Overleg:Simon de Vries

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In het artikel te verwerken[brontekst bewerken]

Het onderstaande zou ik graag als volgt in dit artikel verwerkt zien staan maar wordt door gebruiker Gidonb telkens ten onrechte weggehaald:

Hij groeide op in het Achterhoekse Neede. Aangezien er geen synagoge in zijn plaats was, ging hij naar de sjoel van Borculo waar hij ook joodse les kreeg. Vanwege zijn bijzondere aanleg begon hij al op dertienjarige leeftijd een rabbijnenstudie aan het Nederlandsch Israëlitisch Seminarium te Amsterdam. Na zijn afstuderen werd hij rabbijn van de joodse gemeente van Haarlem. Ook werd hij later geestelijk verzorger voor Joodse psychiatrische patiënten en gevangenen.

Hij was voorts actief als publicist en leraar Hebreeuws op diverse scholen. Voor allerlei bladen schreef hij artikelen zoals een uiteenzetting van het joodse geloof voor niet-Joden in de Oprechte Haarlemsche Courant. In de jaren 1928-1932 verscheen van zijn hand een omvangrijk boekwerk in twee delen over het jodendom genaamd "Joodsche riten en symbolen". Het werd meerdere malen herdrukt en dient nog steeds als vraagbak over het jodendom. Ook schreef hij een leerboek Hebreeuws.

De Vries was een voorstander van het zionisme, een opvatting waarin hij in toenmalig Joods-Nederland nogal alleen stond en waarin hij werd bestreden door vele andere orthodoxe joden.

Wikix 24 okt 2006 00:33 (CEST)