Overleg:Scouting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wereldbol De voorbeelden en het perspectief in dit artikel behandelen voornamelijk Nederland en België en geven misschien geen wereldwijd standpunt over het onderwerp weer.
Probeer dit artikel alstublieft te verbeteren aan de hand van deze tips of bediscussieer het probleem op deze overlegpagina.

Vlaamse situatie[brontekst bewerken]

WikipediaNL is een Nederlandstalige encyclopedie, niet een Nederlandse. Het zou daarom goed zijn in elk geval ook de situatie in België te behandelen, bij voorkeur een volledige internationale. Andre Engels 18 mrt 2003 14:07 (CET)

Mmm, even niet aan gedacht, in Belgie is de situatie iets gecompliceerder, maar ik zal even wat links naar de Vlaamse organisaties toevoegen. Ook even een kleine aanpassing of twee maken. -- Jan Sietse - 18 maart 2002 14:30

Zouden we niet een aparte pagina voor Scouting Nederland en de verschillende Belgische verenigingen maken. Dan kunnen de speltakken van deze pagina daarheen verhuizen en beperken we ons bij scouting (algemeen) tot een meer algemene definitie -- Arij - 20 augustus 2003 11:15

Lekker leesbaar, nu met die lap geschiedenis erbij, misschien afsplitsen naar een andere pagina? In elk geval misschien de definitie alleen bovenaan houden? -- Jan Sietse - 8 september 2003 14:00

Als nieuweling op nl.wikipedia.org vraag ik me af: is bij de externe links plaats voor de Franstalige Belgische federaties? Of is dit hier niet relevant? -- Koen De Causmaecker - 12 februari 2004 18:50

Zijn de Europascouts een landelijke organisatie voor heel belgië? Egel 20 jan 2006 13:36 (CET)

Europascouts[brontekst bewerken]

Ook ik vind dat er toch iets te veel naar Nederland verwezen wordt. Daarnaast is het ook zo dat er in België ook scoutsverenigingen bestaan die niet tot het Wereld Scoutsbureau behoren. Zo b.v. de Europascouts. Naast het WOSM bestaan immers nog andere internationale scoutsverenigingen. Op [1] vind je o.a. een mooi overzichtje. -- Tom Depoorter - 5 december 2004 19:55

Niet WOSM/WAGGS organisaties terug gezet in Vlaanderen. -- Egel 6 jan 2006 10:31 (CET)

Goed idee, en ook gedaan op een handige manier. Ik zag dat iemand dat aangepast had, maar wist niet zo goed wat ik daarmee aanmoest. Ik denk dat je het door de huidige opbouw nu duidelijk genoeg in het tekstje verwerkt hebt dat er zoiets bestaat in Vlaanderen als Europascouts, en er daardoor nu minder kans is dat iemand het nog een keer weghaalt. Sietske Reageren? 6 jan 2006 12:27 (CET)

Zelfs Nederland blijkt een niet WOSM/WAGGS groep te hebben. Er blijken twee overkoepelende organisatie's de afkorting FSE te gebruiken met een nagenoeg zelfde logo. Het CES is in België opgericht maar ik kan de Belgische afdeling niet vinden. Het lijkt er sterk op dat er geen WFIS groepen in Nederland of Vlaanderen zijn -- Egel 6 jan 2006 15:40 (CET)

Hoeveel leden tellen de europascouts in België? Serval 3 juli 2006

"De vlaamse kant van de Europascouts is de laatste jaren stilletjesaan aan het uitsterven."
Heeft iemand hier cijfers en een referentie van?
--Egel Reageren? 12 jun 2007 14:54 (CEST)

Scouting verzetten naar categorie:scouting[brontekst bewerken]

Hoi, ik heb vanmorgen een categorie Scouting aangemaakt. Is het niet handiger om alle tekst van de entry scouting te verplaatsen naar de categorie met dezelfde naam en de entry vervolgens op te heffen? Nou staat het toch maar dubbel te staan allemaal...

