Overleg:SI-voorvoegsel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Schrijfwijze[bewerken]

Voor de eenheden en grootheden is de regel dat wanneer deze van een persoonsnaam afstammen, zowel voluitgeschreven als afgekort een hoofdletter wordt gebruikt en anders een kleine letter: Farad, gram, meter, Volt, byte, Watt.

Dat is dus precies niet de regel: eenheden worden voluit nooit met een hoofdletter gespeld. Dus farad, volt, watt (maar met symbolen F, V, W). In het artikel Natuurkundige grootheden en eenheden staat het wel goed. Zie ook de Woordenlijst der Nederlandse Taal.
Herbee 5 feb 2007 22:31 (CET)

Zou in dit artikel niet ergens moeten worden vermeld dat de 'K' van 'kilo' groot wordt geschreven als het niet om de SI-variant gaat, maar om de digitale variant. K verwijst dan naar het getal 1024 (2 tot de 10de). Er is zelfs voorgesteld om in dit geval het voorvoegsel 'Kibi-' te gebruiken (kilo-binary), maar dat sloeg niet aan. - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door Doxxic (overleg|bijdragen).

Dit staat in het artikel Veelvouden van bytes. --62.194.97.185 16 mei 2009 22:40 (CEST)

Wat ik nog mis is de regel dat de prefix principieel bij de eerstvolgende eenheid hoort en ook valt onder de eventuele macht van die eenheid. Dat 1 m² = 10.000 cm² is ons op school ingeprent, maar bij samengestelde eenheden is dit niet vanzelfsprekend. Voor Kabels en zekeringen is de I^2.t waarde van belang. De eenheid is hiervan A^2.s , echter 10^6 A^2.s : schrijf je dit nu als 1 kA^2.s ? DirkU (overleg) 9 mrt 2016 12:05 (CET)

Byte[bewerken]

In de tekst staat:

De symbolen van de eenheden krijgen een hoofdletter als de eenheid naar een persoon is genoemd: Ampère, Watt, meter, candela.

Naar welke persoon is Byte dan vernoemt, aangezien deze ook met een hoofdletter B wordt aangeduid, of is dit een uitzondering op de regel? Dh3201 (overleg) 11 aug 2011 11:51 (CEST)

Byte is geen SI-eenheid. Ook voor liter geeft men soms de voorkeur aan een hoofdletter en dat is ook geen SI-eenheid. Handige Harrie (overleg)
Dank voor je antwoord. Daar had ik even niet aan gedacht. Dh3201 (overleg) 11 aug 2011 13:33 (CEST)