Overleg:Taoïsme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De pagina is buiten bewerking genomen wegens vermeende schending auteursrechten, maar ik ben de auteur van tekens van leven. En uiteraard geef ik mezelf toestemming mijn eigen tekst hier te gebruiken -) roeland schweitzer

Dan is het natuurlijk goed. Als een anonieme een nieuw artikel aanmaakt en als die tekst dan nog ergens anders te vinden is dan is dat verdacht. Walter 30 jul 2004 15:23 (CEST)
Inderdaad. Welkom Roeland en dank je voor je medewerking aan Wikipedia. jeroenvrp 30 jul 2004 15:35 (CEST)

In je vertaling van de (ik vermoed) Engelse tekst, zijn een aantal vertaalfoutjes geslopen. Ik zou gekozen hebben voor het vertalen van de verschillende termen naar de Nederlandse variante.

Ofwel: Dao wordt Tao

daodejing wordt Tao Te Tjing

Laozi wordt Lao Tse

Daarnaast is het vermelden van de I Tjing, het boek der veranderingen, als medebasis een goed idee.

Is het echt zo dat het Taoisme voorafging aan het Confutianisme? Ik dacht dat juist het Taoisme een reactie was op de vormelijkheid en uiterlijk vertoon als gevolg van het Confutionisme. Dat afzetten tegen vormelijkheid kom je toch wel tegen in de Tao Te King. Gebruiker:Jan Duimel 11-12-2004 23:30

Het auteurschap van de "Tao te Ching" ging vooraf aan het confucianisme, er wordt wel eens gesproken dat de de twee elkaar ontmoet zouden hebben maar daar is geen enkel bewijs voor. Uiteindelijk is het Taoisme een extentie van de I-Ching, welke vooraf ging aan het Taoisme. Uit mijn bronnen is gebleken dat Lao tzu (of althans de auteur(s) ) ongeveer 100 jaar eerder leefde dan Confucius. Dat zou de "Tao te Ching" dateren op 600-650 B.C. Er zijn studies waaruit blijkt dat het rond 300 B.C. kan zijn geweest maar die zijn niet voldoende aangetoond. Men vergeet dat het "Taoisme" de stroming zelf pas later is ontstaan. Er mag geen twijfel over zijn dat de geschriften eerder zijn geschreven dan die van Confucius. Gebruiker:Ronald van den Heetkamp 04-05-2006 02:34

Het confucianisme begon met Confucius die leefde rond 500 voor Christus. Het taoïsme heeft zijn oorsprong waarschijnlijk eerder. Over wanneer Laozi, de vermoedelijke auteur van de Daodejing, leefde is enige onduidelijkheid. Hij zou een oudere tijdgenoot zijn van Confucius, terwijl de Daodejing pas ergens in de vierde/derde eeuw voor Christus zou zijn opgeschreven. De Daodejing wordt weliswaar beschouwd als de belangrijkste bron voor het (huidige?) taoïsme, maar door sommigen wordt het taoïsme gezien als een naam voor een verzameling van oude Chinese filosofie, filosofie die Laozi verwoord heeft in de Daodejing.
Uiteindelijk zijn de namen van de stromingen maar namen. Je even goed kunnen beweren dat die verzameling Chinese filosofie de voorloper is geweest van het confucianisme en dat het taoïsme pas later kwam; helaas weet ik er te weinig van om hier een zinvolle keuze in te maken.
Ilse@ 1 jan 2005 22:06 (CET)

externe link crap[bewerken]

Ik heb een externe link (taoisme.info) weggehaald omdat die leidt naar een semi-commerciele site die geen toegevoegde waarde geeft aan het onderwerp. Johjak 21 apr 2005 10:45 (CEST)JohJak

Pinyin als standaard transcriptie[bewerken]

Het zou niet verstandig zijn de uitspraak van Chinese karakters in de zeer ouderwetse Duyvendak-transcriptie weer te geven. Pinyin, de transcriptie die in China is bedacht, wordt internationaal steeds meer gebruikt en lijkt (na meer dan 60 jaar) de standaard te worden. Dus: - Dao (i.p.v. Tao of Tau) - Laozi (i.p.v. Lau-tze)

De gebruikte transcriptie in het artikel is pinyin, dus dat zou ik zou houden.
22 jul 2005 10:33 Gebruiker:Hmesker)

Voor Voor Bedwyr 4 jul 2009 18:18 (CEST)

Geachte Hmesker, Johjak en van den Heetkamp&Co,[bewerken]

Ik schreef na enige navorsen in mijn boekenkast: "Soms kwam het voor dat in de bevolking een bepaalde god of godin erg in aanzien steeg of zelfs werd ontdekt.Toen de door het volk diep vereerde, maar voor die tijd onbekende,Ma Tzu,door de Taoistische priesterscholen en de keizer na twee eeuwen erkend werd werd zij de echtgenote van de Jade Keizer en "keizerin van de Hemel".