Sorry[brontekst bewerken]

Maar ik heb zo een 10 jaren op scouting/de padvinderij gezeten in Nederland en Suriname nooit op Scoutisme! Waar komt dat vandaan????? Waerth©2005|overleg 19 jun 2005 10:49 (CEST)

Zie het al Scoutisme is Frans en overgenomen in Vlaanderen .... waar wij noorderlingen het Engelse woord scouting geadopteerd hebben. Waerth©2005|overleg 19 jun 2005 11:01 (CEST)
Dat komt van het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal (van Dale, 9e druk, 1970) :
 • scout (Eng.), m. (-s), verkenner
 • scoutisme (Fr.), o., (Zuidn.) padvinderij
scouting (= letterlijke overname van het Engelse woord) is niet opgenomen. Ik kan uiteraard niet uitsluiten dat het in nieuwere versies wel opgenomen is maar in Vlaanderen heb ik nog nooit gehoord van scouting "as such", wel over de scouts, padvinderij, verkennerij, ... Ik stel voor om padvinderij te gebruiken : scouting is Engels, scoutisme is Frans. - Tom 19 jun 2005 11:10 (CEST)
Ja Padvinderij is een alternatief in het Nederlands. In Nederland noemt de landelijke organisatie zich wel Scouting Nederland overigens. Waerth©2005|overleg 19 jun 2005 11:11 (CEST)
Scouting Nederland probeert het woord scouting al jaren tot een begrip te maken. Padvinderij is in Nederland een oubollig begrip. RR 04-08-2005
Als ik het wel heb, heeft het te maken met de verzuiling in Nederland tot de jaren zestig/zeventig; padvinderij was protestants en verkennerij was RK. Robotje 12 aug 2005 12:51 (CEST)

Ik zit zelf ook op scouting, en ik ben ook van mening dat het woord padvinderij zeer oudbollig klinkt en scouting Nederland en veel scouts en scoutinggroepen zijn bezig scouting tot een begrip te maken en dit soort dingen zouden dan wel tegenwerken, naar mijn mening.

Ik heb 'Scouts' ook bij de benamingen voor scouting gezet daar dit veruit de meest gebruikte term is in vlaanderen. --Niele 26 mrt 2006 19:53 (CEST)

Even zeuren[brontekst bewerken]

De kleur van het uniform voor landscouts in Nederland kan naast beige ook groen of brique (een soort rood) zijn. In de tekst wordt nu alleen melding gemaakt van beige. Naast de uniformen kennen we voor het Bever onderdeel (kinderen van 5-7) ook nog de rode Bever trui.

 "1. Landscouts, de grootste speltak (beige uniform)"

Wordt misschien wat veel voor een algemene pagina over scouting. Misschien beter om een algemene vermelding over uniformen te maken en op een andere cq sub-pagina het onderwerp scouting uniform verder uit te werken. Zeker omdat er in Nederland ook Scouting groepen zijn die er voor gekozen hebben om een ander uniform of zelfs helemaal geen uniforma meer te gebruiken.

Ik denk dat het in dat geval beter is om dat van die uniformen hier weg te halen en een aparte verwijzing te maken naar Uniform (scouting) ofzo. Of het anders te verwerken in het artikel over Speltakken. Sietske Reageren? 12 aug 2005 23:15 (CEST)

Dat klopt inderdaad en er is hier vermoedelijk uitgegaan van de scouts en niet de welpen en explorers (Rowans Sherpa)

landelijke / wereld organisatie's[brontekst bewerken]

kan iemand artikelen schrijven over de andere landelijke / wereld organisatie's? Die hebben ook recht op hun plaatsje.

link naar Scoutpedia[brontekst bewerken]

Wat is de reden dat de link naar scoutpedia.nl niet geaccepteerd wordt? Het ligt in het verlengde van Scouting en de Wikipedia lijkt me zo, een mooie en goede aanvulling voor een ieder die meer specifieke dtails over het Scouting ebeuren wil weten.
Buxx 5 apr 2006 12:25 (CEST)

