Overleg:Surinaamse keuken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het huidig artikel over de Surinaamse keuken, geeft inderdaad geen goed beeld van de Surinaamse keuken. Wij hebben een artikel hierover opgesteld, dat u hieronder aantreft; natuurlijk gaan wij dit artikel nog verder verfijnen. Graag hoor ik wat u hiervan vindt.

Surinaamse keuken

De Surinaamse keuken is zeer uitgebreid, aangezien de Surinaamse bevolking afkomstig is uit een groot aantal landen; de Surinaamse keuken is daardoor een harmonieuze combinatie van een groot aantal internationale keukens o.a. Hindoestaans (India), Creools (Afrika), Javaans (Indonesië), Chinees (China), Hollands, Joods, Portugees, Indiaans; dit heeft mede een bijdrage geleverd aan de vorming van de succesvolle multiculturele samenleving in Suriname, waarin verschillende bevolkingsgroepen vreedzaam naast elkaar wonen en leven.

Het bovenstaande heeft ervoor gezorgd dat de Surinaamse keuken, tongstrelende gerechten heeft voortgebracht nl. een smeltkroes van de beste gerechten uit de hele wereld. Met z'n talloze bevolkingsgroepen is Suriname al eeuwenlang een multiculturele samenleving met even zovele gerechten; de verschillende bevolkingsgroepen zijn vervolgens elkaars gerechten en ingrediënten gaan gebruiken en beïnvloeden waaruit weer nieuwe Surinaamse gerechten zijn ontwikkeld o.a. Roti, Pom, Snesie Foroe, Moksie Metie, Losie Foroe; uit deze vermenging van vele culturen met het Surinaamse, is de unieke Surinaamse keuken ontstaan met een eigen onderscheidend Surinaams karakter.

De Surinaamse huisvrouw is in de dosering van de verschillende ingrediënten een ware kunstenaar; zij bereid haar gerechten nl. op het gevoel, omdat ze alles in haar hoofd heeft zitten. Deze kunst wordt vervolgens van moeder op dochter overgedragen. Dit veroorzaakt echter een groot probleem voor de jonge Surinamer (in Suriname en Nederland), die ook wil genieten van al het heerlijks uit de Surinaamse keuken, maar ook Nederlandse landgenoten, onder wie de Surinaamse keuken steeds populairder wordt, raken zonder adequate hulp al gauw het spoor bijster. Daarnaast wordt voor de bereiding van authentieke Surinaamse gerechten gebruik gemaakt van een groot aantal kruiden, specerijen en andere ingrediënten, waardoor de bereiding van deze gerechten ook voor de doorsnee Surinamers erg ingewikkeld en tijdrovend is. De laatste jaren verschijnen er kant- en klare Surinaamse kuidenmixen met een uitgebalanceerde samenstelling van de gebruikte kruiden en specerijen, waarmee bovenstaand probleem is opgevangen en thans iedereen authentieke Surinaamse gerechten kan bereiden. --Laig 11 feb 2009 16:03 (CET)

Plaatjes[bewerken]

Vanmorgen is een plaatje van pom uit dit artikel verwijderd, samen met nog een stuk of twee afbeeldingen bij aanverwante artikelen. Voor zover ik het begrijp zijn de plaatjes min of meer automatisch uit Commons verwijderd, nadat een week geleden is aangekaart dat de licentie niet in orde was. Ik weet niet precies hoe dat werkt, ik heb er geen ervaring mee. Weet iemand er meer van? - Robb 15 mrt 2009 11:56 (CET)

Het ziet er naar uit dat moderator Ciell bezig is geweest: zie namelijk hierTakeaway 15 mrt 2009 13:21 (CET)