Overleg:Schaker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Schaakolympiades[brontekst bewerken]

In december staat Wiki bij mij op een zacht pitje, druk met de Sint en de kerst en vakantie.... Wellicht weet iemand ht vervolg van de rij "Schaakolympiades"?? Ik kan ze op internet niet vinden. Verder wens ik iedereen een gezellige en feestelijke maand december!! vriendelijke groeten, Jaap van der Kooij

Belgische schakers[brontekst bewerken]

Ik zal de eerdere versie herstellen (dus Gurevich weer onder het kopje Belgische schakers)Falcongj 4 nov 2003 10:18 (CET)

Wil iemand de kolom "buitenlandse schakers" in tweeën of in drieën delen, want er komen er nog wel een stelletje bij. vrgr Jaap vd Kooij

Is het een idee om net als bij Belgische Schakers onderscheid te maken in de categorieen 'Wereldkampioenen' , 'Grootmeesters' en 'Internationale meesters'?Falcongj 11 nov 2003 15:09 (CET)

nee, een kolom wereldkampioenen is genoeg en België is geen "schaakland".

De rij buitenlandse schakers wordt te lang want er komen er nog wel een stelletje bij..! Ik kan met

wel een paar kolommen maken, maar weet niet hoe ik de namen dan alfabetisch kwijt kan. Jaap vd Kooij
Persoonlijk vind ik het niet zo mooi dat voor Nederlandse en Belgsiche schakers een andere manier van indelen wordt gemaakt (dus bij Belgie een onderscheid tussen grootmeesters en meesters en bij Nederland alleen alfabetisch).Falcongj 12 nov 2003 13:30 (CET)
Een aparte indeling hoefde voor mij bij de Belgen ook niet, maar het gaat mij vnl om de lijst buitenlandse schakers, die wordt straks te lang, als die in drieeën gedeeld kan worden??

Wil je aub geen haken om de namen van de schakers/schaaksters plaatsen?!(Jaapvanderkooij 13 mrt 2004 15:27 (CET))

Knockout Tournooi[brontekst bewerken]

Wie weet wat een "knockout" toernooi bij het schaken is??(Jaapvanderkooij 15 mrt 2004 14:04 (CET))

Hoi Jaap, als jij het niet weet... wie dan? Heb je al eens gezocht op Google, via deze link bijvoorbeeld: http://www.google.nl/search?sourceid=navclient&hl=nl&q=knockout+schaken Ellywa
Is het niet zoiets als een knock-out systeem bij welke sport dan ook? Dus dat men niet in een poule speelt, maar slechts 1x tegen 1 tegenstander. De winnaar gaat dan door naar de volgende ronde, en de verliezer ligt er direct uit. En dan steeds zo verder tot er nog maar 1 over is. De meeste professionele tennistournooien gaan volgens dit systeem, en ook (de hoofdrondes) van veel voetbaltoernooien. SanderSpek 15 mrt 2004 14:29 (CET)


Hallo Sander, ja zo zou het best kunnen zijn, maar bij de url die jij aangeeft wordt het schaken heus afgewisseld met...boksen. Niet te geloven!!! (Jaapvanderkooij 16 mrt 2004 13:05 (CET))

Die link gaf ik niet maar Elly. Ik heb het even gecorrigeerd. :) Maar dat WK schaken-boksen had ik al eens eerder gelezen ja. SanderSpek 16 mrt 2004 14:28 (CET)
en dan heb ik vroeger de kinderen in de klas dagelijks op het hart gedrukt dat ze goed moeten lezen....!! Nou ja, bedankt, Elly!(Jaapvanderkooij 17 mrt 2004 15:28 (CET))

Foto's[brontekst bewerken]

Op: http://www.schaken.demon.nl/wieiswie staan een aantal foto's van schakers. Wie kan die overzetten naar de betrokken pagina van "schaker" ???? Jammer genoeg weet ik niet hoe dat moet anders zou ik het zelf wel doen....!! (Jaapvanderkooij 22 mrt 2004 09:46 (CET))

