Overleg:Stoorzender

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit stukje lijkt me zowel technisch als (geo)politiek weinig waarschijnlijk:

"Ook na de oprichting van de Berlijnse Muur, die Duitsland na de oorlog in twee delen verdeelde, werden stoorzenders gebruikt om de luisteraars op te sporen die naar de verboden westerse radio's luisterden."

  • Hoe gebruik je een zender om een ontvanger op te sporen ( het omgekeerde is waarschijnlijker )
  • Misschien is dit in een periode zo geweest, maar op het einde keken Oost-Duitse mensen gewoon op hun kleuren-tv naar de West-Duitse tv stations, dus tendentieuze politiek gekleurde beschrijving.

LeoBistmans

  • Er wordt hier jammer genoeg enkel gesproken over opzettelijke stoorzenders. Er zijn ook onopzettelijke stoorzenders, door verkeerd gebruikt of gewoon onwetendheid.
  • Hamradio als "zie ook" bij dit artikel, dat voorlopig dan nog enkel over OPZETTELIJKE storing gaat, is wel erg stigmatiserend. In die context is het goed dat mijn voorganger deze relatie verwijderd heeft. De realiteit is echter omgekeerd en Hamradio heeft vooral last van (onopzettelijke) storingen van anderen. Als een Hamradio operator storingen veroorzaakt is dat meestal onopzettelijk. Moest het opzettelijk zijn zal zijn vergunning snel ingetrokken worden. Er zou eerder moeten verwezen worden naar de pagina over bijvoorbeeld elektromagnetische compatibiliteit. Het fenomeen van "ongewenste detectie" (het ontvangen van iets terwijl het toestel niet gemaakt is voor ontvangst van deze signalen) wordt snel geïnterpreteerd als veroorzaakt door een "stoorzender". Hoe je het ook draait of keert, een platenspeler is bijvoorbeeld niet bedoeld om de signalen van een lokale radio te ontvangen. Als men dan de stem van de buurman hoort, wordt maar al te vaak en onterecht naar de buurman-zendamateur gewezen.
  • Als of wanneer er informatie bijkomt over onopzettelijke stoorzenders kan bijvoorbeeld verwezen worden naar de bromfietsjes waarvan men de ontstoringcondensator niet van hersteld of vervangen heeft want: "mijn motorfiets rijdt evengoed zonder die condenstator". Die motorfiets is dan wel tot op enkele honderden meters afstand doorlopend te ontvangen van enkele kHz tot enkele honderden MHz.

Poincare

Zeer juist allemaal, voel je vrij het artikel aan te passen. Overigens zijn magnetrons (en mogelijk ook DECT-telefoons) geduchte stoorzenders voor draadloos internetten. Voor het overige: opmerkingen beantwoord op de overlegpagina van Poincare