Overleg:Spanje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Duidelijkheid!!![brontekst bewerken]

Beste iedereen, ik heb dit artikel eens grondig aangepakt. Het was veel te kort en warrig voor een artikel over een land, en het stond vol met onduidelijkheden. Met name het stukje over de talen was nogal vaag en verwarrend. Voor ééns en voor altijd; er is in Spanje slechts één officiële nationale taal, namelijk het Spaans, en er zijn buiten dat vier officiële regionale talen.

Groeten, Beachlife 14 nov 2006 10:54 (CET)

PS: Verbeteringen zijn onderweg


Boven rechts op de pagina staat dat er vier officiële talen zijn in Spanje. Onder het hoofstuk Talen staat dan "Er worden in Spanje vier grote talen gesproken, elk is officieel in bepaalde gebieden:" gevolgd door een opsomming van 5 talen. In de paragraaf daarna staat dan dat er 3 officiële talen zijn en 3, of zijn er nog meer - ook dat is niet duidelijk -, dialecten met officiële status.

Weet er iemand hier mDank,

Pascal Reygaerts.

Hallo Pascal,

  • In de tekst staat ook, onder Talen, dat het Asturisch vaak als dialect wordt beschouwd; dan houd je er dus vier over: Catalaans, Galicisch en Castiliaans zijn Romaanse talen, Baskisch is een isolaat (nergens mee verwant).
  • Volgens mij staat er niets over drie talen of drie dialecten: de vier talen worden opnieuw genoemd, al staat Baskisch wel een heel eindje van de andere drie verwijderd. Daarbij staat nog dat ze vele

dialecten hebben, en dat sommige van die dialecten ook weer een officiële status bezitten.

Vriendelijke groet, BesselDekker 31 okt 2005 04:51 (CET)

Dank je BessDekker, je hebt gelijk. Al mag voor mij die zinscontructie onder de paragraaf talen wat eenvoudiger.

Ja, daar heb jij weer gelijk in! BesselDekker 1 nov 2005 03:57 (CET)

Euro[brontekst bewerken]

Volgens mij is de euro pas op 1 januari 2002 officieel ingevoerd, net als in Nederland. De genoemde datum geldt alleen voor de notering van aandelen. Ik mis trouwens ook wat over de Spaanse burgeroorlog. wannesQ 9 dec 2005 13:50 (CET) ¿cómo estas?

Ik heb de invoering van de euro per 2002 weer ongedaan gemaakt, puur technisch gezien is dat correct. Met wat uitleg kan het natuurlijk prima in het artikel. «Niels» zeg het eens.. 31 mei 2006 08:06 (CEST)


Landstaal[brontekst bewerken]

Spaans is de enige officiële landstaal in Spanje, Catalaans, Galicisch en Baskisch zijn regionaal officiëel,, net zoals Nederlands de officiële landstaal is van Nederland, en Fries in Friesland officieel. 62.194.13.212 24 sep 2006 12:36

Volgens mij staan bij andere landen de officieel erkende talen vermeld (zie bijvoorbeeld Zwitserland en Belgie). Nederland lijkt met de geplaatste voetnoot een uitzondering. Ik had je wijziging teruggedraaid omdat daar m.i. informatie mee verloren ging. Wanneer je het op een andere manier in het artikel had opgenomen dan zou ikzelf niet de edit hebben teruggedraaid. Chris(CE) 24 sep 2006 12:42 (CEST)

De etimologie van "Spanje"[brontekst bewerken]

Waar is het stuk over de konijnen op gebaseerd? En de suggestie die wordt gewekt door de slordige compositie dat de Feniciërs zich in Spanje vestigden omdat dar zoveel konijnen voorkwamen lijkt me een goede reden om in elk geval dat stuk een goed na te lopen en te herschrijven. Ik stel voor dat de blokkade van Torero wordt opgeheven en dat hij aan het werk wordt gezet ;-) Floris V 16 dec 2006 00:52 (CET)

Hi Floris! Jij hebt volkomen gelijk, het stukje geschiedenis op dit artikel is behoorlijk triest, om het zo uit te drukken. Ik ben momenteel offline bezig met het artikel "Geschiedenis van Spanje", en het schrijven van de niet bestaande artikelen "Geschiedenis van Catalonië" en "Geschiedenis van Andalusië". Daarna zal ik uiteraard een korte samenvatting van dat eerste artikel bij deze voegen. Geef me a.u.b. even tijd, maar bedankt voor je scherpe kritiek!

