Overleg:Stemplicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

herwerken[bewerken]

Ik zou d einhoud van dit lemma in opkomst plicht schrijven en hie een doorverwijs pagina maken naar opkomst plicht.


volmachten[bewerken]

Hallo,

staat deze zin: Bij volmacht stemmen en blanco of ongeldig stemmen zijn toegestaan.

Het kan aan mij liggen, maar ik snap niet helemaal wat hiermee bedoeld wordt!? Zou iemand mij kunnen helpen?

Bvd,


Gr.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 81.83.3.39 (overleg · bijdragen)

Bij volmacht stemmen betekent dat je iemand anders machtigt om voor je te stemmen. In de praktijk betekent dat meestal dat je op een formulier (meestal de oproepkaart) de gegevens van de persoon die voor je mag stemmen invult en dit formulier meegeeft aan de gevolmachtigde. Die mag dan in jouw naam gaan stemmen. Blanco stemmen betekent dat je op het stembiljet niet noodzakelijk een keuze hoeft te maken: je mag ook alle keuzes open houden. Hoe een blanco stem in België wordt meegeteld weet ik niet zeker. Groeten, Koen Reageer 15 jan 2008 13:36 (CET)

Argumenten voor en tegen[bewerken]

Ik vind de tekst onder de koppen argumenten voor en tegen nogal zwak. "Omstreden" (bron?), "sommigen wijzen er ook op" (wie?), " in landen waar deze televisiezenders bovendien nog in handen zijn van de gevestigde partijen" (welke landen?). En dan de volgende passage: "Een sociologische vaststelling is immers dat bij een afwezigheid van stemplicht de zwakkeren en minder onderlegde burgers systematisch minder gaan stemmen, wat de resultaten dus minder representatief maakt. Het Mattheüs-effect speelt hierbij een belangrijke rol: in een systeem met stemrecht winnen zij die al machtig zijn systematisch meer, dan zij die minder machtig zijn en wellicht meer nood hebben aan politieke vertegenwoordiging. De stemplicht voorkomt dit Mattheüs-effect, en versterkt zo de sociale rechtvaardigheid en de representativiteit." Dit lijkt me puur een mening van iemand, niets meer en niets minder.

Zo zijn er nog een paar stukjes die niet duidelijk (wie zijn die voorstanders precies?) of weer een mening zijn ("De democratische representativiteit en legitimiteit van de verkozene is in dat geval zeer betwistbaar"). Er blijft niet veel over. Ik weet eigenlijk niet of Wikipedia uberhaupt de plaats is om de voors en tegens te gaan bespreken, dat leidt toch alleen tot " sommige vinden dit (belangrijker), anderen dat"? Ik stel dan ook voor om beide kopjes weg te halen. Iemand anders een idee? Met vriendelijke groet, Vinvlugt 31 dec 2008 01:05 (CET)

Vragen/onduidelijkheden[bewerken]

Bij opkomstplicht lees ik: "In België geldt een opkomstplicht voor alle Europese, federale, regionale, provinciale en gemeentelijke verkiezingen. Het niet naleven van deze opkomstplicht is een strafrechtelijk misdrijf, hoewel dit tegenwoordig nog amper wordt vervolgd."

Dit leidt tot de volgende vragen / constateringen van mogelijke fouten. Wie weet het beter? 1. Waarom wordt bij Stemplicht gesproken van een 'overtreding'? Is er toch ook in België een onderscheid tussen (simpele) overtredingen en (zwaardere) strafrechtelijke misdrijven? 2. Waarom staat bij Stemplicht "Bij de federale verkiezingen geldt dit ook voor Belgen woonachtig in het buitenland." Geldt dit niet voor Belgen die er slechts verblijven? Ik denk dat 'verblijven' wordt bedoeld, ook Belgische vakantiegangers die in het buitenland zijn hebben een opkomstplicht. 3. De Belgische opkomstplicht bij verkiezingen geldt voor zover ik weet alleen voor Belgische staatsburgers en voor niet-Belgische kiezers die in België verblijven én zich bij hun gemeente als kiezer hebben laten inschrijven/registreren. Een Duitser die in België woont bijvoorbeeld. Rein1953 (overleg) 25 feb 2012 10:56 (CET)

"Nederland kende van 1917 tot 1970 een opkomstplicht"[bewerken]

Which law contained the 'opkomstplicht' - was it in the Nederlandse Grondwet ? I would appreciate it if some Wikipedian could leave a message @ my de. discussion page. thanks in advance, Neun-x 19 nov 2016 03:32 (CET)