Overleg:Sint-Agneskerk (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Wijzigingen[bewerken]

De volgende tekst werd door iemand in het artikel geplaatst, en door mij hier naar toe verplaatst:

De text van dit artikel moet worden aangepast omdat door wijzigingen in het gebruik van deze kerk het artikel helemaal niet meer correct is.

Up to date:

De Sint Agneskerk in Amsterdam is een Rooms Katholieke Rectoraatskerk aan de rand van de Willemsparkbuurt.

De kerk werd tussen 1919 en 1931 gebouwd door de architect Jan Stuyt.

Het gebouw is een kruisbasiliek waartoe Stuyt zich liet inspireren door de Romeinse basiliek Sint Agnes buiten de muren.

De kerk is voorzien van een gereviseerd J.W. Clavaux orgel uit 1932. De apsis heeft een glasmuurschildering van Joep Nicolas. Er is een Sint-Jozefbeeld van Mari Andriessen.

De kerk werd in 1996 aangewezen als beschermd rijksmonument.

In de Agneskerk wordt de mis uitsluitend opgedragen volgens de buitengewone vorm van de Romeinse Ritus (Tridentijnse Ritus). De kerk is namelijk bij bisschoppelijk decreet van 16 oktober 2008 door bisschop Punt van het bisdom Haarlem - Amsterdam verheven tot rectoraatskerk ten behoeve van de Tridentijnse Ritus. Sinds deze datum is de Parochie van de H. Agnes opgeheven, en worden de voormalige parochianen verwezen naar de Obrechtkerk voor de Novus Ordo Mis. De parochie was met 1000 ingeschreven leden en een gemiddeld kerkbezoek van 50 mensen op zondag te klein geworden. De bediening van de Tridentijnse Ritus is in handen gelegd van 3 paters van het FSSP. Tot administrateur is Pater M. Kromann Knudsen benoemd. Op 7 juli 2007, de verschijndatum van het motu proprio Summorum Pontificum, werd de traditionalistische jongerengroep "Sursum Corda" boven de doopvont gehouden.

Zoals gebruikelijk bij missen volgens de Tridentijnse Ritus wordt de communie door de communicant geknield en op de tong gegeven door een gewijd priester. Handcommunie is uitgesloten. - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 62.195.178.108 (overleg|bijdragen) 18 jul 2009 21:02 (CEST)

Ik heb uw informatie in het artikel verwerkt. Met vriendelijke groet, MrBlueSky 19 jul 2009 00:32 (CEST)
En Glatisant heeft van het geheel een mooi artikel gemaakt. MrBlueSky 19 jul 2009 20:02 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Sint-Agneskerk (Amsterdam). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 11 sep 2017 15:46 (CEST)