Groet, Beachlife 16 dec 2006 10:53 (CET)

waarom?[brontekst bewerken]

Hey waarom is er altijd zoveel kritiek op al die stukjes? ik vind ze heel goed hoor!

Dank je wel! MartinD 5 apr 2007 13:26 (CEST)

Auteursrechtenschending[brontekst bewerken]

Ter informatie: een vergelijking tussen de tekst zoals vermeld op deze website en die in dit lemma levert de volgende overeenkomsten op:

Website nl:wiki
Algemene informatie Spanje
In het noordoosten grenst Spanje aan Frankrijk en Andorra, over de gehele lengte van de Pyreneeën, in het westen aan Portugal en in het zuiden aan de Britse kolonie Gibraltar. De hoofdstad van Spanje is Madrid, een bruisende stad met meer dan 3 miljoen inwoners gelegen in het hart van het land.

Inleiding
In het noordoosten grenst Spanje aan Frankrijk en Andorra, over de gehele lengte van de Pyreneeën, in het westen aan Portugal en in het zuiden aan de Britse kolonie Gibraltar. De hoofdstad van Spanje is Madrid, een stad met meer dan 3 miljoen inwoners gelegen in het midden van het land.

Klimaat in Spanje

Spanje heeft een zeer onregelmatig, aantrekkelijk landschap en is één van de meest bergachtige landen van het Europese continent.

  • Noordoostkust van de Middellandse Zee (Catalaanse kust, Balearen, en de noordelijke helft van het Valenciaanse land): Mediterraans klimaat: Warme en soms hete zomers en milde winters, ongeveer 600 millimeter neerslag per jaar in een zeer klein aantal geconcentreerde dagen, zogenaamde Mediterraanse buien.
  • Zuidoostkust van de Middellandse Zee (Alicante, Murcia en Almería): Mediterraans klimaat: Hete zomers en milde winters. Erg droog, en bijna woestijnachtig, op sommige plekken slechts 150 millimeter neerslag per jaar, oftewel de droogste plek van Europa.
Klimaat

Buiten dat heeft Spanje een zeer onregelmatig landschap, en is één van de meest bergachtige landen van het Europese continent.

  • Noordoostkust van de Middellandse Zee (Catalaanse kust, Balearen, en de noordelijke helft van het Valenciaanse land): Mediterraans klimaat: Warme en soms hete zomers en milde winters, ongeveer 600 millimeter neerslag per jaar in een zeer klein aantal geconcentreerde dagen, zogenaamde Mediterraanse buien.
  • Zuidoostkust van de Middellandse Zee (Alicante, Murcia en Almería): Mediterraans klimaat: Hete zomers en milde winters. Erg droog, en bijna woestijnachtig, op sommige plekken slechts 150 millimeter neerslag per jaar, oftewel de droogste plek van Europa.
Talen in Spanje

Om de taal die in het Nederlands Spaans heet te benoemen, kan men twee woorden gebruiken: "español" (Spaans) of "castellano" (Castiliaans, uit Kastilië). De verschillende talen die in Spanje worden gesproken zorgen regelmatig voor grote verwarring en worden vaak dialecten genoemd. Het gaat echter om in totaal vier officiële talen.

Talen

Om de taal die in het Nederlands Spaans heet te benoemen, kan men twee woorden gebruiken: "español" (Spaans) of "castellano" (Castiliaans, uit Castilië). (...) De verschillende talen die in Spanje worden gesproken zorgen regelmatig voor grote verwarring in het buitenland, waar men het vaak heeft over dialecten. Het gaat echter om in totaal vijf officiële talen (...)

Feesten in Spanje

Spanje heeft een relatief groot aantal feestdagen.

