Overleg:Slot (luchtvaart)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De term slot was al bezet in de wikipedia,

Mion

nou dat is een zeer naief standpunt in de zakenwereld om te denken dat de KLM dat niet zou willen, en ik heb het artikel aangevuld met informatie over een studie van de Europese unie betreffende slots, waarin juist wordt aangegeven dat er andere regels dienen te komen.;

Mion


Reden voor "twijfel":

"Slots" (meervoud van "slot", zie ook en:airport slots) is een methode voor luchthavens om het aanbod te regelen om te voorkomen dat de capaciteit van de luchthaven wordt overschreden.

De slots worden toegekend aan luchtvaartmaatschappijen in verhouding tot het aantal vluchten dat zij van/naar een bepaald luchthaven maken, en daarom is het correct dat KLM de meeste slots heeft op Schiphol, en BA op Heathrow. Het is echter niet de luchtvaartmaatschappijen die de slots toekennen, maar de luchthavens. Om alleen vriendjes toe te laten zou concurrentie\vervalsend zijn, en zou zeker een klacht van de Europese commissie met zich meebrengen. Ook denk ik dat het laatste dat Schiphol wil, is dat luchtvaartmaatschappijen naar andere luchthavens uitwijken.

nou dat is een zeer naief standpunt in de zakenwereld om te denken dat de KLM dat niet zou willen, en ik heb het artikel aangevuld met informatie over een studie van de Europese unie betreffende slots.;

slots 2[brontekst bewerken]

hoi Ronald

mag ik vragen waarom je de verwijzing naar de studie van de Europese Unie eruit gehaald hebt?

Dat het hele artikel herschreven moet worden weet ik, dat is voor de komende week.

Mion

Dag Mion, Ik ben al meerdere (luchtvaart gerelateerde) artikelen van je tegengekomen die je gestart bent met een of andere EU regulering in het achterhoofd. Dat leidt uiteindelijk tot iets dat krom is en het risico loopt vroeg of laat verwijderd te worden (anderen hebben ook zo hier en daar een twijfel sjabloon opgezet). Dat lijkt me niet helemaal de bedoeling en voor jou een teleurstelling. In het geval van het artikel slots, dat nog in de stijgers stond, heb ik die opmerking over de EU daarom maar weggehaald om te voorkomen dat je daardoor teveel op het verkeerde been wordt gezet. Een beetje inhoudelijk: Bij de toewijzing van slots gaat het primair om de meest populaire tijden waarop carriers op een luchthaven willen landen of opstijgen. Dan zitten de grotere luchthavens aan hun plafond. Populair zijn de dagrand vluchten en vluchten die als feeder dienen voor de bulk van de intercontinentale vluchten. Slots en landingsrechten zijn twee verschillende dingen. Slots is een aangelegenheid die primair de luchthavens aangaat, landingsrechten is een generieke overeenkomst tussen staten. Het systeem van slots wordt bovendien nog eens verstoord door storingen, slecht weer, e.d. Bovendien moeten departure slots en arrival slots op elkaar passen, anders heb je er niets aan. Zo heb ik over een aantal andere artikelen ook nog wel de nodige opmerkingen, maar misschien is het handiger daar een keer mondeling over te spreken. Als je de beschikking hebt over b.v. Skype, laat het dan even via e-mail ("E-mail gebruiker", in de linker kolom) weten, dat lijkt me effectiever dan alles via het toetsenbord te communiceren. mvg RonaldB 29 dec 2005 13:16 (CET)

niet gebruikt slot kost geld ?[brontekst bewerken]

Ik heb [bron?] toegevoegd bij deze regel : Wordt een slot niet gebruikt, bijvoorbeeld wegens vertraging, dan moet ervoor worden betaald {{feit|2009|10|23}} en moet de piloot een nieuwe slot aanvragen. want ik twijfel over de juistheid van deze opmerking.

Weet iemand hier meer over ?

vr groet --Saschaporsche 23 okt 2009 10:44 (CEST)

Als je iets bestelt moet je ervoor betalen, dat lijkt me wiedes. Ook als je er geen gebruik van maakt. Het is natuurlijk niet zo dat je voor een ongebruikte slot meer betaalt dan voor een gebruikte slot. Handige Harrie 23 okt 2009 11:17 (CEST)
Beste Harrie, ik wil jou best op je mooie blauwe ogen geloven Face-wink.svg, maar ik zie toch liever een betrouwbare bron vermeld aangezien wikipedia een encyclopie is.
vr groet --Saschaporsche 23 okt 2009 11:58 (CEST)