Scoutpedia link komt dus terug. ik zie geen reden dat scoutpedia.nl niet geaccepteerd is. Edwtie 19 jun 2006 16:35 (CEST)

Doorverwijzen naar een andere verzameling artikelen kan niet de bedoeling zijn. Het doorverwijzen naar kennis is de taak van een startpagina, niet van een encyclopedie. Christoffel 20 jun 2006 00:21 (CEST)

Even sec bekeken: de link naar Scoutpedia voldoet aan de volgende uitzonderingen gesteld op WP:EXLINK:
 1. Alleen direct gerelateerde links --> Scoutpedia heeft als énig onderwerp/doelstelling het geven van informatie over scouting
 2. Niet-encyclopedische informatie --> Informatie op Scoutpedia is vaak niet-encyclopedisch in de zin dat het te gedetailleerd is om in een algemene encyclopedie op te nemen
Informatie uit de externe link naar het artikel brengen, een reden om externe links níet op te nemen lijkt me nvt hier. De meer algemene informatie staat hier vast al, diepgaandere informatie moet ook niet hier. Bovendien lijkt mij Scoutpedia een prima dumpplaats (sorry Scoutpedia-mensen) voor artikelen die niet in Wikipedia passen maar wel interessant zijn voor scouts. @Christoffel: het doel van externe links in WP is wat mij betreft linken naar achtergrond- en/of diepgaandere informatie die interessant is maar niet op zijn plaats hier. In dat licht bezien lijkt de link naar Scoutpedia mij gepast. Ik ga hier geen edit-oorlog over voeren, dus zal de link niet terugplaatsen, maar wou dit even kwijt. Groet, «Niels» zeg het eens.. 20 jun 2006 00:38 (CEST)
Maar wat is nu de toegevoegde waarde die de link onmisbaar maakt in dit artikel? Een tijdje geleden is er een zorgvuldige selectie gemaakt, omdat dit artikel een gigantische hoeveelheid externe links had. Toen behoorde de link niet tot de selectie. Ik zie niet in wat het artikel beter wordt van die link. Dit lijkt mij meer een gevalletje van zelfpromotie. Christoffel 20 jun 2006 00:57 (CEST)
Nog even ter aanvulling wat betreft die zelfpromotie, gebruiker Buxx die hierboven klaagt is eigenaar van Scoutpedia. Hij vroeg een tijdje geleden aan een andere scoutpediaan: "Egel, wag ik je vragen waaromje de link naar de Scoutpedia van de Wikipedia hebt gehaald. Dit is toch een mooie reclame link voor de Scoutpedia". Christoffel 20 jun 2006 01:01 (CEST)
Het is geen zomaar reclame link maar het is wel meer flink aanvullende teksten (hetzelfde wikipedia). Het zijn een van internationale scoutpedia (Internationale scoutpedia (engelse versie is al erbij) Binnen scoutpedia zijn er nog meer artikelen zoals wat doet men bij bepaalde spelteken? Zulke informatie zijn niet in wikipedia, maar in scoutpedia. Scoutpedia is nu flink gegroeid tot een van grootste website. Nederlandse scoutpedia is een afdeling van Internationale scoutpedia (www.scoutpedia.com) Edwtie 20 jun 2006 08:22 (CEST)
De Nederlandse scoutpedia is een onafhankelijk initiatief van gebruikers buxx en 412, maar er zijn inderdaad wel meerdere scoutpedia-achtige dingen, ookal heten ze - op die .com-variant na - niet zo.
Ik zie redenen om scoutpedia wél op te nemen. Niet omdat het nou zo uitgebreid is, want er zijn genoeg andere scoutingsites waar meer info op staat, maar omdat het hier een wiki - en dus een collega-encyclopedie - betreft. Ik sluit me ook graag bij Niels aan met het zeggen dat het een mooie dumpplaats is voor te gedetailleerde artikelen: wie over zijn eigen scoutinggroep wil schrijven, kan daar terecht, terwijl dat hier niet kan. Vergelijk ook bijvoorbeeld de link naar de wiki's m.b.t. Civilization of Kerkrade.
Maargoed... ik ben partijdig... :-) Sietske Negeer uw gebit, dan gaat het vanzelf weg... 20 jun 2006 09:44 (CEST)
In het artikel staan een hoop termen die noodzakelijk zijn, voor bijvoorbeeld de onpartijdigheid, maar waarvan de uitleg te diep gaat voor Wikipedia.
http://www.scoutpedia.nl/index.php/Scouting mag natuurlijk ook als dat beter binnen de normen valt. --Egel 20 jun 2006 14:03 (CEST)