Feesten

Spanje heeft een relatief groot aantal feestdagen, (...)

Onderaan de website in kwestie staat duidelijk vermeld: ® 2000-2008 blablabla.com - Alle rechten voorbehouden. De conclusie lijkt me dan ook gerechtvaardigd, dat hier sprake is van een vorm van auteursrechtenschending en dat de genoemde passages dienen te worden herschreven. Wutsje 11 mrt 2008 16:33 (CET)


(Gekopieerd vanaf mijn overlegpagina, Wutsje 11 mrt 2008 18:06 (CET))
Wie zegt dat die andere site (welke?) geen teksten heeft gejat van Wikipedia. Het artikel over Spanje bestaat namelijk al heel lang en er hebben veel verschillende mensen aan meegewerkt. --.....jeroen..... 11 mrt 2008 17:56 (CET)

Dat is inderdaad een mogelijkheid. Enig idee hoe dat bewezen zou moeten worden? (...) Wutsje 11 mrt 2008 18:00 (CET)

Ja en kan aub ook het sjabloon weggehaald worden? --.....jeroen..... 11 mrt 2008 18:07 (CET)
Als ik zo'n beetje de revisiegeschiedenis door kijk, kom ik deze wijzigingen tegen van Gebruiker:Beachlife. Later volgt er nog meer van hem. Hij heeft veel van het artikel geschreven, maar ook dat is maar een deel en veel is ook gewoon geleidelijk aan geschreven.
Toeristensites nemen wel vaker wat over van Wikipedia zonder de GFDL op te volgen. Als men nou kan bewijzen dat begin november 2006 die tekst van hun er al stond, dan wil ik een auteursrechtenschennis wel geloven, maar eerder niet. --.....jeroen..... 11 mrt 2008 18:39 (CET)

Jeroen, ik weet ook niet precies hoe het zit. Vannacht was er iig iemand die een lange lap tekst afkomstig van die site probeerde toe te voegen - daardoor ontstond enige argwaan. Het is inderdaad ook heel goed mogelijk, dat die site juist weer teksten van nl:wiki heeft overgenomen. Hoe het ook zij: feit is dat sommige passages gelijkluidend zijn. Wutsje 11 mrt 2008 18:52 (CET)

Nog wat gevonden: Het domein aguilarent.nl is volgens deze WHOIS-informatie gecreëerd op 4 juli 2007. Archive.org heeft de site een keer opgeslagen. Dat was op 9 augustus 2007. Al met al kunnen we denk ik wel vrijwel zeker zeggen dat deze site auteursrechten schendt en wij niet. --.....jeroen..... 11 mrt 2008 18:55 (CET)
Ik denk dat Jeroen en anderen best gelijk zouden kunnen hebben.. Niettemin lijkt mij dat het sjabloon pas weg kan als we het zeker weten.. Ik heb een mailtje gestuurd aan de webmaster van aquilarent om hem te vragen of het mogelijk is dat zij wiki hebben gecopy-paste.. RJB 11 mrt 2008 19:00 (CET)
Zeker weten dan wat ik gevonden heb zullen we nooit weten ben ik bang. Een e-mail naar deze site is ok, maar of je eerlijk antwoord krijgt is een tweede. Ik heb voldoende bewijs geleverd denk ik, dat aantoont dat Wikipedia niks te verwijten valt. Tot dat er een sterk tegenbewijs komt, zal ik graag willen dat het auteur-sjabloon er af gaat. --.....jeroen..... 11 mrt 2008 19:32 (CET)
Lijkt me prima, Jeroen. Wutsje 11 mrt 2008 19:53 (CET)
Voor de volledigheid, hier de tekst van het mailtje dat ik verstuurde aan de webmaster van de gewraakte site:

Geachte webmaster,

Op wikipedia (nl.wikipedia.org) is een discussien ontstaan over het lemma "Spanje" (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Spanje) en (http://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg:Spanje). De discussie draait om de vraag of medewerkers aan wikipedia soms teksten van Uw website, zonder bron vermelding hebben overgenomen. Inmiddels is duidelijk geworden dat waarschijnlijk eerder het omgekeerde het geval is, namelijk dat Uw tekst nogal letterlijk is overgenomen van wikipedia.

