Overleg:Ruimen (vee)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vraagje[brontekst bewerken]

In het artikel staat: "Het gaat hier meestal niet om het welzijn van de dieren". Is het echter misschien niet zo dat ruimen gedaan wordt voor het welzijn van het totaal aan dieren (door verspreiding te voorkomen lopen dieren elders geen risico), maar niet vanwege het welzijn van het individuele, of de groep dieren die geruimd wordt, omdat daar ook gezonde dieren tussen (kunnen) zitten? Mvg, Bas (o) 5 okt 2014 02:11 (CEST)

Nog een opmerking, het kopje "Bio-industrie" heeft nu niet zo heel veel met ruimen te maken, de feiten die over de bio-industrie zouden gekoppeld kunnen worden aan ruimen, anders kan de paragraaf beter gewoon weggehaald worden. Mvg, Bas (o) 5 okt 2014 02:14 (CEST)

Wat de auteur lijkt te willen beweren ('tegenovergestelde oplossingen voor hetzelfde probleem') is dat dit soort ruimingen een gevolg is van de wijze waarop de dieren in de 'bio-industrie' worden gehouden. Dat verband wordt inderdaad in de tekst niet expliciet gemaakt, en ik zou er ook graag een bron voor zien, want zo voor de hand liggend is het niet. MKZ en varkenspest komen al zeker sinds de negentiende eeuw voor, lang voordat de 'bio-industrie' haar intrede deed. De werkelijke oorzaak lijkt eerder economisch van aard te zijn. Voor een aantal dierziekten zijn namelijk goede vaccins beschikbaar, maar vaccinatie wordt niet (meer) toegestaan omdat het vlees en/of de dieren dan niet meer geëxporteerd kunnen worden. Dat geeft ook wel aan dat het dierenwelzijn uiteindelijk niet de reden is voor grootschalige ruimingen. Je kunt de dieren immers (vaak) ook vaccineren, en ook bij een uitbraak kan dat nog zinvol zijn, maar het is economisch niet haalbaar. Paul B (overleg) 5 okt 2014 14:11 (CEST)

Ik bedoel inderdaad te zeggen dat biologisch boeren enerzijds en de stallen klinisch schoon houden anderzijds, verschillende oplossingen voor het zelfde probleem zijn. Jullie weten er duidelijk meer van dan ik; willen jullie het wijzigen? Ik zal er dan niet meer aan komen Koosg (overleg) 5 okt 2014 16:29 (CEST)