Overleg:Staten van Holland en West-Friesland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Inhoud van het artikel lijkt nagenoeg op het artikel Staten van Holland. Wie terzake kundig is kan artikel(s) herzien óf samenvoegen en zonodig toelichten wanneer de twee Staten zijn samengegaan (personele unie of wat dies meer... [WIP] 20 jul 2006 00:28 (CEST)

Kan ook haast niet anders, Inpricipe zou er ook nog een Staten van West-Friesland met ongeveer dezelfde tekst kunnen komen. Waarom? Nou de werking is zo dat de staten apart vanelkaar ook waren en dezelfde werking kende, te samen voormde ze dan weer de Staten van Holland en West-Friesland, waarbij de staten van Holland (van het gewest Holland dus) de meeste zeggenschap had.. Dolfy 20 jul 2006 11:38 (CEST)
Samenvoegen. De artikelen zijn erg kort en bieden geen afzonderlijke informatie. Het onderwerp leent zich ook voor één pagina. Gaat het niet toch gaat om één en dezelfde orgaan, veelal afgekort aangeduid? Kan Dolfy met bronnen duidelijk maken dat het niet om (drie standen in) één ' Staten 'gaat? Kudonogame 20 jul 2006 13:53 (CEST)
Kijk eens op http://de-wit.net/schermer/wfr-munt.html, http://www.ngw.nl/n/noordhol.htm, http://www.noord-holland-tourist.nl/pictures/toerist_beheer/brochure/westfries/welcome.html en vele links op google.. De staten van Westfriesland was met Noorderkwartier gezeteld in Hoorn, in het gebouw waar nu het Westfries Museum inzit. Staten van Holland zaten in het Binnenhof. De overkoepelde staten vergaderde afwisseld in de plaatsen van Holland en Westfriesland.. Het is inderdaad zo dat de overkoepelde staten die samen de provincie Holland en West-Friesland vormde het nogals eens afgekort wordt naar alleen Holland, maar dat maakt niet voor het feit dat gewest Holland en West-Friesland beide een eigen staten kende die samen ook nog overkoepelde staten vormde niet correct is.... Dolfy 20 jul 2006 15:32 (CEST) ps, ik zeg hier niets over wel of niet samenvoegen, maar leg slechts uit dat de reden van een eventuele samenvoeging niet kan zijn dat de staten allemaal hetzelfde zouden zijn.. Dolfy 20 jul 2006 15:39 (CEST)
OK, maar ik ben niet overtuigd. De toeristische site heeft het mis. In wat nu het WF museum is, vergaderden niet de Westfriese staten, maar de ' Gecommitteerde raden van het (Hollands) Noorderkwartier en Westfriesland' (vgl. het huidige provinciebestuur 'gedeputeerde staten' van NH). Het gaat inderdaad om een ander bestuursorgaan, maar het lijkt niet juist dit 'de staten van WF' te noemen. Zie hierover http://nl.wikipedia.org/wiki/Kennemerland en http://de-wit.net/schermer/s-zschap.html. DE Staten van Holland EN Westfriesland vergaderden ondertussen rustig door op het binnenhof http://www.eerstekamer.nl/9324000/1f/j9vvgh5ihkk7kof/vfq1g4b4q000 ). Mijn conclusie: staten van WF is speculatie, iemand zal in de boeken moeten duiken :). Kudonogame 22 jul 2006 22:39 (CEST)
Sorry Dolfy, maar het onafhankelijk opereren van de staten blijkt m.i. nergens uit. Het gebruik van de term Staten van Holland, ook in buitenlandse talen, wijst niet op dit onafhankelijk opereren. Ik ben benieuwd of jij of een ander de staten van westfriesland nog op eens op onafhankelijkheid zult betrappen. Kudonogame
De staten werkte uiteraard onafhankelijk van elkaar. Anders zou er ook niet zoveel beslist kunnen zijn. De twee staten kwamen bij elkaar voor de grote lijnen en belangrijke zaken werden besloten. De staten van West-Friesland vergaderde standaard in Hoorn. De staten konden en moesten dingen wel onafhankelijk van elkaar nemen, je kan echt niet in handvol vergaderingen zowel de kleine dingen als de grotere dingen regelen. Zelf apart waren er diverse problemen. Vooral het gedeelte gebied wat het Noorderkwartier werd genoemd, dat is gebied dat bij Kennemerland werd. De hoek Alkmaar/Heemstede en Zaanstreek/Waterland. Dit gebied werd gedeeld tussen de twee gewesten. Op een bepaalt moment heeft de staten van Westfriesland meer zeggenschap gekregen, soms wordt in de documenten plots ook gesproken van de Staten van het Noorderkwartier. Je kan de onafhankelijk ook zien in het drukken van eigen munt. Het was de Staten van Westfriesland die opdracht gaf en degene die verantwoordelijk was, niet de gezamenlijke raden. Het enige wat op het gezamenlijk moest gebeuren dat De staten van Holland het goed moesten vinden, daarbij hebben ze aantal voorwaarden gesteld, die kan je in het Westfries archief gewoon nalezen. Andersom wekte het iets anders, het gewest en ook de staten van Holland had meer macht dan die van West-Friesland. Misschien wel leuke link is: http://www.ngw.nl/n/noordhol.htm, ja dit verhaal klopt....En je veel meer vinden als je beetje goed zoek... Dolfy 14 jun 2007 17:57 (CEST)