Wellicht zou U er eens naar willen kijken en mij berichten of U een verklaring voor dit alles heeft. Ik geloof niet dat er op de teksten van wikipedia auteursrecht berust. Het is dus van mij uit geen juridische kwestie. We willen er alleen zeker van zijn dat wij geen auteursrechten schenden.

Met vriendelijke groeten., RJB

Sorry, maar dit mailtje klopt niet en dat is zeer spijtig. Er zit op Wikipedia wel degelijk een licentie en dat is de GFDL. Deze site voldoet niet aan de eisen van de GFDL en claimt zelfs copyright er over. Ook vind ik het niet zo slim om van te voren al te zeggen dat we eerst dachten dat het andersom was; het zal me niet verwonderen dat ze dat zullen aangrijpen om zichzelf vrij te pleiten. Maar ja, we wachten maar af. --.....jeroen..... 11 mrt 2008 22:36 (CET)
Ik heb geschreven "ik geloof niet.." etc. En voor het overige gaat het mij er vooral om, om te achterhalen hoe het werkelijk zit.. Ik kan me niet voorstellen dat iemand die mijn mailtje leest niet bereid zou zijn om gewoon een eerlijk antwoord te geven. De webmaster kan bovendien, als hij hier gaat kijken zelf zien dat we eerst dachten dat het andersom was. Ik had het eerlijk gezegd nogal belachelijk gevonden om "een brief op poten" te sturen, terwijl we zelf alleen maar een paar vage aanwijzingen hebben dat het zo in elkaar zit als Jeroen hoopt. RJB 11 mrt 2008 22:41 (CET)


bevolking[brontekst bewerken]

Het bevolkingsaantal klopt niet voor 2008. Dat is meer dan 46,000,000. De bron geeft een schating van het bevolkingaantal voor 2008 uit de volkstelling van 2001. Kan iemand even de juiste getalen opzetten ivm beveiliging? Alvast dank, Liemburg. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 81.71.89.103 (overleg · bijdragen)

nee dat getal klopt wel en komt zelfs rechtstreeks van het statistische instituut. Zie de bronnen. --.....jeroen..... 15 jul 2008 21:34 (CEST)

Hoe kan er dan wel 46,000,000 inwoners staan bij de Spaanse Wikipedia? Ik denk dat je het helemaal begrijpt. Die 45,200,000 is een schating voor 2008 gemaakt in 2001. Er is ook een schating gemaakt in dit jaar over dit jaar door dat zelfde statistisch instituut.( Volgens mij moeten gemeente's verplicht hun bevolkingsaantal geven, dus de schating is erg precies.) Mijn vraag blijft dus staan. groeten, Liemburg

Je hebt gelijk en ik weet ook hoe het zo gekomen is. Het bleek dat de cijfers onder Engels van een jaar eerder waren dan die onder Spaans. Vergelijk Spaans met Engels. Daarom was ik verder gaan kijken voor de recentste cijfers en kwam ik op de nu gebruikte schatting uit. Ik ga de boel aanpassen. BTW: Je kan je beter inschrijven, want mensen die niet de moeite nemen om zich even netjes in te schrijven, worden door mij iets minder serieus genomen. --.....jeroen..... 16 jul 2008 15:43 (CEST)

Perfect! Bedankt. Ik pas soms alleen dingen aan, dus ik schrijf me niet in, maar toch bedankt voor de tip.Liemburg

Religie[brontekst bewerken]

IK vind het stukje over religie vrij tendentieus. Twee bemerkingen.

De RKK is tegen homoseksueel gedrag. maar het verbod op homoseksueel gedrag is niet De kern of het meest wezenlijke van het Katholieke geloof. In de populaire media probeert men de zaken misschien zo voor te stellen maar dat lijkt mij een encyclopedie als wikipedia onwaardig. Men kan toch gerust gelovig zijn en voor volledige gelijkberechtiging van holebisch en heteros zijn. Ik wil alleen maar duidelijk maken dat voor of tegenstander zijn van het homohuwelijk een bijzonder slecht criterium is om de invloed van het katholieke geloof te meten. op die manier wordt voorbijgegaan aan alle andere aspecten van het katholieke geloof.

