Overleg:Shiba

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

hoeveel Japanse rassen zijn er in de beurt van de Shiba Inu en hoe heten ze – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 80.101.239.211 (overleg · bijdragen)

http://www.canismajor.com/dog/shiba.html Deze 6 zeker: Grootst: Akita Gemiddeld: Kishu, Hokkaido, Shikoku, and Kai Kleinst: Shiba

http://japandogexport.com/wp-content/uploads/2012/05/NKMap-copy.jpg

http://www.caninest.com/japanese-dogs/ Japanse rassen die niet inheems zijn, dwz niet van origine uit Japan komen: Tosa is een mastiefachtige, die in de 19e eeuw is gemaakt in Japan door Japanse honden met westerse mastiefachtigen te kruisen. Japanese Chin komt origineel uit China, en is doorgekweekt in Japan.

Afhankelijk van wie je het vraagt: American-Akita De honden stammen af van Japanse honden. Maar volgens mij staan de Amerikanen ook geheel witte Japanse honden toe als raszuivere stamboomhonden, terwijl die niet gecheckt kunnen worden op de raskenmerkende tekening tussen wit (veelal onderkant) en niet-wit. Hierdoor zien veel mensen American-Akita als (op zijn minst potentieel) rasonzuiver. Dacht ik (zoek nog bron).

=[brontekst bewerken]

Shiba betekend volgens mij iets als 'riet', in het Engels: 'brushwood'. Het kan zijn dat de hond zijn naam de kleur van het in de herfst roodachtige riet ontleent. Shiba was ook plat Japans voor 'klein'. Hij werd ook gebruikt voor de jacht in onder andere het riet. Allicht dat daarom de term 'Shiba' voor 'riet', 'klein' en 'de rietkleurige kleine hond in het riet' een ding werd.