Overleg:Septimius Severus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Was hij een amazigh (berber)?

heeft er iemand bezwaar tegen om aan te vullen dat Septimus Severus een amazigh was? Yuba 25 apr 2004 13:23 (CEST)

Niet als je erbij zegt 'misschien' of dat je zegt dat volgens sommigen hij een amazigh was. Wat zeker is, is dat hij uit een uit Libië afkomstige familie was en waarschijnlijk Punisch sprak, in ieder geval geen Latijn dat hij als een vreemde taal heeft moeten leren. Als keizer legde hij verdedigingswerken aan in de woestijn tegen de aanvallen van de Berbers dus het lijkt mij allemaal niet zo vanzelfsprekend dat hij inderdaad amazigh was.Charles 25 apr 2004 15:24 (CEST)

Vertel nog! legde verdedigingswerken aan in de woestijn... welke woestijn? denk jij dat de de president van amerika geen amerikkaan omdat hij polities heeft tegen zijn volk? augustinus en vibia en velen spraken tamazight en foeisich toch waren ze geen feniciers.Yuba 26 apr 2004 12:33 (CEST)

kan jij me vertellen hoe hij een keizer geworden? dan kunnen we zien hoe hij een fenicier kan zijn.Yuba 26 apr 2004 12:37 (CEST)

waarom denk jij dat hij een fenicier was? (de verdediging in de woestin(!) is geen reden + hij sprak foenisich is geen reden. zelfs waren er oorlogen tussen de feniciers en de romeinen , waarom zou een fenicier een romeinse keizer nadat hij de oorlog verloor ?Yuba 26 apr 2004 12:45 (CEST)

hoe verklaar jij dat spetimus severus donker huid , en weten dat feniciers blank zijn?Yuba 26 apr 2004 13:19 (CEST)

Hoe verklaar jij dat zijn overgrootvader een amazigh naam , en dat was "afer" zoals "afulay" en die naam wordt "apuleuis" (geromeiniseerd), jij hebt ook voorbeelden zoals : avicenna (ibn çina , en hij een perzich geen europeaan ) jij hebt ook averroes (ibn roeshd , en hij was een amazigh geen spanjaard). De imazighishe namen:

(belangrijke opmerking : lybier betekent amazigh)Yuba 26 apr 2004 13:37 (CEST)

hoe beantwoord jij dit link (paragraphe :de imazighen en de romeinen)?.Yuba 26 apr 2004 16:09 (CEST)

http://home.student.uva.nl/mourad.elhaddouti/Geschiedenis/Imazighen/imazighen.html

... Hoe meer ik erover zoek, hoe meer ik besef dat hij geen amazigh genoemd kan worden. Hij stamt van een oude rijke geromaniseerde familie die al generaties lang in door Rome geannexeerde Lybië woont, waarschijnlijk een oude Punische famile (dit wordt over het algemeen aangenomen). Het is heel goed mogelijk dat er in zijn naaste familie ook amazigh bloed was, maar dat maakt hem nog geen amazigh. Mogelijkerwijs had hij ook bloed van andere volkeren, met name het Italiaanse maar dat zet ik er ook niet bij want niemand weet het precies en het is ook niet relevant in de smeltkroes van volkeren in de Romeinse gebieden en dáárom vul ik het niet aan. Charles 7 mei 2004 15:50 (CEST) Links:

Hoe meer jij geen sterke antwoorden, tegen zekere feiten ,negeer jij de vragen, en verricht jij je naar onzekere informaties en nieuws. "waarschijnlijk" dit woord gebruik jij als de geschiedenis er geen antwoorden op heeft. niet om iets te ontkennen. met je zoektoch kwam jij met het antwoord ""waarschijnlijk een oude punische familie"". maar jammer genoeg is het op niets gebaseerd. geromeiniseerde familie in lybie ...dat geef jij toe. de samenwerking was tussen de romeinen en de imazighen niet met de feniciers. de feniciers in noord-afrika werden absolute minderheid in noord-afrika gezien dat ze geen bescherming van de imazighen zouden vinden ,nadat de iamzighen het vebond met de feniciers broken.

