Overleg:Roxette

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 1 mrt 2007 03:17 (CET)[reageer]


Roxette

Jaren actief 1986 - heden Oorsprong SWE Genre(s) Rock, Pop

Leden : Gitaar, zang, mondharmonica Per Gessle

Zang Marie Fredriksson


Roxette is een uit Zweden afkomstige popgroep, die internationaal doorbrak in 1989 met het nummer The Look, dat in Nederland drie weken op de tweede plaats stond van de Nederlandse Top 40 (achter Eternal Flame van The Bangles). Dat was te danken aan een Amerikaanse student die het album Look Sharp! op cassette meebracht uit Zweden, waarna Amerikaanse radiostations het nummer bekendmaakten. Later gaven de beide artiesten aan dat het zeker heeft bijgedragen dat deze student het nummer meenam. Het verhaal werd extra gebruikt als PR-stunt. Daarnaast werd het wel of niet een relatie hebben sterk gebruikt in de marketing. Bij ieder interview kwam het ter sprake. Ook hun fashionable look en presentatie werden hun unieke trademark.


De belangrijkste leden zijn Marie Fredriksson, geboren te Zweden op 30 mei 1958, en Per Gessle, ook geboren te Zweden op 12 januari 1959. Beiden waren in Zweden al zo'n tien jaar bekend toen ze internationaal succes kregen: Marie Fredriksson vooral solo, Per Gessle vooral als zanger in de band Gyllene Tider.

Vooral in de periode 1988 - 1992 was de band wereldwijd commercieel succesvol, met onder andere vijf top drie hits in Nederland. Na 1992 scoorde de band buiten het thuisland Zweden enkel nog bescheiden hitjes.

In 1996 maakte Per Gessle een reünietournee met zijn oude band "Gyllene Tider". Fredriksson bracht in 2000 een Zweedstalig solo-album uit. Zij is op 21 mei 1994 getrouwd met Mikael Bolyos.

Op 11 september 2002 raakte Frederiksson in haar eigen huis buiten bewustzijn. In het ziekenhuis werd een hersentumor geconstateerd, die vervolgens succesvol behandeld is. Haar meest recente soloalbum, The change uit 2004, is sterk door deze periode beïnvloed. In 2005 vertelde Marie dat ze kankervrij is in een interview met het Zweedse blad Aftonbladet.

In 2005 werd Listen To Your Heart gecoverd door D.H.T. met zangeres Edmée Daenen. De cover kwam op nummer 10 en overtrof het origineel dus niet. Wel stond het 14 weken genoteerd (2 weken langer dan het origineel). In de VS bereikte het ook de top 10.

Op 20 september 2006 is hun nieuwste single, getiteld "One Wish", verschenen. Tevens is op 14 februari 2007 hun tweede single "Reveal" uitgebracht. Deze is verkrijgbaar als "Single Version", maar ook als "Remix Version". – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.196.6.217 (overleg · bijdragen) 29 apr 2009 21:37