Ook Kuan-ti, een ruwe en romantische romanfiguur en een archetype voorbeeld van trouw werd al eeuwen door het volk vereerd voordat hij ook ,als God in het Taoistische systeem, door de Chinese keizer met eretitels werd overladen.

In deze zin is het huidige Taoisme een syncretische godsdienst die zich ver verwijderd heeft van het sobere, bijna Platonische, gegeven van de Tao-Teh-King."

Nu is de Tao bij uitstek een onderwerp voor discussie. Het Taoisme is dat ook.Maar welke passages in mijn bijdrage zijn een (subjectief ) "point of view"? De eerste strofe is zonder meer feitelijk en een illustratie van de werking van het populaire ( volks) Taoisme. Een groeiende, veranderlijke, godsdienst.Een veranderlijk pantheon. een godsdienst waarin de basis (de gelovigen) de godenwereld vormt.

De tweede passage is al even feitelijk. Het is een illustratie van het voorgaande.Kuan Ti is ondertussen niet zonder belang.

De derde passage is de passage waarover het meest te twisten valt. Bent u het niet eens met mijn qualificatie als " Neo Platonisch? Daar kan ik inkomen. Al zijn de gelijkenissen groot, het zijn verschillende culturen. Zij hebben wel het beeld van de volmaakte hemel en de na te streven harmonie gemeen.

Robert Prummel 7 jun 2006 21:00 (CEST) --Robert Prummel 7 jun 2006 21:03 (CEST)

Auteursrechten probleem[bewerken]

Ik heb een e-mail ontvangen via OTRS Ticket#: 2007051810011263 met een klacht over dit artikel. Het ging over de versie van 16 apr 2007 21:08 dat brokken tekst zou bevatten van auteursrechtelijk beschermde teksten afkomstig van de website geledraak.nl en wel deze pagina.

En ik heb de indruk dat die gelijk heeft. Via de website http://copyscape.com kan men zoiets eenvoudig nakijken. Al werkt dat nu niet meer omdat ik het artikel aangepast heb naar de versie van 16 jun 2005 22:28. Het inbrengen van tekst dat overeenkomt met die van geledraak.nl is gedaan door Gebruiker:Odilia tussen 17 jul 2005 15:46 en 18 jul 2005 21:54. Vergelijk deze toevoegingen met het artikel van geledraak.nl.

Om die reden heb ik de versie van vlak voor die aanpassing, een versie van 2005 dus, terug geplaatst. --Walter 18 mei 2007 18:19 (CEST)

Wǔ Xing[bewerken]

De cycli zoals beschreven bij Wǔ Xing zijn onvolledig (een probleem waar veel documenten over Wǔ Xing mee behept zijn). Volgens mijn beperkte kennis zijn onderstaande cycli (meer) compleet. Xiang Shēng = Constructieve cyclus Bi He = Disharmonische cyclus Xiang Hua = Reductieve cyclus Xiang Wǔ / Zhi = Obstructieve cyclus Xiang Kè / Ko = Destructieve cyclus -- Rob – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.95.251.10 (overleg · bijdragen)

De geledraak commercieel?[bewerken]

Hoi Happytravels. Ik zag dat je de link naar de geledraak hebt verwijderd, met als reden commerciële site. Hoewel er ongetwijfeld commerciële links op die site staan, zijn de artikelen zelf vrij toegankelijk en van een hoog niveau. Ze beslaan het gehele veld van Chinese geschiedenis, godsdienst en cultuur, ook taoïsme. Ik zou dan ook pleiten voor terugdraaien van deze verwijdering. Misschien is deze link directer: http://www.geledraak.nl/html/page287.asp , met groet, Guss (overleg) 15 sep 2013 16:05 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Taoïsme. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 28 mrt 2018 10:43 (CEST)