Overleg:Rechtspersoon

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wereldbol De voorbeelden en het perspectief in de paragraaf "Wettelijke basis in Nederland" behandelen voornamelijk Nederland en geven misschien geen wereldwijd standpunt over het onderwerp weer.
Probeer dit artikel alstublieft te verbeteren aan de hand van deze tips of bediscussieer het probleem op deze overlegpagina.

brimz 7 nov 2008 13:06 (CET)[reageer]

Ik zat een beetje in mijn maag met de wijze waarop het onderscheid publiekrechtelijk-privaatrechtelijk beschreven stond. In het Burgerlijk Wetboek Boek 2 komt dat onderscheid namelijk helemaal niet voor. Ik kon dus in de wet ook niet het onderscheid terugvinden tussen "Uitvoerders van overheidstaken die in een wet publiekrechtelijke rechtspersoonlijkheid toegekend krijgen " en "Uitvoerders van overheidstaken die in een wet privaatrechtelijke rechtspersoonlijkheid toegekend krijgen "

Ik vond alleen een aantal wetten waarin stond dat een organisatie een rechtspersoon is (bijvoorbeeld de wet TNO). Voor al die rechtspersonen geldt artikel 5 "Een rechtspersoon staat wat het vermogensrecht betreft, met een natuurlijk persoon gelijk, tenzij uit de wet het tegendeel voortvloeit. "

Ik heb bij privaatrechtelijke rechtspersoon daarom ook provincie en gemeenten etc. weggehaald.

Ik ken wel het onderscheid tussen publiek recht (of bestuursrecht?) en privaatrecht wat van belang is bij rechtzaken tegen de gemeente. Bij een geschil over een betaling bij aankoop van grond moet je bij de burgelijke rechter zijn en bij een geschil over de verlening van een hinderwetvergunning moet je bij de bestuursrechter zijn.

Ik geloof echter dat het artikel zo wel redelijk is. Johan Lont 28 apr 2004 16:38 (CEST)[reageer]

En ik heb ze weer teruggezet. Het onderscheid zit hem namelijk in de doelstelling. Een publiekrechtelijke rechtspersoon is een entiteit die in kan grijpen in publiekrechtelijke zaken. Een privaatrechtelijke rechtspersoon is een rechtspersoon die in feite gelijk staat een natuurlijk persoon: een rechtspersoon is gebonden door de wet en neemt deel aan het economisch verkeer.
De grap is nu: de overheden zijn beide. De gemeente kan een verordening uitvaardigen en zo ingrijpen in de publiekrechtelijke sfeer. Maar de gemeente is ook degene die nieuw ontgonnen grond verkoopt aan een potentiële huiseigenaar en treedt zo dus op in het economisch verkeer.
Ik zit nu niet thuis en kan dus de wettelijke gronden van onderscheid niet opzoeken. Maar ik kom hierop terug. BenTels 28 apr 2004 17:12 (CEST)[reageer]
Bij nader inzien was het toch niet zo moeilijk terug te vinden. Het onderscheid zit in Art. 2:1 BW lid 3 en Art. 2:2 BW, lid 2: de rest van BW 2 geldt niet voor die rechtspersonen, behalve artikel 5. De privaatrechtelijke taken der overheden komen uit de Grondwet; daarnaast mogen zij ook optreden als privaatrechtelijke rechtspersonen, want dit is niet verboden. Voor kerkgenootschappen geldt iets dergelijks. En de termen zelf staan niet in de wet, maar zijn gebruik. BenTels 28 apr 2004 17:31 (CEST)[reageer]

Ik kom hier nog even op terug, naar aanleiding van een wijziging van gebruiker 130.37.120.96

Het probleem is, dat instellingen als 'provincies' twee keer genoemd worden: bij de publiekrechtelijke rechtspersonen en bij de privaatrechtelijke rechtspersonen. Daar wringt het. Het is juist, dat een provincie zowel privaatrechtelijk als publiekrechtelijk kan opereren. Na lang puzzelen kwam ik tot de conclusie dat het punt is, dat het Burgerlijk Wetboek uitsluitend de privaatrechtelijke effecten behandeld. Met andere woorden, Boek 2 van het BW vertelt ons welke entiteiten privaatrechtelijke rechtspersoonlijkheid hebben. Als artikel 2 zegt: "De provincie heeft rechtspersoonlijkheid", wordt er eigenlijk gezegd: "De provincie heeft (ook) privaatrechtelijke rechtspersoonlijkheid".

