Overleg:Spin (kwantummechanica)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat is het verschil tussen:

halftallig 1/2,3/2,5/2,

en tussen: heeltallig 0,1,2,3? Lvg

Ik hoop dat ik het uit mijn hoofd nog goed genoeg weet, het is lang geleden allemaal...
Bosonen (bijvoorbeeld protonen en neutronen) hebben een heeltallige spin. Dit betekent dat ze (in normale, niet kwantumtaal) dicht bij elkaar kunnen zitten. Een atoomkern heeft dus geen last van elkaar afstotende spins.
Fermionen (bijvoorbeeld elektronen, positronen) hebben een halftallige spin. Dit betekent dat ze niet bij elkaar in de buurt kunnen zitten. Dit heeft belangrijke consequenties voor de elektronen schillen van een element. In de binnenste schil (de s-schil) kunnen er maar twee bij elkaar, die dan wil spin "up" en spin "down" moeten hebben.
Anders gezegd: de tegengestelde spin kan de afstoting door de gelijke lading van twee elektronen opheffen. in de atoomkern speelt daarbij nog een andere kracht een rol (sterke en zwakke kernkracht).
Elly 11:55 9 feb 2003 (CET)

Bedankt, dat is duidelijk. Lvg

Impulsmoment[bewerken]

Als ik het goed begrijp (en dit is kwantummechanica, dus ik ben er niet erg zeker van), is spin eigenlijk het impulsmoment van een elektron (hoewel impulsmoment gedefinieerd is met integralen over het volume ed). Kan hier een melding van gemaakt worden? Ik weet niets van Wikipedia, dus ik vraag het beleefd aan iemand anders :).

In aanvulling daarop: de eerste alinea is mijns inziens te onduidelijk. Het begint al met "eigenschappen die doen denken aan" een aantal zaken, zonder dat het de lezer duidelijk is wat voor iets een spin is. In de laatste regel wordt pas beschreven dat de spin het "intrinsieke impulsmoment beschrijft". Mijns inziens kan deze alinea, ten voordele van de duidelijkheid ervan, beter herschreven worden. De laatste regel van deze alinea, over de beschrijving van het intrinsieke impulsmoment, kan misschien naar voren worden gehaald. — MCEmperor (overleg) 2 nov 2015 19:05 (CET)

n.a.v. gedeeltelijk herschrijven[bewerken]

Het gedeeltelijk herschrijven door Erwin85 is volgens mij een verbetering, maar er zijn ook een paar dingen echt verdwenen. Ik neem aan dat dat doublures betrof met andere artikelen waarnaar in dit artikel wordt verwezen? Paul B 30 nov 2006 13:23 (CET)

Plaatje[bewerken]

Ik heb het plaatje nogmaals weggehaald. Zonder een uitgebreide verdere toelichting in de tekst biedt dit plaatje geen enkele verheldering, eerder verwarring. paul b 6 mei 2009 23:18 (CEST)