Overleg:Stol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Symboliek kerstkind[bewerken]

In het lemma staat sinds 27 februari 2016 13:49, de volgende tekst in het lemma: "Traditioneel stelt de vorm van kerststol het in doeken gewikkelde kerstkind voor." Twee minuten later al werd werd hierbij in het lemma een bronvraag geplaatst. Welnu, de informatie is niet correct. Uit informatie van het Nederlands bakkerijmuseum blijkt dat het om een vruchtbaarheidssymbool gaat. In feite symboliseert het de rima vulvae, te zien aan de vorm en de verticale snee in het midden. Voor aanvullende informatie hier en hier. Het is niet dat ik een bakkerij als bron wil gebruiken, maar de informatie daarin sluit wel goed aan op die van het bakkerijmuseum. Voorgaande is bedoeld ter informatie van mijn wijziging in de hoofdnaamruimte van zojuist. mvg. Happytravels (overleg) 27 dec 2017 03:00 (CET)

Als ik de informatie van het bakkerijmuseum nog eens goed nalees, dan blijkt daar niet expliciet uit dat het brood het vrouwelijk geslachtsdeel symboliseert, mede omdat wordt opgemerkt dat de 'latere langgerekte vorm' mogelijk bepaald werd om de ovenvloer beter te benutten. Ik veronderstel dat hiermee bedoeld werd dat men dan meer broden kon bakken. In ieder geval, expliciete informatie over een geslachtsdeel ontbreekt. Ik was op het verkeerde been gezet door de omschrijving: "Van oorsprong zijn de stollen een vruchtbaarheidssymbool wat nog duidelijk te zien is aan de kerf of kloof in het deeg aangebracht. Achter vruchtbaarheidssymbool staat echter tussen haakjes "Klobebrot" en ik vermoed dat de vervolgtekst eerder betrekking heeft op wat tussen haakjes staat, hoewel dat taaltechnisch volgens mij niet zou mogen. Ik adviseer nader onderzoek in de bronnen die op de website onderaan de pagina staan aangegeven. mvg. Happytravels (overleg) 27 dec 2017 03:12 (CET)

Kruisridders[bewerken]

In het lemma staat verder: "De kruisridders die ruim 650 jaar geleden naar het Midden-Oosten reisden namen van hun tochten onbekende vruchten, kruiden en noten mee. Die werden hier aan het brooddeeg toegevoegd." De tekst werd in 2005 toegevoegd. De laatste kruistocht was in 1271, inmiddels 746 jaar geleden. Ik sluit daarom niet uit dat een oude bron werd gebruikt. De website van het bakkerijmuseum meldt het volgende: ""De kloosters en abdijen oefenden een grote invloed uit op de ontwikkeling van banket. Dankzij de Kruistochten komen zij in aanraking met nieuwe exotische recepten, kruiden en specerijen. Hier ontstaan de eerste West - Europese kookboeken en diverse vormen van taaitaai, peperkoek en Lebkuchen." An sich lijkt de informatie dus te kloppen. Of er specifiek onderdelen van de kerststol mee werden genomen door de kruisridders ontbreekt echter. De informatie is an sich ook niet van belang voor dit lemma. Er is geen reden om de herkomst van elk productonderdeel in dit lemma te vermelden. Dat is evenmin de opzet van deze encyclopedie, die onder meer gestaafd is op op het werken met 'interne links'. In de lemma's van de afzonderlijke produktonderdelen kan dan wel worden ingegaan op de herkomst. Ik heb de informatie daarom geschrapt. Voorgaande is bedoeld ter uitleg van mijn wijziging van zojuist. mvg. Happytravels (overleg) 27 dec 2017 03:30 (CET)