De provincie heeft natuurlijk ook publiekrechtelijke rechtspersoonlijkheid, maar daar gaat het BW niet over. Dat stond al in de Grondwet en andere wetten.

De Wet van 16 december 1993, houdende nieuwe bepalingen inzake identificatie van cliënten bij financiële dienstverlening bepaalt dat een bank klanten die een bankrekening willen openen om een legitimatiebewijs moet vragen. De verhouding tussen een bank en zijn klanten is privaatrechtelijk. In deze wet staat

"Indien de cliënt een publiekrechtelijke rechtspersoon is..." (dan kunnen bepaalde verklaringen van het bestuursorgaan of bevoegd gezag worden gebruikt).

Bij die verklaringen moet vermeld worden de wettelijke regeling of het besluit waaraan de publiekrechtelijke rechtspersoon zijn rechtspersoonlijkheid ontleent,

Ik denk dat publiekrechtelijke rechtspersoon gedefinieerd kan worden als :

Een organisatie waaraan een deel van de overheidstaak is opgedragen, waaraan op grond van een wettelijke regeling of besluit rechtspersoonlijkheid is toegekend.

Ik twijfel nog over organisaties als de 'Stichting Leenrecht', een organisatie die is opgericht als privaatrechtelijke rechtspersoon (een stichting), die met een bepaalde overheidstaak is belast. En wat denk je van garage's, die APK keuringen uit mogen voeren: een publiekrechtelijke activiteit.
Ik denk dat die als privaatrechtelijke rechtspersonen moeten worden gezien, en niet als publiekrechtelijke rechtspersonen.

Op grond van wat ik hier lees, concludeer ik, dat een gemeente geen privaatrechtelijke rechtspersoon is. Een gemeente heeft weliswaar privaatrechtelijke rechtspersoonlijkheid, maar dat geldt voor alle publiekrechtelijke rechtspersonen.

Eens kijken wat ik hiermee kan, om de definities in het artikel scherper te maken. Johan Lont 22 apr 2005 12:02 (CEST)[reageer]

Nederland / België (/ elders)[brontekst bewerken]

Ook dit artikel houdt er nog geen rekening mee dat Wikipedia geen Nederlandse encyclopedie is, maar een Nederlandstalige.

Aangezien elk land zijn eigen wettelijke details heeft, zouden de specifiek Nederlandse details beter in een apart artikel ondergebracht kunnen worden. Nederlandse rechtspersonen of Rechtspersoon (Nederland) of zoiets.

In België heeft men bijvoorbeeld de Vereniging zonder winstoogmerk (VZW).

Aan de andere kant zijn veel van de principes internationaal. Het basis idee van 'rechtspersonen' en bijvoorbeeld stichtingen, komt volgens mij al uit de Middeleeuwen of nog ouder. Johan Lont 22 apr 2005 12:39 (CEST)[reageer]

Rechtsvorm is wat dat betreft al een iets beter artikel... Puck 22 apr 2005 20:22 (CEST)[reageer]

UBO register[brontekst bewerken]

In dit artikel wordt alleen het begrip UBO besproken, in januari gaat is UBO-register van kracht en zijn een aantal personen/bedrijven verplicht om zich als zodanig in te schrijven. Ik lees in dit artikel (nog) geen informatie over het UBO-register. Zou ik dit toe kunnen voegen. Of is het beter om een losse pagina te maken over het UBO-register met informatie over wie zich in moet schrijven, wat de gevolgen zijn en hoe het zit met de privacy van personen. -> Pat 11 nov 2019 17:02 (CEST)[reageer]