Overleg:Streepjescode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bedankt voor het duidelijke artikel. Ik snap alleen één ding nog niet en dat is de einde code 010. In het plaatje staat toch op het eind 101 zwart wit zwart?Rasbak 17 nov 2004 09:16 (CET)

"Werktuig van de duivel"[bewerken]

Ik heb ooit eens iets gelezen dat er mensen zijn die de streepjescode koppelen aan het getal 666. Ik heb hier op de Engelse noch op deze wiki iets over gelezen. Heeft iemand meer info? Of is dat meer iets voor een artikel over bizarre complottheorieën over dat getal? Sietske Reageren? 4 jul 2007 11:24 (CEST)

Bij de EAN-13-code zijn er drie verschillende manieren om het getal 6 weer te geven (de verschillende manieren worden op verschillende posities in de code gebruikt). Bij twee daarvan bestaat de 6 uit twee dunne strepen naast elkaar, net als de drie "scheidingsstrepen" in de code. Daaruit kan men (net als bij het achterstevoren afspelen van Beatlesplaten of het bedrijven van numerologie op iemands naam) het getal 6-6-6 afleiden. Uiteraard is dat totale onzin: de strepen zijn bedoeld voor uitlijning en vooral voor snelheidscalibratie bij het aflezen met een lichtpen, iets wat nu zelden meer gebeurt. Het is niet heel vreemd dat het een dubbele streep is en geen enkele (er moet immers een snelheid worden bepaald), en ik neem aan dat de toegevoegde waarde van driedubbele strepen nogal marginaal zou zijn. Overigens is het cijfer "6" eigenlijk 000101 of 101000, en er zit dus een aanzienlijke witruimte links of rechts van de dubbele streep, die bij de middelste lange dubbele kalibratiestreep alvast nergens te vinden is... paul b 7 okt 2009 15:15 (CEST)