Peiling[brontekst bewerken]

Nu blijkt dan meerdere ervaren medewerkers ook vinden dat de link er in mag, lijkt een peiling mij op zijn plaats. Stemmen van accounts zonder edits vóór het begin van deze peiling tellen niet mee. Discussie kan hierboven natuurlijk volop doorgaan tijdens de peiling, commentaar graag daar. Christoffel 20 jun 2006 13:10 (CEST)

Behoort het artikel Scouting een externe link te bevatten naar de scoutpedia? - Deze peiling loopt tot 27 jun 2006 13:10 (CEST)

Stemming is nu gesloten Conclusie: Link Scoutpedia is definitief op het artikel Scouting geplaatst. Edwtie 1 jul 2006 10:01 (CEST)

Ja[brontekst bewerken]

 1. Adnergje (overleg) 20 jun 2006 13:11 (CEST), jazeker!
 2. cicero 20 jun 2006 13:15 (CEST)
 3. IIVQ 20 jun 2006 13:30 (CEST)
 4. Gerbennn 20 jun 2006 13:34 (CEST) (voldoet idd aan de eisen, en anders mag een botje ook de links naar memory-alpha weghalen bij de startrek artikelen)
 5. Egel 20 jun 2006 14:03 (CEST)
 6. Edwtie 20 jun 2006 14:41 (CEST)
 7. Emmelie 20 jun 2006 17:18 (CEST) Waarom niet?

Nee[brontekst bewerken]

 1. Christoffel 20 jun 2006 13:10 (CEST)

Translation[brontekst bewerken]

List of notable Scouts[brontekst bewerken]

Could someone help me to translate this article? Also are there any other famous Scouts?

--Evrik 31 mei 2006 23:14 (CEST)

Thanks! --Evrik 3 jul 2006 19:39 (CEST)

Museums and Memorials[brontekst bewerken]

Hello Again –

There are two more articles on the English language version if anyone wants to contribute content or translate to their own language.

Yours in Scouting,

evrik 13 jul 2006 22:46 (CEST)

Jamboree[brontekst bewerken]

Hallo, Is het een idee om de jaartallen en plaats van de verschillende Jamboree's op te nemen? Zelf heb ik deelgenomen aan de Jamboree van 1987-1988 in Australië. Vivace 30 okt 2008 17:18 (CET)

Speltak[brontekst bewerken]

Tevens lijkt het me een aanvulling om de verschillende speltaken toe te voegen aan te pagina. Naar mijn weten zijn dit: Landscouts, Waterscouts(zeeverkenners), Luchtscouts. Vivace 30 okt 2008 17:22 (CET)
Inmiddels heb ik wat beter gekeken en zie dat dit opgenomen is bij Scouting in Nederland. Toch vind ik het wenselijk om deze informatie op deze pagina op te nemen het is volgens mij niet gebonden aan Nederland, maar dat kan ik mis hebben. Vivace 30 okt 2008 17:32 (CET)

plusscouts[brontekst bewerken]

ik heb gekeken en op alle websites waar het over scouting gaat staan er nooit plusscouts bij. als je 21+ bent kan je alleen leiding worden – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 86.87.248.250 (overleg · bijdragen) 14 apr 2017 11:20‎

https://www.scouting.nl/lid-worden/voor-21-jaar-en-ouder/plusscout-worden – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Bijdenhandje (overleg · bijdragen) 6 feb 2020 19:09

