Overleg:Station Utrecht Centraal (tot 2016)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Onderscheid artikelen[bewerken]

Ik zie net pas dit artikel, en naar mijn mening is dit een ongelukkige keuze geweest. We hebben nu een zogenaamd 'algemeen' artikel of 'hoofdartikel' dat angstvallig alles van voor 2016 vermijdt, en een 'nevenartikel' dat juist alle historisch relevante kennis bevat, waarvan je een groot deel in het 'hoofdartikel' zou verwachten. Het lijkt me dat de voordelen daarvan niet opwegen tegen de nadelen. Er is me ook geen ander station bekend waar dit zo is gedaan. Mijn voorkeur zou zijn alles gewoon weer in één artikel te behandelen, en wellicht een artikel Geschiedenis van station Utrecht aan te maken als het geschiedenis-deel te onhandelbaar wordt. Maar ook dan zou in het hoofdartikel een leesbare sectie 'geschiedenis' thuishoren, zij het samengevat. Paul B (overleg) 15 jul 2018 00:07 (CEST)

Ik heb het even laten liggen maar ik denk dat het beste is om de geschiedenis (van het emplacement/sporensituatie) op te nemen in het hoofdartikel, want de ontwikkelingen van vroeger bepalen immers nog steeds hoe het emplacement er vandaag de dag bijligt: met andere woorden: het gaat om 'organische' groei tot de dag van vandaag. De stationgebouwen daarentegen zijn gesloopt of volledig verbouwd. Van het neoclassistische station tot en met de jaren 20, of van het station van Sybolt van Ravesteyn (jaren '30 t/m 1973) of van het station dat één geheel was met Hoog Catharijne (Koen van der Gaast geopend 1973), met grote (meer dan verdubbelings)uitbreiding van Markenhof in 1989 is nauwelijks wat terug te vinden. De vloeren uit 1973 en 1989 zijn gebruikt en de ligging van de sommige roltrappen en tunnels maar daar is alles mee gezegd. Ik stel voor dat we dat dan noemen 'Voormalige stationsgebouwen van Utrecht Centraal' noemen of zo iets. Titel moet wel in één keer goed zijn want titellemma's wijzigingen is technisch heel vervelend! Op deze manier kunnen we de foto's (interieur en exterieur) van het station van Sybolt van Ravesteyn maar ook foto's en info van de periode voor CU2030 (dat is van 1973 t/m 2010!) goed bewaren. Ook de info van de voormalige busstations kan wat mij betreft hierin. Graag jullie mening! En voorgestelde namen. PS Deze bijdrage staat ook in de kroeg: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:De_kroeg/Archief/20171012#E.C3.A9n_station.2C_meerdere_artikelen.3F Christian-2 (overleg) 17 okt 2018 15:50 (CEST)

N.a.v. de PS: ik heb de bijdrage daar moeten verwijderen, aangezien het een archiefpagina is.
Niettemin: goed dat je dit onderwerp opnieuw aankaart, ik hoop op zinvol overleg. Groet, Apdency (overleg) 18 okt 2018 09:19 (CEST)
Ik stel voor de titel Geschiedenis van Utrecht Centraal waar ook het lemma Station Utrecht Buurtstation mee wordt samengevoegd. Ik dacht dat er ergens op Wikipedia een dergelijk lemma Geschiedenis van … bestaat, maar dat kan ik niet (meer) vinden. JoostB (overleg) 8 nov 2018 17:54 (CET)

Bedankt voor je bijdrage JoostB. Dat was één van de mogelijkheden waar ik aan het had gedacht maar hoe ga je dan om met de geschiedenis van het emplacement? Het bijzondere van Utrecht Centraal is dat er een heel netwerk van vrije kruisingen is aangelegd (de meeste in de directe nabijheid) en dat vrijwel alle spoorlijnen van en naar Utrecht Centraal (over lange of korte afstand) viersporig zijn gemaakt. Open vraag: is het bevredigend als dit alles onder het lemma geschiedenis zal vallen of moet dit thema dan toch (ondanks ook de historische component, want de eerste vrije kruising was van rond 1972) onder het gewone lemma van Utrecht Centraal vallen? Mvg, Christian-2 (overleg) 8 nov 2018 21:00 (CET)

Die eerste vrije kruising maakt(e) deel uit van de Spoorlijn Utrecht - Rotterdam, en alle spooruitbreidingen in de spoorlijnen kun je verwerken in de lemma's Spoorlijn Utrecht - Kampen (Centraalspoorweg), Spoorlijn Amsterdam - Elten (Rhijnspoorweg), Spoorlijn Utrecht - Boxtel (Staatslijn H) en/ of Spoorlijn Utrecht - Rotterdam. En alle gebeurtenissen en wijzigingen (ook emplacementen) voor de officiële opening op woensdag 7 december 2016 zijn Geschiedenis ...! P.S. ik was in mijn eerdere bijdrage van 17.54 uur Station Utrecht Staatsspoor vergeten te vermelden. JoostB (overleg) 8 nov 2018 21:30 (CET)

Als ik met die insteek werk en er een pure historische pagina van maak (met de openingsdatum als ijkpunt) dan ga ik uiteraard de titel aanpassen. En dan paragrafen als algemeen, indeling en spoorlijnen verwijderen. Dat hoort dan gewoon in het (gewone) lemma Utrecht Centraal. Met andere woorden, ik zal de pagina dan zoveel mogelijk opzetten als een hoofdstuk geschiedenis, uitgesplitst de totstandkoming van het emplacement, de stationsgebouwen, etc. etc.. De pagina was door mij opgezet om twee gelijkwaardige stationspagina's te maken waarvan één station dus niet meer bestaat c.q. opgegaan was in een nieuw gebouw. Die onderliggende insteek, die terecht fout is genoemd, laat ik uiteraard los.

Het lijkt me niet perse nodig om de lemma's van Utrecht Staatsspoor of van het Buurtstation te verwijderen en op te nemen in dit lemma. Zeker zolang er nog niet breed is overlegd daarover, met wellicht ook de mensen die die lemma's hebben aangemaakt. De link naar het buurtstation staat al in het artikel, en de link naar Utrecht Staatsspoor kan aangemaakt worden.

Christian-2 (overleg) 10 nov 2018 13:54 (CET)