je hebt me niet gezegd hoe zijn over-grootvader een amazigh naam had, ""afer"". de feniciers gebruiken toch geen imazighische namen. en jij hebt boven de lijst van de imazighische namen.

ik vertaal dit voor jou zolang jij arabisch niet begrijpt (en dat moet jij niet): septimus severus is geboren voor de lybische ouders,in leptis in het westen van lybie .Hij heeft in lybie afgestudeerd, en behaalde hij zijn diploma van "rehten" en daarna werte hij in het leger, en snel is hij een leider voor een deelsoldaten (nederlans woord heb ik niet).en daarna is hij een impereur geworden....

hier heb jij een artikel uit het boek "assahra'a allibiya aqdam alhadaraat" (de lybische sahara de oudste erfgenames).geschreven door "mohamed ab'errazzaq almanna'3".

aah, trouwens er staat toevallig dat hij de opstand van de germanen versloeg in de streek van belgie . (is dat de reden van de ontkenning?) weet jij dat zijn tegenstanders het erg vonden dat een amazigh een romeinse keizer , die tamazight spreekt en geen goed latijn maar wel als vreemde taal, zou worden (toch is het hem gelukt (dat is niet plezant voor die soort mensen)).

wordt vevolged

Nee, niet vervolgd in ieder geval niet door mij. Dit was mijn laatste antwoord van mij omtrent de afkomst van de keizer. Ik beschouw de zaak als afgedaan, ik vind zijn afkomst niet relevant genoeg om hier nog meer tijd in te stoppen, bovendien vrees ik dat we nooit met zekerheid zullen kunnen vaststellen wat zijn achtergrond precies was. Wees blij. Ik zou hem in ieder geval niet in mijn familie willen hebben en zijn zoon Caracalla al helemaal niet! - Charles 7 mei 2004 18:16 (CEST)


door mij zou het wel vervolgd worden, maar ik vind het niet plezant in het wekend je beweringen te beantwoorden.

"dat zullen we nooit met zekerheid kunnen vaststellen" hoe? zijn over-grootvader heet Afer en dat is een imazighische naam. hij sprak tamazight, zijn tegenstanders waren er tegen dat een amazigh die tamazight spreekt een romeinse keizer zou worden. hij heeft zijn diploma behaald. zijn grootvader heette severus sewaruis en hij was een begaafde schrijver, zie :

ويشير بالإضافة الى من سبق ذكرهم إلى أدباء ومحامين آخرين كانوا يكتبون ويعبرون باللاتينية كذلك منهم القانوني الشهير سالفيوس جوليانوس والشاعر منيلوس والخطيب الفيلسوف الرواقي كرنيتوس والخطيب سبتيموس سواريوس الذي أصبح حفيده امبراطورا على روما نفسها .


(uit het nieuwe boek van mustapha abdel'razzaq. een artike was op internet ,maar nu lukt het me niet meer het link te vinden ).

http://www.alkahf.com/modules.php?name=News&file=article&sid=187 (hier is het met zekerheid beantwoord dat hij een lybier was). (deze mensen vertellen over zijn leven)

http://www.greenbookstudies.com/akbar/ak20-10-2003.htm (hier staat met zekerheid dat hij een lybier was ) (geen enkel van deze sites zijn door amazigh geschreven wel één of twee zijn wel door imazighen reciteerd maar de schrijvers zijn arabische nationalisten of pro-arabisme, de laatste is door een westers geschreven).

hier staam dat hij een lybier was.zie: http://www.mafhoum.com/press6/181C39_fichiers/arc.htm (de naam van de krant is "het midden oosten").

hier staat dat septimus severus een amazigh was. zie: http://www.i-numis.com/rome/articles/macrin/macrin1.html

maar hij betwijfelt dat macrinus een amazigh was. (dat is een aneder onderwerp)

http://perso.wanadoo.fr/bernard.venis/mon_algerie/berberes/pages_liees/compatriotes_berberes_pn44.htm (hier staat dat hij een amazigh was).

hier staat dat hij een amazigh was.

http://www.angelfire.com/realm/rosch/voyageons/Maroc_Hist.html

http://www.tamazgha.fr/article.php3?id_article=225 (zie dit ook, maar het is door amazigh geschreven).

