Overleg:Sfeer (wiskunde)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Terminologie[bewerken]

Er is een vrij verwarrende terminologie in het Nederlands: met de begrippen bol en sfeer worden (in het secundair) de drie dimensionale volle bol en zijn oppervlak bedoeld. In meer algemene dimensies spreekt men van een bal of volle bol (voor het 'gevulde object'), versus een sfeer of bol (voor het 'lege object'). In de Nederlandstalige wikipedia zijn momenteel de volgende artikels aanwezig:

  • Bol (lichaam): behandelt de 3D-bol en zijn oppervlak, de sfeer. Het overeenkomstige engelstalige artikel is sphere.
  • sfeer (wiskunde): behandelt de 3D-sfeer in willekeurige dimensies. In de hogere wiskunde spreekt men ook wel van de bol. Het overeenkomstige engelstalige artikel is n-sphere.
  • bal (wiskunde): behandelt de 3D-bol in willekeurige dimensies. In de hogere wiskunde spreekt men ook wel van de bal. Het overeenkomstige engelstalige artikel is ball (mathematics)

Ook zijn er uiteraard

  • cirkel, de bol in 2 dimensies.
  • schijf, de bal in 2 dimensies.

Tot slot is er nog

  • Eenheidsbol, welke gaat over de eenheidsbal én de eenheidsbol (ook wel eenheidssfeer).

In principe zouden we een extra artikel kunnen maken over de sfeer in drie dimensies (aangezien het artikel bol (lichaam) een apart artikel is voor de bal in 3D), maar dat is misschien niet strikt nodig.

Deze commentaar heb ik ook gepost bij de artikels bol (lichaam) en bal (wiskunde), aangezien ook daar verwarring zou kunnen optreden. mvg, Ribashka 4 jun 2009 17:34 (CEST)


Byl 18 jul 2010 19:58 (CEST) --- Deze terminologie klopt misschien voor Nederland maar totaal niet voor Vlaanderen. In Vlaanderen:

  • Een bol (of gesloten bol) in Vlaanderen is wat men in nederland blijkbaar bal noemt. Sfeer is her oppervlak van de bol, open bol wordt gebruikt voor een bol zonder de sfeer. Het begrip bal wordt niet gebruikt in Vlaanderen. Bol en sfeer worden gebruikt voor dimensies 3 en hoger.
Definities: stel een metrische ruimte, met en
Men noemt: de n-dimensionele (gesloten) bol met middelpunt x en straal r
Men noemt: de n-dimensionele open bol met middelpunt x en straal r
Men noemt: de n-dimensionele sfeer met middelpunt x en straal r
d(x,y) is hierbij de afstand.

Het zou wenselijk de terminologie correct te hebben, want nu lijkt het mi nergens op. Het is niet omdat in het engels een bol een ball is dat we hier op de nederlandstalige wikipedia tegen de terminologie zoals ze in Vlaanderen gebruikt wordt moeten ingaan. Byl 18 jul 2010 19:58 (CEST)


sfeer en bol[bewerken]

Ik schrijf in het commentaar bij mijn laatste verandering, dat ik nergens het verschil tussen sfeer en bol heb veranderd. Ik zie nu dat ik de verwijzing eenheidssfeer naar eenheidsbol heb veranderd. De reden dat ik het heb veranderd is dat het artikel zo heet. ChristiaanPR (overleg) 21 jul 2018 10:14 (CEST)

Is oké. Madyno (overleg) 21 jul 2018 11:38 (CEST)