Het woord traditie wijst op het verleden en op zaken die historisch gegroeid zijn. Spanje is eeuwenlang een bastion, en vesting geweest van het katholieke geloof. men mag dan ook stellen dat dat spanje historisch en cultureel diep geworteld is in de katholieke traditie en omgekeerd. De dalende geloofspraktijk is een feit maar het aantal praktiserende gelovigen ligt nog steeds gevoelig hoger dan in de meeste europese landen. Het gaat niet op dat men de eeuwenoude traditie en cultuur van spanje miskend of negeert op basis van een evolutie van amper 30 jaar.

Ik zie het probleem niet zo goed en kan me perfect vinden in wat er staat. Er zijn misschien wel christenen die geen probleem hebben met het homohuwelijk, maar het wel of niet afkeuren van dat huwelijk hangt toch onmiskenbaar samen met het christendom? Ik heb wel enkele kleine spelfouten en dergelijke in de religiesectie verbeterd. Groet, C&T 23 nov 2009 20:35 (CET)

Nee u vergist zich. de passages over het homohuwelijk en het traditioneel katholieke karakter van spanje zijn niet correct. ik zal mij verantwoorden met een 2 voorbeelden.

De rooms Katholieke kerk is tegen anticonceptie. om het aantal katholieken in een land in te schatten of de invloed van het katholieke geloof te meten. moeten we dus gaan kijken naar de grote van de gezinnen. Of bekijken we het percentage van gezinnen dat aan gezinsplanning doet. Klinkt dit belachelijk genoeg om u te overtuigen? m.a.w niet elk aspect of detail is determinerend om de werkelijke invloed van een religie of levensbeschouwing te meten. en nee het al of niet goedkeuren van het homohuwelijk valt niet samen met het christendom. In het evangelie(de kern waarop heel het christendom gebaseerd is), is er geen enkele negatieve uitspraak tegen homo's te bepeuren. bovendien zijn er ook veel niet gelovigen die vanwege een bepaalde afkeer tegen homo's een dergelijk huwelijk afkeuren.

ER is in nederland een tijd geleden een politiek relletje ondstaan nadat een minister beweerde dat nederland een land met joods christelijke en islamitische traditie/wortels zou worden. Verschillende partijen -en dus niet alleen Geert Wilders-hebben daar negatiefg op gereageerd. Het louter aanwezig zijn in de samenleving is niet het zelfde als bijdragen tot de traditie van een land. maar omgekeerd wanneer een bepaalde religie of levensbeschouwing die eeuwen alomtegenwoordig was in de samenleving GELEIDELIJK aan belang inboet betekent dat geenzins dat ogenblikkelijk de oude traditie van een land volledig verdwijnt . culturele tradities ondstaan niet in een paar decennia maar veeleer in een paar eeuwen. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 94.224.92.137 (overleg · bijdragen)

Ik kan niet anders dan het met deze anoniem eens zijn. Het al of niet goed- of afkeuren van het homohuwelijk heeft m.i. geen causaal verband met de invloed van de kerk. Dat is een drogreden, en de door de anoniem aangehaalde (fictieve) voorbeelden geven dat heel goed weer. Lexw 27 nov 2009 22:17 (CET)
Ik nodig ieder die problemen heeft met de sectie (in de eerste plaats u, anonieme gebruiker) graag uit om zelf zijn bijdrage te leveren door de tekst aan te passen waar nodig geacht, we zien dan wel verder. C&T 27 nov 2009 23:50 (CET)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Spanje. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 25 jul 2017 00:49 (CEST)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Spanje. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 11 sep 2017 22:05 (CEST)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Spanje. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 3 sep 2018 02:09 (CEST)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Spanje. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 25 dec 2019 00:25 (CET)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 0 externe link(s) gewijzigd op Spanje. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 9 jan 2020 13:50 (CET)