De eerste vraag is of deze foto's vrij zijn van auteursrechten zodat deze op Wikipedia gebruikt mogen worden. Daar moet de fotograaf toestemming voor geven. Verder mogen we ook niet het portretrecht schenden, maar dat geldt niet zo voor beroemde mensen, bij gebruik in een toepassing als Wikipedia (wel in een reklame bijvoorbeeld). Als dit positief is, wil ik je wel uitleggen hoe je het kan doen, zo moeilijk is het niet. Heb jij die foto's al op je lokale PC staan? Elly 22 mrt 2004 10:02 (CET)
Op die lijst staat nergens dat de foto's beschermd zijn, er staat ook niks over ee fotograaf, dus ik denk dat we ze gewoon kunnen overnemen. Gisteren heeft Gert Jan twee foto's op m'n schijf gezet, eerst met de rechtermuisknop en daarna met "opslaan als" dat zal wel lukken. Ik zal ze eerst allemaal overnemen. Fijn dat je het uit wilt leggen, maar ik ben niet snugger wat de PC betreft, hoor! Hoe nu verder..??(Jaapvanderkooij 22 mrt 2004 14:40 (CET)~}
Sorry, "het staat nergens" is niet genoeg. Alleen als we uitdrukkelijke toestemming hebben, mogen we materiaal van anderen overnemen. - André Engels 22 mrt 2004 14:52 (CET)
Hallo Elly, zover ik kan nagaan heeft "dImitri LasVegas" iets met die schaakfoto's te maken. 'k Heb een paar mailtjes gestuurd maar kreeg die onbestelbaar retour. Jammer dan gaat het dus niet door vrgr (Jaapvanderkooij 23 mrt 2004 10:37 (CET))
In message <000801c410ae$ab237c80$45823850@chello.nl>, Jaap van der Kooij <j.vanderkooij1 AT chello PUNT nl> writes
>Dear Sir, I am preparing a big chess-base as you can see on
>http://nl.wikipedia.org/wiki/schaken and it would be very nice if I am
>allowed to use the photo's you have made on "wieiswie" for it.
>Now I ask you with this mail if I am allowed to do so..??
Het mag, mits mijn naam als fotograaf bij de foto's komt te staan.
--
Groetjes, Dimitri
het mag dus! (Jaapvanderkooij 23 mrt 2004 15:44 (CET))

Haken en weespagina's[brontekst bewerken]

Wil je aub geen haken om de namen van de schakers/schaaksters plaatsen..!!(Jaapvanderkooij 4 apr 2004 16:39 (CEST))
Dat schreef je op 13 mrt 2004 ook al, maar wat bedoel je precies? In het artikel geen haken plaatsen? Je wilt toch juist linken naar de schakers? Ik begrijp 't niet... Colleen Otten, Daniël Stellwagen, Petra Veenstra zijn overigens nog weespagina's... Puckly 4 apr 2004 16:52 (CEST)
Wat zijn weespagina's?? Als ik op Stellwagen klik, zie ik een pagina met een omschrijving waarop in de loop van de tijd meer gegevens zullen komen als het goed gaat. Ik plaats wel eens een stel namen om die later uit te werken.

Daar worden dan wel een [[ ]] omheen gezet, dat bedoel ik met haken. Ik kan die namen dan niet meer verwijderen als ik te weinig materiaal heb. Zie ook bij kampioenen van de NBC daar staan een heel stel namen waar ik geen tekst bij kan vinden prettige paasdagen (Jaapvanderkooij 9 apr 2004 14:52 (CEST))

De Lijst met weespagina's is een speciale pagina waarop artikelen staan die nog niet gelinkt worden vanaf andere pagina's. Dat dat ook geldt voor bijvoorbeeld Stellwagen, zie hier. Die zou dus volgens mij (samen met die andere 2 schakers) nog op deze pagina geplaatst moeten worden? Puckly 10 apr 2004 00:34 (CEST)
Als je een artikel later nog wilt verwijderen, kun je die toch nomineren op de Verwijderlijst? Puckly 10 apr 2004 00:34 (CEST)
Ja maar Puckly die links die komen heus nog wel, maar zo'n schaakbestand is een hele klus, de schakers zijn echter allemaal wel met elkaar verweven dat komt nog wel...... Norton heeft vanmorgen het virus Trojan bij mij opgespoord; ik had opeens geen plaatjes en foto's meer...!! vrgr(Jaapvanderkooij 11 apr 2004 13:27 (CEST))

