Overleg:Spaanse Rijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Semibeveiligd[bewerken]

Ivm met een ano-portugees/spaanse burgeroorlog die gevoerd wordt via deze pagina heb ik m een tijdje semibeveiligd zodat enkel ingelogde gebruiker kunnen bijdragen. Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 28 sep 2008 19:32 (CEST)

Onjuiste verbinding met anderstalige artikelen: tijd voor apart artikel Spaanse Rijk[bewerken]

Mijns inziens is dit artikel verkeerd verbonden met de anderstalige artikelen, die het nadrukkelijk hebben over het gehele Spaanse rijk, dus ook over de Europese gebieden hiervan. Ofwel wordt dit artikel uitgebreid en van naam veranderd, of worden hier slechts de koloniën (de Spaanse bezittingen buiten Europa dus) behandeld en maken we een nieuw artikel aan met de naam Spaanse Rijk (Een Nederlandse vertaling van deze dus), dat nu slechts een doorverwijzing is naar hier. Bovendien is dat nieuwe artikel nodig als historisch land; nu moet men nog bijvoorbeeld bij de Tachtigjarige Oorlog verwijzen naar Spanje, dus het Spanje van nu. Dat is encyclopedisch onjuist en dient te veranderen. Wie is het met mij eens? Nederlandse Leeuw 27 jan 2009 01:34 (CET)

Uitgevoerd Uitgevoerd Inmiddels uitgevoerd. Nederlandse Leeuw (overleg) 12 jul 2011 00:10 (CEST)
Bedoel je de titelwijziging die je hebt gedaan op 9 juni? Dat was inderdaad een goede wijziging ;) netraaM • 12 jul 2011 11:05 (CEST)
Doorverwijzing van Spaanse koloniën naar Spaanse Rijk is ook niet juist. Spaanse Rijk is breder en omvat ook Europese bezittingen. Je kan bijvoorbeeld niet zeggen dat de Spaanse Nederlanden een kolonie was van Spanje. Druifkes (overleg) 20 jul 2013 13:26 (CEST)

Wanneer valt een taal onder talen?[bewerken]

Ik heb zojuist Latijn en Baskisch aan het lijstje toegevoegd. Latijn was gedurende de 15e, 16e, 17e en 18e eeuw een belangrijke, zo niet dè belangrijkste diplomatieke, politieke, literaire en gerechtelijke taal. Toegegeven, het Baskisch was vrij onbetekenend als taal, maar aangezien Galicisch en Nahuatl er ook stonden, zag ik geen reden om niet ook het Baskisch eraan toe te voegen. Wat is echter de voorwaarde om als taal op deze lijst te verschijnen? Bestaan deze voorwaarden? Als er geen voorwaarden zijn, waarom voegen we dan niet meteen ook het Leonés, Aragoons, Valenciaans, Majorkijns, Ladino, Asturisch, Arraans enz. aan de lijst toe? Om over de acht belangrijkste Filippijnse talen en de ontelbare Amerindische nog te zwijgen...