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Scouting. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 17 feb 2020 05:08 (CET)

Gecontroleerd en bedankt, RonnieV (overleg) 24 mei 2020 14:34 (CEST)

Scouting: met of zonder hoofdletter[brontekst bewerken]

Bijdenhandje denkt te weten hoe Wikipedia omgaat met hoofdletters, en heeft met deze bewerking alle hoofdletters van 'Scouting' verwijderd, met een verwijzing naar Hoofdletter in de Nederlandse spelling. Ik vrees dat Bijdenhandje niet verder is gekomen dan de eerste paar regels, en in ieder geval niet de paragraaf Hoofdletter in de Nederlandse spelling#Donorprincipe bereikt heeft, nochtans slechts paragraaf 1.2. Ik heb dan ook de versie daarvoor teruggezet en wil Bijdenhandje oproepen om zich eerst eens wat meer in Wikipedia te verdiepen, voordat deze overal met grote stelligheid van alles meent te moeten roepen. Dat is op andere plaatsen ook fout gegaan. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 24 mei 2020 14:40 (CEST)

Vriendelijk verzoek om je toon te wijzigen, WP:VRIJ te lezen en vooral om mij uit je volglijst te halen. Misschien kun je aangeven waar dit dan eerder is misgegaan? Dat jij vindt dat ik eerst toestemming moet vragen als ik een filmpje wil verwijderen lijkt me namelijk niet relevant. Bijdenhandje (overleg) 24 mei 2020 14:44 (CEST)

Opmerking Opmerking Onderstaande reactie heeft RonnieV 24 minuten na de reacties van Encycloon en Norbert zeescouts geplaatst. Het herstel van de chronologische volgorde heeft hij hier teruggedraaid.

