Overleg:Syndroom van Down

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

symptomen[brontekst bewerken]

Beste Wikipedianen, Ik kon het niet laten. Ik heb al een aantal keer met veel jaloezie zitten kijken naar de prachtige uitgebreide pagina(s) die er op de Engelse Wikipedia staat over het Down syndroom. Ik kon het daarom niet laten om de inleiding van de pagina health aspects of Down syndrome te vertalen en als inleiding neer te zetten bij de medische problemen. Helaas heb ik niet de tijd om er een mooi sluitend geheel van de maken. Ik hoop dat iemand anders zich hier toe geroepen voelt want ik denk dat dit stukje verre van compleet is.

Ik hoop dan ook dat andere zich geinspireerd voelen om hun kennis over dit onderwerp te spuien en zo deze pagina tot een volwaardig verhaal te maken. Dus voel u alstublieft vrij om ook mijn ingevoegde vertaling te veranderen.

met vriendelijke groeten,

studentmedi


nekplooitest[brontekst bewerken]

HASSELT - De ‘nekplooitest’ waarmee tijdens de zwangerschap het Down-syndroom wordt opgespoord,is voor 87%betrouwbaar. Daarmee is hij veiliger, sneller en goedkoper dan de oudere biochemische quadruple of triple test, die enkel op bloedonderzoek gebaseerd is. Dat heeft een onderzoek bij 38.000 zwangere vrouwen in de VS, Groot-Brittannië en Ierland nogmaals bewezen.De nieuwe Down-test, die ook in België alsmaar vaker wordt toegepast, combineert een echografie van de nekplooi met een eenmalige bloedafname. De triple en de quadruple test kunnen pas uitgevoerd worden vanaf week 15 van de zwangerschap. De nekplooitest kan al gebeuren tussen de 11de en 13de week van de zwangerschap, dus nog voor de moeder een dikke buik krijgt.De nekplooitest gecombineerd met het bloedonderzoek blijkt nu in 87% van de gevallen accuraat te zijn. De klassieke quadruple test in slechts in 81% van de gevallen accuraat.

Belga

aangetaste[brontekst bewerken]

het gebruik van het woord aangetaste in de eerste zin komt op mij wat merkwaardig over. Het suggereert m.i. dat mensen met Down Syndroom niet volwaardig zijn. Ik weet niet of dat ook bedoeld wordt, zo nee graag een ander woord, zo ja, dan graag een toelichting Peter boelens 7 dec 2005 16:10 (CET)

excuses[brontekst bewerken]

Beste Wikipedianen,

Mijn excuses voor de vele spelfouten in de alinea 'medische problemen bij Down syndroom'. Normaal gesproken filter ik ze er wel uit voordat ik iets plaats, maar deze fouten zijn er (door de warmte, denk ik) tussendoor geslopen. Excuses hiervoor.

Met vriendelijke groet, Rob1977 4 aug 2006 16:59 (CEST)


mongolisme[brontekst bewerken]

Beste Wikipedianen,

Omdat ik al een tijdje geleden een paper heb geschreven over de term mongolisme voor mijn studie wilde ik een aantal van mijn bevindingen graag met iedereen delen.

Ik heb het stukje over mongolisme daarom behoorlijk aangepast omdat ik denk dat het vorige stukje geen recht deed aan de bedoeling van John Langdon Down. Ik denk namelijk dat hij de in zijn tijd populaire "rassen" indeling veel meer als instrument gebruikte om door middel van observatie een indeling te maken voor oorzaken van verstandelijke handicaps. Ik denk zeker niet dat hij het gebruikte om nu eens de "superioriteit" van het caucasische ras te benadrukken. Sterker nog in zijn artikel waarin hij de term voor het eerst gebruikt gaat hij in tegen de denkbeelden

Hoewel mongolisme tegenwoordig dus voor velen een vervelend klank heeft is het denk door hem zeker dus nooit zo bedoelt. Ik hoop dat ik door middel van een artikel over John Langdon Down deze bewering nog wat meer kracht kan bijzetten. Eventuele kritiek en of aanvulling over mijn verandering hoor ik graag hier onder.

met vriendelijke groeten C

Cyberpesten[brontekst bewerken]

Het artikel wordt erg veel misbruikt om te cyberpesten. Is het geen goed idee om het te semi-beveiligen? Groet, Michiel (overleg) 16 jan 2009 11:27 (CET).

