Overleg:Richard Wagner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de tekst stond het volgende:

Wagner, als persoon en als musicus, blijft onderwerp van controverse en emotionele discussies; verafgoding en volstrekte verwerping komen allebei veel voor. (De overlegpagina's bij het uitgebreide artikel 'RW' in de Engelstalige Wikipedia zijn vele malen groter dan het artikel zelf.)

Het deel tussen haakjes is door mij verwijderd, omdat dit te tijdsgebonden is en niet zo relevant. Hierbij voor het "nageslacht" bewaard. Elly 22 mei 2005 12:30 (CEST)

hoi elly, het staat er nu een beetje verwarrend: "tevens had wagner twee dochters bij cosima, die door haar eerste echtgenoot erkend werden" wie was nu de vader, dat is uit deze tekst niet zo duidelijk (ik weet het ook niet uit mijn hoofd nl) groetjes, oscar 22 mei 2005 12:36 (CEST)

Ze werden staande het huwelijk met von Bulow geboren en golden dus wettelijk als zijn dochters. Hij legde zich daar bij neer. Wie echt de vader was is nu natuurlijk alleen met dna-onderzoek na te gaan maar men neemt aan Wagner. Evanherk 22 mei 2005 14:26 (CEST)

Volgende deeltjes even bewerkt, oa hoofdletters in de titels: 6.14 andere werken: 6.15 studiewerken 6.16 losse thema's en melodieën --Julius Nevelhel 6 dec 2007 19:13 (CET)

Wagners invloed op Hitler[bewerken]

In de tekst staat het volgende: "... Dat ook Adolf Hitler een groot fan van hem was die bij zijn nazaten in de eerste helft van de twintigste eeuw kind aan huis was ('Oom Wolf' voor Wieland en Wolfgang), kan de meester echter niet worden aangerekend. Zijn kleinzonen hebben overigens hun eigen moeder, Winifred, uit hun huis verbannen, omdat die tot ver na de Tweede Wereldoorlog lovend over de Führer bleef spreken. ..."

Hiermee probeert men (fan?)de invloed van Wagners politieke gedachtengoed op Hitler deels te omzijlen. Desondanks had de Führer weldegelijk enige denkbeelden overgenomen in verband met antisemetisme van Wagner. Dit is onoverkomelijk en zou aan bod moeten komen. Niettegenstaande mag de vermelding dat zijn zonen wel tegen Hitler waren ook vermeld blijven. Niet ? Laat iets weten.

M Rodenbach 27 jun 2009 16:04 (CEST)

Tekst is ondertussen aangepast zie ik, en valt nu onder "Wagner en de politiek". Ik verwijder het, want het heeft noch met Wagner, noch met politiek iets van doen. Het gaat om de volgende tekst:
Adolf Hitler was jaren later een groot liefhebber van Wagner en in de eerste helft van de twintigste eeuw kind aan huis bij zijn nazaten. Wagners kleinzonen Wieland en Wolfgang noemden hem "Oom Wolf". Later hebben ze hun eigen moeder, Winifred, uit hun huis verbannen, omdat die tot ver na de Tweede Wereldoorlog lovend over de Führer bleef spreken.
H. was ook een liefhebber van Lehar's operettemuziek. Kun je Franz Lehar ook moeilijk kwalijk nemen. W.D. Sparling (overleg) 19 apr 2014 13:24 (CEST)

Aparte pagina voor oeuvre[bewerken]

Misschien een idee om het werk van Wagner in een aparte pagina te stoppen? Het is namelijk een lang stuk. Minthe overleg 19 apr 2014 12:05 (CEST)

Ik ben geen voorstander van het versnipperen van deze pagina. Lengte is voor een internetpagina geen probleem, lijkt me. En er zijn ernstigere dingen aan de hand met deze pagina: Zie hieronder.
Oké, is goed, ik heb zelf geen verstand er van maar ik zag het ook bij het overleg van de pagina's Frans Liszt en Frédéric Chopin staan. Minthe overleg 19 apr 2014 23:16 (CEST)
Nuja, als iemand daar nou tijd aan wil verspillen... ik zal het ook niet tegenhouden. Groet, W.D. Sparling (overleg) 20 apr 2014 12:48 (CEST)

Wagner en de literatuur[bewerken]

In de paragraaf "Wagner en de literatuur" wordt gesteld dat zijn muziek "pompeus" is en dat dat de toehoorders tot waanzin drijft, althans in een verhaal van Couperus. Is dat alles? Neu. In Finnegans Wake van James Joyce zou worden verwezen naar Wagners opera's (Nothung! nothung!), tussen de regels door, maar ik ben nog niet tegen gekomen waar precies. In de Stille Kracht is sprake van Wagners muziek, en dat doet Couperus natuurlijk met opzet: zelfs de machtige muziek van Wagner is niet opgewassen tegen deze geheimzinnige kracht. En er zijn vast andere voorbeelden van Wagner in de literatuur. W.D. Sparling (overleg) 19 apr 2014 13:15 (CEST)