Is het ABC alweer verdwenen?? (Jaapvanderkooij 11 apr 2004 17:22 (CEST))

Russische schakers[brontekst bewerken]

Kan iemand mij vertellen waarom veel belangrijke schakers uit Rusland of USSR komen? Meursault2004 13 apr 2004 17:33 (CEST)

Hallo Meursault, interessante vraag, maar ik geloof niet dat dat waar is. Als je bijgesloten url bekijkt, zie je dat de meeste schakers van joodse afkomst zijn en die wonen overal. Ik denk dat dat te maken heeft met allerlei verboden en geboden die de joden in de loop der tijden ondergingen. Ze mochten niet veel maar wellicht wel schaken??....Het zijn dus niet de Russen die veel schaakkampioenen leveren, maar de joden. mvrgr(Jaapvanderkooij 26 apr 2004 15:47 (CEST))

http://www.jinfo.org/Chess.html

Ha interessant ... Inderdaad met name Ashkenazische joden. Maar ze blinken ook uit in andere velden, dus misschien heeft het niet zoveel te maken met de verboden en de geboden. In elk geval bedankt voor het commentaar! Meursault2004 26 apr 2004 19:46 (CEST)

Grap[brontekst bewerken]

Ik schaak ook wel eens, dus ben ik ook een schaker. Waarom sta ik nog niet in de lijst? Pven 29 apr 2004 14:34 (CEST)

Snelschaker[brontekst bewerken]

Een snelschaker is geen speciaal soort schaker, bijna alle schakers schaken ook wel eens snelschaak of rapidpartijen. Daarom heb ik hen als aparte categorie verwijderd. 80.126.139.83 29 okt 2004 02:21 (CEST)

Belgische jeugdkampioenen[brontekst bewerken]

Ik heb de belgische jeugdkampioenen toegevoegd maar omdat de meeste schakers blijkbaar nog geen link hebben ziet het er nogal rood uit. De linken verwijderen of is er andere plaats voor jeugdschaak. De Belgische namen van schakers worden nogal verkeerd geschreven en zo werken de linken ook niet goed. Hoe moet dit opgelost? Als je de titel wijzigd worden de algemaakte linken dan ook nietig? Wim Barbier 29 11 2004

Tijdsduur schaakpartij[brontekst bewerken]

citaat: "Bij een 'gewone' schaakpartij (die tussen clubschakers wel zo'n drie uur kan duren) " Volgens mij is drie uur wel een beetje weinig. Tussen de 4 en de 6 uur is een normaal tijdsgebruik (40 zetten in 2 uur en dan 1 u ko), of wordt in de nederlandse club sneller gespeeld? WimBarbier 30 nov 2004 08:14 (CET)

Het gaat er hier om dat de lezer een ruw beeld krijgt van de gemiddelde tijdsduur van een schaakpartij in een schaakclub. Veel partijen halen de 40 zetten niet, en zijn bijvoorbeeld afgelopen na zo'n anderhalf uur. De genoemde drie uur zijn dus bedoeld als een gemiddelde. Bob.v.R 30 nov 2004 10:35 (CET)
Het woordje "kan" geeft de indruk van een maximum, misschien beter: "die tussen clubschakers wel zo'n drie uur duurt." WimBarbier 30 nov 2004 15:19 (CET)
Akkoord. Bob.v.R 1 dec 2004 00:52 (CET)

Schaakfoto[brontekst bewerken]

Gekopieerd van het lemma Schaakfoto, dat kennelijk zo nodig weg moet.