De term 'mongool'[brontekst bewerken]

Ik zie dat er een ware bewerkingsoorlog aan de gang is over het aldaniet noemen van de term 'mongool' in dit artikel en in welke vorm. Ik wil eenieder verzoeken hier verder te discussiëren in plaats van elkaars bewerkingen terug te draaien. Sum?urai8? 31 aug 2009 19:07 (CEST)

Bedankt voor de oproep Sumurai8. De zin achter de komma en nog steeds worden enz. lijkt me het meest gepast. Het excuus van die zo vreselijk lange naam snap ik niet. 'Mongool' in denigrerende zin wordt overigens mi vooral gebezigd als het om niet-downers gaat. Het moet me verder van het hart dat het wel een beetje treurig is dat hier over gebakkeleid moet worden. --JanB 31 aug 2009 19:47 (CEST)
Eens met JanB46, hoewel ik het idee heb dat het gebruiken van 'mongool' voor iemand met down ook niet anders dan denigrerend kan worden uitgelegd. Verder leek het me ook te futiel om er een discussie hier aan te wijden. Michiel (overleg) 31 aug 2009 20:16 (CEST).

Het is natuurlijk onnodig om het woord "mongool" te gebruiken dat in onze maatschappij als een scheldwoord gebruikt wordt, terwijl iedereen het woord van Syndroom van Down begrijpt. Ik snap dat ook niet deze ophef, ik vind het eerder een belachelijke onnodige discussie. --Infowriter 1 sep 2009 07:27 (CEST)

Omdat er geen reactie meer komt stel ik voor de versie van 31 aug 2009 19:03 terug te zetten. --JanB 2 sep 2009 14:09 (CEST)
Op zich geen bezwaar, maar deze [1] is misschien passender gezien de reactie van Infowriter. Alternatief is het laten zoals het nu is. Michiel (overleg) 2 sep 2009 20:14 (CEST).
Als ik er soms bij mag zetten :) --JanB 2 sep 2009 20:44 (CEST)
Een prima voorstel! Michiel (overleg) 2 sep 2009 22:39 (CEST)
Uitgevoerd Uitgevoerd--JanB 2 sep 2009 22:46 (CEST)
Nog in 1994 had toenmalig minister van justitie Ernst Hirsch Ballin het over "ouders met een mongooltje als kind". Ik kan mij niet voorstellen dat dat denigrerend bedoeld was, ik kan mij wel voorstellen dat de aanduiding door iemand met down en door betrokkenen als denigrerend wordt gevoeld. Dat is m.i. een essentieel onderscheid dat in de "lange" versie van de tekst niet wordt gemaakt. paul b 7 sep 2009 13:29 (CEST)

©王 Ik vind mongooltje ook niet persé denigrerend. Dat is een kwestie van context. Het zijn (")oordelen(") die een woord goed of slecht laten lijken/zijn afhankelijk van interpretatie. Als je oordeelt dat "mongool" denigrerend is dan maak je er zelf een waarheid van. De Wiki-waarheid. ©王


Ik vraag me trouwens af waarom de term mongool hier word gebruikt. Is het doordat veel mensen met het syndroom van Down Aziatisch-uitziende ogen hebben? Karsten Overleg, op 18 jun 2012 19:15 (CEST)
zie alhier. --BDijkstra (overleg) 18 jun 2012 21:59 (CEST)

disclaimer[brontekst bewerken]

Moet hier geen disclaimer op? Aangezien het artikel een kopje heeft dat diagnose heet... 82.173.52.101 16 dec 2009 10:48 (CET)