Toch bijzonder dat je een verwijzing naar WP:VRIJ weet te combineren met het verzoek om jou uit mijn volglijst te halen. Je bewerkingen vallen gewoon op, omdat ze uitgaan van een beeld op Wikipedia dat niet aansluit bij de ontwikkeling die deze encyclopedie gemaakt heeft in de afgelopen achttien jaar. Neem inderdaad jouw gezeur over een filmpje, neem jouw opmerkingen op WP:Regblok rond AGL en jouw drie bewerkingen op Regblok bij jouw overduidelijke punt-verzoek aan mijn adres, waarvan er twee zijn gemaakt na afwijzing van je verzoek.
In ieder geval maakte je bij deze wijziging totaal niet duidelijk dat de opvattingen van Scouting Nederland niet gedragen zouden worden door de Belgische zusterorganisaties, maar wekte je met je wijziging zeer sterk de indruk dat je lak had aan hetgeen onder meer hier geldt: donorprincipe. Je opmerking dat ik eerst consensus zou moeten zoeken om iets te handhaven dat er al jaren staat, kan ik uit jouw toetsenbord niet serieus nemen, aangezien jij zelf van mening bent dat jij van alles mag doen zonder consensus en daar ook nog eens een bewerkingsoorlog over mag voeren. Daarnaast is je wijziging in het artikel gebrekkig doorgevoerd. RonnieV (overleg) 24 mei 2020 15:25 (CEST)
De omschrijving bij mijn bewerking was overduidelijk, het is jouw keuze geweest om die te negeren. Dat je geen kennis hebt van de manier waarop scouting is georganiseerd is een slap excuus. Je had dit gewoon niet moeten doen en al helemaal niet met dat toontje. En dan achteraf proberen recht te praten wat krom is?
Vrijheid wordt beperkt door verantwoordelijheid. Wat jij deed ruikt naar stalking en dat heeft niets met verantwoordelijk gedrag te maken. Je zet een foute versie terug die pas tien dagen oud is en denkt je vervolgens te kunnen beroepen op handhaving omdat dit er al jaren zou staan. Daar is helemaal niets vanwaar. Je hoort beter te weten en daar ben je de vorige keer ook op gewezen door andere gebruikers.
De enige reden dat ik het afgehandelde verzoek heb aangevuld is de vijandige toon waarmee je jouw revert zogenaamd beargumenteerd. Aangezien je de vorige keer een editwar bent begonnen was er geen enkele reden om aan te nemen dat je dat dit keer achterwege zou hebben gelaten. Niet met zo'n toon.
Maar nee, ik ben hier natuurlijk degene die niet van goede wil is... Als je zo'n toon aanslaat heeft het er alle schijn van dat je gewoon op zoek was naar een stok om mee te slaan. Doe dat dan gewoon niet. Je hebt de vorige keer niet je zin gekregen. Erg kinderachtig om dan nu op deze manier te proberen om 'wraak' te nemen.
Dus nogmaals, zoek eerst consensus en dring je mening niet op. Het was een tien dagen oude fout. Die fout is nu hersteld. Bijdenhandje (overleg) 24 mei 2020 16:10 (CEST)
Als jij vindt dat De huisstijl van SN schrijft voor om scouting met hoofdletter te schrijven. Deze afwijkende spelling is echter n.v.t. op Wikipedia. Zie Hoofdletter in de Nederlandse spelling. voldoende duidelijk is, dan zijn we gauw uitgepraat.
Met je opmerkingen over toon, waar jij vorige keer een editwar startte (ik heb aangegeven waarom ik jouw bewerking ongedaan maakte, terwijl jij die bewerking op een dag tot vijf keer toe herhaalde) en dan nu met allerlei opmerkingen komen, hier en op Regblok (bij een allang afgewezen verzoek, waar je je toen al niet bij neerlegde), waarin je meent mij van vijandigheid te moeten beschuldigen en zelf de onschuld zelve uit te hangen, zegt mij genoeg. Als je meer voorbeelden wilt van jouw gedram, zal ik die aandragen. Maar dan wel bij een Regblokverzoek. RonnieV (overleg) 24 mei 2020 16:28 (CEST)
Doe dat vooral, want je hebt die voorbeelden niet. Als je ze wel had dan had je hierboven wel anders gereageerd dan de onzin die je hier uitkraamt. Wanneer je wederom een onterecht regblokverzoek doet dan is dat deze keer waarschijnlijk voldoende aanleiding om jou te laten blokkeren. Je hebt toen geen gelijk gekregen over de editwar die jij bent gestart, je hebt toen geen gelijk gekregen over het filmpje dat ik heb verwijderd en je zal deze keer ook geen gelijk krijgen. Misschien is het handiger om gewoon je verlies te accepteren? Je bereikt hier namelijk helemaal niets mee. Koel eventjes af zou ik zeggen. Bijdenhandje (overleg) 24 mei 2020 16:58 (CEST)

Binnen het Nederlandse taalgebied zijn er meerdere landelijke scoutingorganisaties. Je zult dus met bronnen moeten aantonen dat al deze organisaties dezelfde huisstijl gebruiken als Scouting Nederland. Als jij de huisstijl van Scouting Nederland wilt gebruiken zul je dus eerst consensus moeten zoeken. Bijdenhandje (overleg) 24 mei 2020 14:52 (CEST)

Het donorprincipe gaat hier volgens mij inderdaad niet op, zie het Groene Boekje en Wikipedia:Spellinggids. Scouting Nederland is geen rechthebbende of iets dergelijks voor het woord 's/S|couting'. Encycloon (overleg) 24 mei 2020 15:01 (CEST)
Gelijk heb je. Wij als Belgische scouts voelen ons niet geroepen om de huisstijl van Scouting Nederland te volgen en overal het woord scouting met hoofdletters te schrijven als het duidelijk niet over de organisatie Scouting Nederland handelt. Ook in het Engels wordt het niet met een hoofdletter geschreven. Norbert zeescouts (overleg) 24 mei 2020 15:08 (CEST)