(maar jij hoeft ze niet allemaal te lezen , geef me er gewoon een kort antwoord op waarom zijn over-grootvader een amazigh naam had).


Yuba: Je steekt er erg veel tijd en moeite in dus toch maar even een antwoord. Ik ben helaas de Arabische taal niet meester en zonder vertaling ik kan dan ook geen conclusies trekken uit veel van de links die je hier hebt gezet. Ik heb alleen de naam aper gezien bij twee oud-neven van de keizer en daar mag je best een aanwijzing in zien dat er amazigh bloed in zijn familie was, misschien maar één van zijn overgrootouders, misschien beiden, maar hoe kunnen we dit weten als de weinige historische bronnen die we hebben hier niets over vermelden? In de link [Macrin] staat precies het tegenovergestelde van wat je wilde, namelijk "... Macrin... Il n'est pas romain puisqu'il naît en Maurétanie Césarienne (Algérie) à Cherchell. Probablement d'origine berbère et non punique comme Septime Sévère, ..." (Macrinus ... was niet Romeins want hij werd geboren in Mauretania Caesariensis... Waarschijnlijk van berber afkomst en niet Punisch zoals Septimius Severus, ...). In verschillende links "[Histoire du Maroc]" en [[1]] en [[2]] staat alleen dat hij berber was maar niet historische bron of de aanwijzingen hiervoor. Je kunt het wel terugvinden op sites, maar dit zijn geen historische bronnen. Ik kan ook sites laten zien waar staat dat hij Feniciër was, maar dat wil nog niet zeggen dat dat ook echt zo was. Alleen dat hij Lybiër was staat vast en dat hij van huis uit géén Latijn sprak, maar dit op schoool heeft geleerd en dat hij zijn leven lang een noordafrikaans accent heeft gehouden in het Latijn.Charles 10 mei 2004 14:48 (CEST)


Zoals jij weet wordt "F" "P" in het Latijns , en daarom werden ze Aper uitgesproken en geschreven in het latijns. zijn over-grootvader heette AFer maar die naam wordt "APer" in de Latijnse uitspraak. dat is toch niet moeilijk denk ik. en hoewel ik vind dat Afer een Arabic word , vond ik tot nu toe geen bewering dat dat Afer een latijnse naam was. maar ik vind toch dat Afer een Punic word. dus het is veel veiliger te zeggen dat hij een Noord-Afrikaan was.:) Yuba 3 jun 2004 12:28 (CEST)

11.Imazighen Op De Romeinse Troon In het jaar 193 lukte het de Amazigh Septimus Severus de Romeinse keizerlijke troon te bestijgen. Hij was een van de Imazirische soldaten die voor de Romeinen vochten. Deze soldaten behoorden tot de beste krijgers die Rome kende, waardoor ze langzaam opklommen. Hierdoor slaagde Septimus Severus zich uiteindelijk op te werken tot keizer. Hij stond bekend als een ijzeren krijger en zou als keizer het Romeinse rechtssysteem hervormen en de stedenbouw succesvol uitbreiden.

Zijn zoon Caracalla zou hem opvolgen als keizer. En net als zijn vader liet hij zich omringen door zijn mensen, Imazighen. Ze vertrouwden niemand anders en verachtten de zucht naar pracht en praal en privileges van de Romeinse adelen. Echter, niemand durfde in het openbaar uit te komen als Amazigh. In 217 stierf Caracalla door een moordaanslag. De opdrachtgever was ook een "Mauri" en zijn naam was Macrinus. Hij liet zich uitroepen tot keizer, maar zijn ambtstermijn was van korte duur, want ook hij werd vermoord. Hij zou de laatste Amazigh zijn op de Romeinse troon.

