Overleg:Staal (legering)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Overleg 2004-06[brontekst bewerken]

Staal is geen legering, althans niet volgens de gebruikelijke definitie. W.Nijdam,04/08/30


Volgens Wikipedia zelf: In de metallurgie is een legering (spreek uit: legéring) een mengsel van een metaal met een of meer andere elementen, veelal metalen. In die defenitie gezien is staal wel degelijk een legering. Aitrus 19 sep 2004 11:21 (CEST)[reageer]

De bewering dat staal "in het begin alleen gegoten werd" is onjuist. Tot een betrekkelijk recent tijdstip (begin van onze jaartelling in China, 15e of 16e eeuw in Europa) was de mens niet in staat voldoende hoge temperaturen te bereiken om ijzer te laten smelten. Men verkreeg dan een vast ijzer, met een zeer laag koolstofgehalte, vermengd met slak, dat door langdurig hameren van die slak gezuiverd moest worden. Door dit ijzer bij relatief hoge temperatuur aan koolstof bloot te stellen kon staal worden bereid, maar het was moeilijk om te controleren of de juiste samenstelling was bereikt.

De beschrijving van de oudere procédés van ijzer- en staalbereiding in de artikelen ijzer en staal is heel gebrekkig.

Hierover zou misschien een afzonderlijk artikel moeten worden geschreven. Ik zou dat in de nabije toekomst kunnen doen, maar zou daarvoor eerst wat meer documentatie moeten verzamelen.

Lignomontanus 27 okt 2005 12:31 (CEST)[reageer]

Ik heb eindelijk een begin gemaakt met de toegezegde verbeteringen.

Lignomontanus 8 aug 2006 15:32 (CEST)[reageer]

Weet er iemand wat nu het meest gebruikte staal is ter wereld ? gelegeerd staal of laaggelegeerd staal ? Anonymus

Ongetwijfeld wordt laaggelegeerd staal veruit het meest gebruikt. Het is veel goedkoper, dus wordt gebruikt waar hooggelegeerd staal niet absoluut noodzakelijk is.

Lignomontanus 9 aug 2006 12:12 (CEST)[reageer]

Staal ST35<16 16-40 40-60[brontekst bewerken]

Ik vind voor Staal ST35 drie afkortingen. ST35 < 16 ST35 16-40 ST35 40-60 Waarvoor staan die toevoegsels? staal wordt tegenwordig met S235(afhankelijk van hoeveelheid koolstof) aangeduid, wat gebaseert is op de vloeigrens(235) vroeger werd het Fe 360 genoemd, naar de rekgrens (360) en daarvoor hete het waarschijnlijk st35 , geen idee waar dat voor staat

Evolutie (in Europa) is inderdaad om Constructiestaal aan te duiden met S235, waarbij S staat voor structural steel, 235 voor de vloeigrens. Maar de vloeigrens is niet constant voor gelijk welke dikte, de waarde voor de vloeigrens is als volgt vastgelegd: voor dikte tem 16 235MPa, tem 40 225 MPa, enz. Vroeger werd idd verwezen naar de rekgrens FE 360 MPa of St37, de waarde van de rekgrens lag soms net iets anders afhankelijk van het land.

ik ben van mening dat ergens in dit artikel de dichtheid van staal vermeld moet worden (volgens mij ongeveer 7,8kg/liter)

Dichtheid staal 7850kg/m³ (SI-eenheden!)

Onder Trivia staat nu 'Het soortelijk handelsgewicht van staal bedraagt 8.000 KG/M3.' wat volgens mij complete onzin is.

Eén of meerdere afbeeldingen die gebruikt worden op deze pagina of overlegpagina, zijn genomineerd voor verwijdering. Het gaat om Afbeelding:Ijzer-koolstofdiagram.gif, zie Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20090326. --E85Bot 27 mrt 2009 02:37 (CET)[reageer]

Fout in tekst[brontekst bewerken]

Onder de kop convertors staat dit vermeld: Door deze behandeling komt er echter wel wat zuurstof in het staal te zitten dit kan later weer verwijderd worden door mangaan, aluminium of silicium toe te voegen. Het zuurstof zal zich aan deze stoffen binden.

Dit klopt niet helemaal, Mangaan wordt gedoseerd tijdens het staal tappen. Hierdoor is wel een enige binding tussen mangaan en zuurstof(Volgens mij loopt dit op tot tussen de 1,5 en 6 procent van het slakgewicht), maar pas bij de panbehandeling-installaties wordt er Aluminium of Silicium toegevoegd om het staal "rustig" te maken. Dit betekent dus de Aluminium en/of Silicium aan het zuurstof te binden. Mangaan heeft hier totaal geen relatie mee.

Dus de zin zal moeten worden:

Door deze behandeling komt er echter wel wat zuurstof in het staal te zitten dit kan later weer verwijderd worden door aluminium of silicium toe te voegen. Het zuurstof zal zich aan deze stoffen binden. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.104.161.188 (overleg · bijdragen) 11 apr 2009 18:00