Overleg:Spoorwegstaking van 1944

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik meen dat reden voor de staking hierin gelegen was, dat de NL-regering te Londen deze afkondigde naar aanleiding van de snelle opmars der geallieerden in de zomer van '44. Die opmars resulteerde b.v. in de bekende "dolle dinsdag" in september, toen veel Duitsers en NSB'ers op de loop gingen. Helaas - vanwege de steeds meer langere aanvoerlijnen voor de geallieerde troepen - stokte de opmars in september, met als ramp de mislukte operatie Market Garden. Punt is: daarna had de spoorwegstaking weinig zin meer, maar werd toch doorgezet. Uiteraard speelde de reactie van de bezetter daarna een grote rol, en zij blijven uiteraard verantwoordelijk voor de misère, maar de staking ter wille van het verzet had op zichzelf weinig nut.
Daarnaast waren door de bezetting van Zuid Nederland de aanvoerlijnen voor kolen naar het noorden afgesneden, hetgeen resulteerde in sluiting van gasfabrieken en electriciteitscentrales in het noorden.
Verder wordt in het artikel ook niet gerept over alternatief vervoer van voedsel en brandstof, dat op zichzelf nog in redelijke mate in het noorden en oosten verkrijgbaar was. Dat alternatief lag in de binnenvaart. De schippers durfden echter niet uit te varen, bang voor Duitse represaille en geallieerde luchtaanvallen. De centrale ambtenarij heeft toen een akkoord met Seyss-Inquart bereikt dat er in voorzag dat in ieder geval de Duitsers de schepen met rust zouden laten; helaas viel eind december strenge vorst in en was ook dat alternatief niet meer bruikbaar.

Dit alles mis ik in het artikel. Glasbakje64 18 nov 2009 22:34 (CET)[reageer]

Mee eens en verder had het verzet heel veel last van de staking omdat illegale bladen, wapens en ander materiaal voor een groot deel per spoor werden vervoerd. Extra precair is dat de Duitsers mede door de spoorwegstaking voedselpakketten naar de concentratiekampen niet doorlieten, waardoor de Nederlanders daar bijna niets kregen, in tegenstelling tot andere nationaliteiten. De Spoorwegstaking was daar niet de enige reden voor, maar speelde wel een rol.Johan (overleg) 20 feb 2014 11:57 (CET)[reageer]

Gre Hekkert werkzaam bij de NS werd gearresteerd door de Duitsers omdat ze had doorgegeven, dat er een staking gaande was. Wie weet, hoe het met haar is gegaan na de oorlog? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door ? (overleg · bijdragen) 25 dec 2011 21:31‎ 80.60.122.57

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Spoorwegstaking van 1944. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 14 feb 2018 09:41 (CET)[reageer]