Overleg:Samenstelling Tweede Kamer 2021-heden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vermelden eerdere termijnen[brontekst bewerken]

Ik zie dat bij Schouten en Teunissen staat dat ze al eerder in de Kamer zaten. Voorgaande artikelen hadden dit niet, willen we dat bij allemaal aangeven? Zo ja, dan zal ik het ook toevoegen bij Heerema, Wassenberg, Harbers, Van Ark en Rutte. Ik hoor het graag! Toevoeging, het wordt wel wat ingewikkeld ook met verschillende verloven. Bij Ouwehand staat bijvoorbeeld dat haar termijn aanving in 2006, maar sindsdien is ze wel een halfjaar met ziekteverlof geweest. De website van zowel parlement.com als de Tweede Kamer tellen dit niet mee als TK-dagen. Dus eigenlijk zou de start van haar termijn in 2016 moeten liggen.. Al hebben we dat bij vorige lemma ook niet gedaan. Dajasj (overleg) 1 apr 2021 08:58 (CEST)

Hierop aanvullend, @Sneeuwvlakte:, ik zie inderdaad bij Eerdmans op de website van TK de opmerkelijke anciënniteit van Eerdmans. Ik zie ook dat bijvoorbeeld parlement.com dit niet als zodanig heeft overgenomen. Daarbovenop is er volgens mij simpelweg geen mogelijkheid dat hij voor 31 maart 2021 in de Kamer zat, hij heeft namelijk in 2017 niet op een lijst gestaan. Dus dit lijkt me echt een fout, waarvan het onverstandig is dat wij die overnemen. Dajasj (overleg) 1 apr 2021 09:07 (CEST)
Gelijk een aanvulling. Bij Mark Rutte staat dit ook raar aangegeven, het lijkt te suggereren dat hij de afgelopen vijf jaar actief was, maar hij werd voor het eerst Kamerlid in 2006, en sindsdien steeds elke vier jaar een paar maanden. Dus zo iets zal bij Eerdmans ook het geval zijn, hoewel Eerdmans in totaal wel iets van vier jaar in de Kamer heeft gezeten. Om diezelfde reden heb ik ook de begin lidmaatschap datum van Van Ark veranderd! Dajasj (overleg) 1 apr 2021 09:10 (CEST)
Ik vond die site die ik gebruikte al wat onlogisch. Ik ga er nu vanuit dat bij iedereen die in kabinet Rutte III minister of staatssecretaris was en nu in de kamer zit, een lidmaatschap heeft dat 31 maart is begonnen. Bij ziekte- en zwangerschapsverlof twijfel ik wat er moet gebeuren, maar ik ben van mening dat dat niet geldt als onderbreking van het lidmaatschap. Sneeuwvlakte Snowflake11 2.png(overleg) 1 apr 2021 10:00 (CEST)
Top! Ik vind het ook beetje cru om verloven als onderbreking te zien. Tegelijkertijd krijg je anders de eigenaardige situatie dat er méér dan 150 Kamerleden zijn (wat dus niet echt zo is). De bronnen zijn hier ook wat wisselvallig over, parlement.com ziet het wel als onderbreking, maar schrijft wel in inleiding dat Ouwehand het al sinds 2006 is. De website van TK telt gewoon echt de verlofdagen niet mee.
Heerema is ook wel interessante vergelijking. Hij is twee maanden geen TK-lid geweest, dat is korter dan meeste verloven, maar dat wordt wel weer gezien als echte onderbreking. Maar goed, gewoon wat gedachten Dajasj (overleg) 1 apr 2021 10:06 (CEST)

Opmerking over fractievoorzitterschap[brontekst bewerken]

Gelijk nog een vraag/opmerking. In het veld opmerkingen staat nu ook aangegeven dat deze persoon fractievoorzitter is. Dit lijkt me alleen beetje dubbelop met het feit dat fractievoorzitters dikgedrukt weergegeven zijn. Kunnen we die opmerking wellicht weglaten? Dajasj (overleg) 1 apr 2021 09:00 (CEST)