82.173.52.101 16 dec 2009 10:49 (CET) Deze bedoel ik:
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Lijkt mij niet, er wordt enkel wat informatie over de diagnose en het al dan niet willen weten ervan door de ouders op voorhand gemeld. Er wordt niet verteld hoe je als ouder zelf kan bepalen of je ongeboren kind het syndroom van Down heeft. PatrickVanM / overleg 16 dec 2009 10:52 (CET)
Dit stukje tekst geeft een medish advies:
"Voor een betrokkene of hulpverlener die een individu met het syndroom begeleidt, is het daarom van belang bij klachten aan de volgende aandoeningen te denken" (+opsomming van aandoeningen).
Maar een hulpverlener zou zijn informatie natuurlijk niet van wikipedia moeten halen... 82.173.52.101 16 dec 2009 10:55 (CET)
Nee, maar een betrokkene kijkt hier misschien weer wel. Ik vind zelf trouwens die medische disclaimers onzin, alsof mensen niet zelf meer kunnen denken. Misschien overgewaaid vanuit andere landen om je in te dekken tegen van alles en nog wat. Als je denkt dat het zinvol is, kun je natuurlijk gewoon de disclaimer bij dat kopje plaatsen (dat lijkt me in ieder geval beter dan bovenaan het hele artikel). PatrickVanM / overleg 16 dec 2009 11:44 (CET)
Voor Voor een disclaimer. Bij twijfel niet inhalen <-> Bij twijfel een disclaimer plaatsen. vr groet Saschaporsche 16 dec 2009 12:14 (CET)
Tegen onzinnige artikelvervuiling, ook wat betreft de andere syndromen die dit sjabloon dragen. Ook al zou er sprake van zelfdiagnose aan de hand van een Wikipedia-artikel, dan kan een lezer er nog steeds verder niks mee, behalve naar de dokter stappen en dat is niet schadelijk, dus behoeft geen waarschuwing. Artikelvervuiling: zonde. Ciell 16 dec 2009 12:26 (CET)
Ik zou de hele zin "Voor een betrokkene of hulpverlener die een individu met het syndroom begeleidt, is het daarom van belang bij klachten aan de volgende aandoeningen te denken" er liever helemaal uithalen. Die past m.i. beter en een handboek-zorgverlening. Wat dan overblijft is: "Patiënten met het syndroom van Down hebben een groter risico op het krijgen van de volgende aandoeningen", en dan volgt de opsomming. Hettie 16 dec 2009 15:50 (CET)
Eens met Hettie. Wutsje 16 dec 2009 17:27 (CET)
De zin "Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts" vind ik bij dit artikel nogal overbodig en onlogisch. Over het algemeen is de medische begeleiding bij mensen met Down prima te noemen, zodat extra begeleiding vanuit de wiki niet nodig is. Bovendien moeten we niet iedereen aan het lijntje willen nemen. Tegen Tegen zo'n sjabloon dus. brimz 20 dec 2009 11:52 (CET)

Semibeveiligd[brontekst bewerken]

Ter informatie: wegen veelvuldig vandalisme is dit artikel op grond van dit verzoek voor drie maanden semibeveiligd. Wutsje 1 jun 2010 22:07 (CEST)

plaatje[brontekst bewerken]

Beste Wikipedianen, Ik heb een plaatje ge-upload op Wikimedia Commons met typische Down Syndroom-voeten, maar de artikelpagina is beschermd. Kan iemand dit op de goede plaats in het artikel zetten? Het gaat om: File:Feet of a boy with Down Syndrome.JPG . Als iemand me kan uitleggen hoe ik zelf een semi-beschermd artikel kan aanpassen, dan zou ik daar dankbaar voor zijn. Groet, Loranchet. - De voorgaande opmerking werd toegevoegd door 83.86.21.36 (overleg|bijdragen)

Gedaan. Overigens zou je kunnen overwegen om je gebruikersnaam van Commons tot een algemene login naam te maken die overal bruikbaar is. Dan kan je ook hier, ingelogd, semi-beveiligde pagina's bewerken. **Man!agO** 12 jun 2010 12:13 (CEST)

Diagnose[brontekst bewerken]

Beste allen,

Het stukje onder diagnose vind ik een beetje tendentieus. verkiezen over te gaan tot abortus provocatus (die eigenlijk, wanneer na de 12e week uitgevoerd, partus immaturus provocatus genoemd zou moeten worden) Ten eerste lijkt het me overbodig beide termen aan te halen, ten tweede wordt abortus provocatus tot de 16e week gebruikt als term voor zwangerschapsafbreking.

Zij zijn veelal bang dat zij het ouderschap niet aan zullen kunnen of accepteren geen kind met een afwijking. Lijkt me wat te simpel gesteld. De hele toon is niet echt objectief naar mijn mening.