Een schaakfoto is een foto van een object of van een persoon die met de schaaksport te maken heeft. Vroeger werd zo'n afbeelding wel eens getekend maar met de komst van de fotografie kwamen er ook schaakfoto's. Eerst op bescheiden schaal maar met het digitaal fotograferen worden per wedstrijd tientallen foto's gemaakt.

Op alle foto's zijn de copyrightregels van toepassing; de houder van het copyright kan natuurlijk toestemming geven voor het gebruik van de foto's door derden.

De oudste schaakfoto dateert uit de jaren '40 van de negentiende eeuw en is op internet te zien.

Externe links[brontekst bewerken]

foto's Jonathan Levitt diverse schakers
foto's Gennadiy Titkov diverse schakers
duizenden schaakfoto's 20e eeuw
foto's Jonathan Levitt diverse schakers
foto's Dimitri Reinderman Nederlandse schakers
foto's Carla Amse Corus toernooi
foto's Chesspalace
foto's Chesspalace
very interesting Edward Winter

Categorie:Schaken Categorie:Fotografie Guido den Broeder 28 aug 2007 00:25 (CEST)

Trivia[brontekst bewerken]

Hier staat een mop. Wikipedia is geen moppentoppers. Dat bepaal ik niet, dat bepaalt wikipedia. De opmerking heeft niets te maken met het onderwerp. Daarbij komt dat wikipedia geen trivia wil. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.95.152.216 (overleg · bijdragen)

Mee eens. Weg ermee. Uitgevoerd Uitgevoerd W.D. Sparling (overleg) 8 jan 2012 19:26 (CET)
Het gaat dus om het volgende:

==Trivia== Afkomstig van [[Kees van Kooten]] en [[Wim de Bie]] is de volgende uitspraak: 'Dat een dierenvriend na verloop van tijd steeds meer op zijn [[huisdier]] gaat lijken is algemeen bekend. Maar wist u dat een schaker met een [[onderkin]] meestal wel ergens een [[dubbelpion]] heeft staan?' {{feit|OPMERKING|2010|11|14}}

Of de grap leuk is of niet doet niet ter zake. Het biedt de lezer geen info over wat een schaker nu doet. Mag naar de lijst Meest hilarische moppen van Koot en Bie. Groet, W.D. Sparling (overleg) 1 jul 2013 12:21 (CEST)
Of Wikipedia wel of geen Trivia wil, is een discussie die op daarvoor bedoelde overlegpagina's moet worden gevoerd maar niet hier. Feit is dat er nu veel artikelen zijn met Trivia. De opmerking van Koot en Bie, waar ik best graag de bron bij zoek, is een luchtige opmerking over 'schakers', het onderwerp van het artikel dus. En passant wordt in deze opmerking nog even het fenomeen dubbelpion genoemd, wat voor sommige lezers een leerzame verwijzing zal zijn. Kortom: gaarne behouden, en wel in dit artikel. Bob.v.R (overleg) 1 jul 2013 13:03 (CEST)
Ik ga er geen oorlog van maken. Ik weet trouwens nog een goeie over wiskundigen: Wat is het verschil tussen een introverte en een extroverte wiskundige? De extroverte staart naar jouw schoenen! Bwahahahahagrlgrg! Ik weet ook nog een grap over botanici, verteld door Daniel Dennett, maar die is te lang om hier te herhalen. Ik weet er ook nog eentje over astronomen, maar ik denk niet dat ik die als trivia ga toevoegen op de pagina aldaar. Groet, W.D. Sparling (overleg) 4 jul 2013 12:28 (CEST)
Die mop. Is niet van Koot en Bie, maar van Kadé Bruin. Staat in zijn bundel "Leve de dikke Van Dale" (p. 89):

Of een man nou onbewust een hond neemt
die op hem lijkt of dat een dierenvriend
op de duur altijd sprekend op zijn beest
gaat lijken is nog altijd een punt van
diskussie. Maar is het u nooit opgevallen
dat schakers met een onderkin ook meestal
wel ergens een dubbelpion hebben?

Niet Bruin's beste aforisme, als je 't mij vraagt. W.D. Sparling (overleg) 2 jan 2019 22:44 (CET)