) alsook enkele onderdelen van Rimae Alphonsus. Tevens is op deze foto een klein wit cirkeltje te zien waar Ranger 9 insloeg. Dankzij dat witte cirkeltje is het mogelijk om in te zoomen op de NAC (Narrow Angle Camera) foto van betreffend gebied (dus in de ACT-REACT Quick Map). Eens aangekomen in dit gebied moet foto 1 op bladzijde 30 uit Chriet Titulaer's boek geraadpleegd worden, en aldus, na wat zoekwerk, komen we uiteindelijk terecht "op" het kunstmatige kratertje dat veroorzaakt werd door de inslag van Ranger 9. Aan de hand van foto 3 in Chriet Titulaer's boek zien we dat ongeveer op de plaats van de inslag zich een ander kratertje bevond dat totaal werd "weggeveegd" door het nieuwe kunstmatige kratertje van Ranger 9. De diameter van het nieuwe kratertje bedraagt ongeveer 15 tot 20 meter.

Voor de lezers die zich geroepen voelen om dit kunstmatige inslagkratertje op te sporen en om het vervolgens met eigen ogen te zien te krijgen, hier volgen de "pinpoint" coordinaten van de inslagplaats:

  • LATITUDE: -12.82834 / LONGITUDE: -2.38739