Ik wil hier wel even een nieuw stukje van maken, indien jullie akkoord zijn. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 85.150.104.119 (overleg · bijdragen) 12 aug 2010 19:17

Graag zelfs ! U bent van harte uitgenodigd om de tekst aan te passen; het staat iedereen vrij om Wikipedia te bewerken. Daar heeft u absoluut geen toestemming voor nodig ! Is iemand het met uw wijziging niet eens, dan merkt u dat vanzelf. Sopkok 12 aug 2010 19:24 (CEST)

Oke, ik wil het wel doen, maar ik meot blijkbaar 4 dagen wachten voordat dat mag... dus als ik er nog aan denk zal ik het later wel doen. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Mastersjap (overleg · bijdragen) 12 aug 2010 19:28

Hoeft niet, u kunt de gewijzigde alinea's tekst op deze overlegpagina plaatsen met het verzoek om deze naar het artikel te verplaatsen. Helaas waren er in het recente verleden dusdanig veel lolbroeken op dit artikel actief, dat dit één van de (weinige) pagina's is met een beveiliging voor anonieme of nieuwe gebruikers. Zie tevens hier. Sopkok 12 aug 2010 19:36 (CEST)

Foetus doden?[brontekst bewerken]

Op de huidige pagina staat "In Frankrijk werd anno 2011 een foetus waarbij tijdens de zwangerschap trisomie-21 werd vastgesteld in 96% van de gevallen gedood door middel van abortus provocatus." Ik begrijp dat het onderwerp verdeeldheid met zich meebrengt, maar is er taaltechnisch en/of juridisch sprake van 'doden' bij een foetus? Ik dacht dat de juiste terminologie "afbreken van de zwangerschap" is. Input van mensen met kennis hierover? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Petervdv (overleg) · 5 feb 2019 14:40‎ (CET)

Er is in dezen geen juiste terminologie. Uit de hoek van waaruit men abortussen verdedigt, uitvoert of faciliteert, zul je sneller een term als 'afbreking van een zwangerschap' horen; komt de ethiek ter sprake, dan zul je dergelijke termen tegenover een concretere aanduiding als 'doden van foetussen' zien staan - was dat verschil in perspectief er niet, dan was er immers ook geen (behoefte aan een) ethische discussie. Daarom kan ervoor gekozen worden de termen naast elkaar te gebruiken, iets wat in dit artikel al gebeurde. Apdency (overleg) 5 feb 2019 19:51 (CET)

Relevantie diploma[brontekst bewerken]

Is deze nieuwsgebeurtenis nou wel zo relevant voor een encyclopedie? Natuurlijk een fraaie prestatie, maar dat betekent toch niet direct dat het eeuwigheidswaarde heeft? Encycloon (overleg) 17 jan 2021 15:12 (CET)

  • Lijkt mij niet, kijk Pablo Pineda was met zijn universitaire graad natuurlijk een bijzonder grote uitblinker, maar om vervolgens iedereen met een diploma toe te voegen gaat mij ook wat ver... Bas dehaan (overleg) 17 jan 2021 15:19 (CET)
  • Het lijkt me een persoonlijke prestatie, die verder niet illustratief is voor het Syndroom van Down an sich. Ciell need me? ping me! 17 jan 2021 15:20 (CET)
  • Ik vind wel belangrijk dat in de tekst staat: "De verstandelijke beperking varieert van zeer licht tot zeer ernstig. Slechts een zeer kleine minderheid heeft een normaal tot hoog IQ." In het licht daarvan is het relevant om dat te illustreren. Maar dat is al gebeurd in de vorm van Pineda, en dat volstaat naar mijn bescheiden mening. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 17 jan 2021 15:41 (CET)
    Gezien de gelijkgezindheid heb ik de gebeurtenis voorlopig weer weggehaald. Encycloon (overleg) 17 jan 2021 16:02 (CET)
    • ik heb niet ermee eens. In Nederland is er slechts paar mensen met syndroom van Down. Het gaat erom Nederland en niet in buitenland. Slechts 10 mensen met syndroom van down hebben diploma vmbo basis en/of mbo niveau 1. Per jaar heeft 1 jongere met syndroom van down vmbo diploma basis. het is wel erg weinig. Eerste mens met syndroom van down heeft als eerste mbo diploma niveau 3. het gaat erom Nederland. In spanje is Pineda allereerste bachelor heeft. Maar het gaat erom in Nederland relevant. ik laat zien:

"Zo’n school leidt op tot een bepaald diploma met bepaalde eisen. Daarop zijn de leerlingen van te voren geselecteerd. Hoewel een enkeling met Downsyndroom een VMBO-diploma heeft gehaald, of zelfs een MBO-diploma, zal zo’n diploma voor de meeste leerlingen met Downsyndroom niet haalbaar zijn." uit bron.https://www.downsyndroom.nl/home/levensloop/tiener/aanmelding-regulier-voortgezet-onderwijs/. Daarom moet er diploma vmbo wel vermeld met aantal bronnen. Het moet voorkomen dat mensen denken dat mensen van down syndroom nooit vmbo diploma kunnen halen in Nederland. het is niet bedoeling. wikipedianen denken dat diploma is geen nieuws in wikipedia terwijl het is niet zo. mensen met syndroom van down hebben grote motivatie om diploma te halen. het is wel lange weg maar moeilijke weg. Edwtie (overleg) 17 jan 2021 17:09 (CET)

waarom zou het volgens u om Nederland moeten gaan? Rwzi (overleg) 17 jan 2021 17:29 (CET)
het moet voorkomen dat mensen met syndroom down worden gediscrimineerd op grond van handicap door scholen. dus het moet nuttige informatie voor scholen en gewone mensen. Sterker nog dat er zijn zeer weinig mensen met syndroom van down op gewone school. Edwtie (overleg) 17 jan 2021 17:31 (CET)
dan verwijs ik u door naar wp:niet#Een platform om iets te presenteren of onder de aandacht te brengen Rwzi (overleg) 17 jan 2021 17:51 (CET)
Het gaat erom: International is oke maar national niveau meot er wat meer informatie bijgewerkt omdat verstandelijke beperking is niet correct bij iedere mens met syndroom van down. Het gaat erom iemand met syndroom down die wel diploma haalt is wel nieuws. Het gaat niet van mijzelf of van anderen maar het gaat erom feiten dat ze kunnen halen. Dus daar moet je even goede informatie bijwerken. ik heb zelf geen syndroom van down. Ook ben ik geen zorgmedewerker. het lijkt dat dit regel niet toegepast is. Edwtie (overleg) 17 jan 2021 17:53 (CET)
"Het is wel nieuws" is geen reden om iets in dit artikel op te nemen. Waarom zou het over tien jaar ook nog relevante kennis zijn voor wie een encyclopedisch artikel over het syndroom van Down heeft opgezocht?
"De verstandelijke beperking varieert van zeer licht tot zeer ernstig. Slechts een zeer kleine minderheid heeft een normaal tot hoog IQ" staat dus al in het artikel vermeld. Encycloon (overleg) 17 jan 2021 22:59 (CET)
Klopt maar bij international is Pinela bekendste . maar bij national kennen veel mensen echter niet. daardoor dachten ze dat mensen van down kunnen diploma in Nederland niet halen. Daarom moet er nog aanvullend informatie dat ze ook in Nederland kunenn halen. Op dit manier hebben gediplomeeerde mensen met syndroom van down een modelrol voor andere mensen met syndroom van down. In vergelijking met normale mensen haalt gemiddelde slechts 1 leerling met syndroom van down diploma vmbo BB per jaar. In piramide in Nederland heeft de 30 jarige vrouw een mbo niveau 3 als een top. normale mensen halen op universteit in Nederland. Het is erg laag. daardoor weten normale mensen niet. Binnen 10 jaar halen 10 leerlingen van syndroom van down diploma vmbo bb. het is verwachting. het gaat heel langzaam. Daarom ontwikkelt men een cognitieve therapie voor leerlngen met syndroom van down. De leertempo is lager dan normale mensen. Veel leerlingen van syndroom van down zitten in praktijkonderwijs. Vroeger worden mensen met syndroom van down altijd automatisch in beschermde woovorm gestopt. Ze krijgen automatisch dagbesteding. ze gaan nooit naar school. het is wel discriminatie omdat mensen denken dat ze kunnen nooit diploma halen. Mijn vader is huisarts en werkte voor instelling met mensen met verstandelijke beperking. daar heb ik ook zelf gezien. Edwtie (overleg) 18 jan 2021 00:42 (CET)
Ik begrijp uw frustratie, maar ik hoop dat u ook inziet dat Wikipedia een encyclopedie is en geen stichting tegen discriminatie. Dus ik vraag me af hoeveel we de lezer helpen door het benoemen van een diploma, laat staan dat we door deze enkele verwijzing een stigma uit de wereld helpen. En het is uw goed recht om het hier niet mee eens te zijn, maar ik hoop dat u begrijpt waarop het 'besluit' gebaseerd is. Mvg Bas dehaan (overleg) 18 jan 2021 01:31 (CET)