Een tijdgenoot van Septimus Severus was de beroemde Amazigh Tertullian, een van de belangrijkste schrijver en theoloog van zijn tijd. En in het jaar 360 kwam in Tagaste (het huidige Algerije) een Amazigh ter wereld die als een van de grote filosofische denkers wordt gezien: Augustinus. Zijn filosofische werken zorgden tijdens zijn leven al voor veel opzien.

dat stond hier :

http://home.student.uva.nl/mourad.elhaddouti/Geschiedenis/Imazighen/imazighen.html

maar zoals ibn khaldoen zei, gaat het om de streek niet om de mensen, dus hij was gewoon een noord afrikaans. misschien was hij een fenicier, ik geef het toe, ik vertrouw niet veel geen bronnen.Yuba 2 jun 2004 22:02 (CEST)

Jongens, toch! Is het nou welletjes geweest? Dit leidt ons naar oeverloze discussies die totaal naast de kwestie zijn. Grieken, Bulgaren en Macedoniërs staan mekaar naar het leven over de vraag of Alexander de Grote nu al dan niet een Griek was? En waren de Nerviërs, waar Caesar mee af te rekenen had, nu Belgen, Galliërs of Germanen? Dit is geen kwestie van bronnen betrouwen of niet. Septimius Severus was, als Romeins staatsburger en inwoner van het Romeinse Rijk, gewoon een ROMEIN, geboren in het Romeinse Rijk, of je dat apprecieert of niet, dat was gewoon de politieke status van het gehele Middellandse Zeegebied. Al de rest is gewoon nationalisme, fanatisme en dus larie. De Romeinen in die tijd waren trouwens Stoicijns beïnvloed, en de Stoicijnen noemden zich 'wereldburgers', ongeacht geslacht, status, huidskleur, taal, overtuiging, geaardheid..... Zouden we in onze tijd ook beter doen: zou heel wat narigheid vermijden!!!--Napoleon Vier 2 jun 2004 22:42 (CEST)


HAHAHA ,het is grappig die omroep voor de jongens ,hopelijk zijn hier meer volwassenen dan jongens.Yuba 3 jun 2004 12:28 (CEST)

Sorry, d'er is echt niets verkeerds mee bedoeld. In België is het toch de gewoonte dat volwassen mannen (en soms zelfs vrouwen!) elkaar als "jongens" begroeten! En ik zag dat jij ook in België woont, dus? Dit is wel typerend voor een veel dieper liggend probleem: kleine, onschuldige nuances in de taal leiden soms tot misverstanden en erger. Toch heel belangrijk de vreemde taal perfect te leren beheersen, vind je niet! ;-)--Napoleon Vier 3 jun 2004 12:45 (CEST)

ik woon nog geen twee jaren in belgie. zoals jij ook las (denk ik) , en in de klas hebben we die soort woorden niet geleerd. ik ken nog een paar woorden: seutje , maat , meiske , subiet ... maar ik gebruik ze niet graag , vooral tja , zeg , groetjes ... misschien omdat ze iets anders benadrukken in mijn moedertaal . en daarvan dat afkeer. maar ik zei toch dat dat een grapje was, als ik me niet vergis worden die woorden als grapjes gebruikt. een vreemde taal leren beheersen doe ik wel . het is me echt relatief gelukt nederlands te leren . want ik stuurde frans voor meer dan 12 jaar en toch is mijn nederlands veel beter. ik had eerst mijn frans en engels moeten verbeteren, geen nederlands .maar het ligt aan de omstandigheden denk ik. jij denk dat ook zeker.Yuba 3 jun 2004 12:59 (CEST)

Tuurlijk!! :-) Als ik je met iets kan helpen, geef maar een seintje! Ik help je met genoegen!--Napoleon Vier 3 jun 2004 13:36 (CEST)

Dat is vriendelijk van je . bij voorbaat dank.Yuba 3 jun 2004 14:43 (CEST)