Overleg:El Ajedrecista

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg:Torresmachine)
Verplaatst vanaf mijn overlegpagina. Teunie 9 jul 2006 13:10 (CEST):[reageer]

In uw artikel over de schaakmachine van Torres zitten twee grote onjuistheden:

A) De schaakmachine van Torres kon niet meer dan het uitspelen van toren-eindspelen van T+K tegen K. In tegenstelling tot wat u schrijft in uw artikel, is dit geen techniek "waar veel rekenwerk bij nodig is". Ook komt hier zeer weinig vindingrijkheid aan te pas.

B) Het is dan ook ondenkbaar dat Michail Tal zich zou hebben verrassen bij het eindspel T+K tegen K. Tal was alleen verbaasd dat een machine dit kon, waar dit tot dusver nooit gedaan was.

Ik heb dit al een keer gewijzigd. Maar u hebt e.e.a. doodleuk terug veranderd. Ik stel voor dat u deze twee details zelf verandert.

Als u benieuwd bent of ik iets over schaakcomputers weet, tik dan "schaakcomputer" en/of "overtom" in Google in. Als u de informatie wil laten staan zoals hij is, kunt u misschien aangeven welke bronnen uw standpunt steunen.

overtom (Gebruiker:Overtom)

Hallo Overtom. Het artikel over de Torresmachine is geschreven door iemand die zeer veel artikelen met betrekking tot het schaken heeft geschreven voor Wikipedia. Ik ben er van uitgegaan dat de gegevens correct waren. U heeft de complete tekst vervangen, en dat wordt over het algemeen niet op prijs gesteld. Omdat ik uw bijdrage niet zomaar wilde verwijderen, heb ik verplaatst naar Leonardo Torres y Quevedo.
Als er bij Torresmachine onjuiste gegevens staan, kunt u dit veranderen, maar wilt u dan wel de rest van de tekst laten staan? Eventueel kunt u op de overlegpagina van Torresmachine een toelichting geven.
Mocht u nog vragen hebben dan hoor ik dat graag. Veel succes! Groeten van Teunie 7 jul 2006 10:20 (CEST)[reageer]

Goed, deze keer heb ik me beperkt tot de details die absoluut niet deugen. De Torresmachine kende alleen het eindspel T tegen K&T. Daar zijn de andere bronnen het over eens. De eerder gedane suggestie dat de machine andere (en ingewikkelde) eindspelen aankon is alleen terug te vinden bij deze ene Nederlandse bron (en helaas alles wat erop gebaseerd is) en nergens anders. De Engelstalige bronnen kennen dit wonderlijke verhaal niet.
De tweede wijziging is het verhaal over Tal. Tal was een van de beste schakers van zijn tijd en toonde zich verrast dat een machine in staat was tot dit eindspel. De eerdere versie suggereerde dat Tal door deze machine onverwacht geklopt zou zijn. Dat is pertinent onjuist. Met koning alleen kon Tal door elke beginneling die over een toren extra beschikte worden matgezet. Dus is het vreemd om te stellen dat Tal verrast werd. Nogmaals, het verraste Tal dat een machine deze techniek beheerste.
Hopelijk blijven de laatste wijzigingen wel staan. Want deze zijn in overeenstemming met wat hierover te vinden is in diverse boeken over de geschiedenis van de schaakcomputer. Ik heb er anders geen bezwaar tegen dit op te nemen met degene "die zeer veel artikelen met betrekking tot het schaken heeft geschreven voor Wikipedia". Dan kan ik hem misschien met een overmaat aan bronnen overtuigen.
Met vriendelijke groet,
Overtom 8 jul 2006 00:10 (CEST)[reageer]