Steun Steun Ik vind het ook overbodig. Dit is waarschijnlijk gedaan omdat het in Samenstellig Tweede Kamer 2017-2021 ook is gedaan. Sneeuwvlakte Snowflake11 2.png(overleg) 2 apr 2021 09:51 (CEST)
@Agora: Ik zag je toevoeging van het sjabloon. Verwijs je daarmee naar dit Overlegpagina punt of naar andere punten? Dajasj (overleg) 4 apr 2021 13:50 (CEST)
grotendeels wel (vooral bovenste kopje). De pagina heet niet voor niets 'Samenstelling Tweede Kamer 2021-heden' en gaat specifiek over deze zittingsperiode. Al die opmerkingen over eerdere verloven en einde periode hebben hier niets te zoeken, die gaan over eerdere periodes en op die pagina's worden de wijzigingen binnen een periode ook bijgehouden. Enige punt is 'aanvang'; alleen de nieuwe Kamerleden worden beëdigd bij aanvang van de nieuwe periode. Voor zittende Kamerleden zou ik hier enkel de datum van laatste beëdiging aanhouden, de rest heeft geen betrekking op de huidige periode en staat al daar en in het lemma van het individuele lid uitgelegd. Anciënniteit (eigenlijk de cumulatief over verschillende perioden) wordt op deze pagina ook niet bijgehouden. In de huidige opzet is het wat mij betreft heel verwarrend nu, een versimpeling en enkel terug naar de huidige periode zou dit oplossen. Agora (overleg) 4 apr 2021 14:04 (CEST)
Oké top, dat wilde ik even verifiëren. Ik ben het volledig met je eens! Ik zal het binnenkort even terugdraaien..
"alleen de nieuwe Kamerleden worden beëdigd bij aanvang van de nieuwe periode". Als ik hier even nog op mag reageren, dit klopt niet! Elk Kamerlid wordt opnieuw beëdigd. Zie bijvoorbeeld de verlate beëdiging van Tjeerd de Groot. Ik zou het voor simpliciteit eigenlijk ook wenselijk vinden om bij iedereen (muv Tjeerd de Groot en Wieke Paulusma) 31 maart op te schrijven. Dan hoeven we ons niet te laten hinderen door zwangerschapsverloven uit eerdere perioden. Maar dat gaat wel in tegen eerdere samenstellingspagina's... Maar goed, dat is maar een ideetje. Dajasj (overleg) 4 apr 2021 14:12 (CEST)
Inderdaad ja, ze worden allemaal geïnstalleerd. Dat maakt het voor een pagina die enkel over de huidige periode gaat eigenlijk nog eenvoudiger. Wat mij betreft voor. Agora (overleg) 4 apr 2021 14:25 (CEST)
@Svdekorput: Ik zag dat je mijn wijzigingen hebt teruggedraaid. Zou je dat kunnen toelichten? Overigens is Omtzigt bij lange na niet de enige die met voorkeursstemmen is gekozen. Hoeft ook niet per se hier behandeld te worden denk ik... Dajasj (overleg) 6 apr 2021 13:58 (CEST)
Je hebt het overigens niet compleet teruggedraaid, bij Koerhuis, Rudmer Heerema en Rademaker staan nu de verkeerde begindata... Maar goed, liever zetten we overal 31 maart 2021 neer Dajasj (overleg) 6 apr 2021 14:13 (CEST)

Overzicht partijen[brontekst bewerken]

Ik ben blij dat de tabel weg is uit het artikel waar het oorspronkelijk stond, maar vraag me af of het in deze vorm gewenst is hier. Het bevat allereerst duplicate info, zoals fractievoorzitter, zetelaantal, partijnaam. Ook staan er nu twee figuren met zetelverdeling (toegegeven, die boven tabel is mooier). Ik vraag me af in hoeverre lijsttrekkerschap, aantal stemmen of verschil tov 2017 thuishoort hier, en niet simpelweg op Tweede Kamerverkiezingen 2021. De plaatjes zijn op zich wel grappig, maar kunnen ook verwerkt worden in de andere tabellen. Anyway, ik hoor graag van jullie. Dajasj (overleg) 8 apr 2021 00:11 (CEST)