Naar inhoud springen

Overleg:Toyisme

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Theo Oppewal in het onderwerp Problemen?

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 3 externe link(s) gewijzigd op Toyisme. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 12 sep 2017 22:09 (CEST)Reageren

Problemen?[brontekst bewerken]

 • Kunststromingen worden meestal niet "opgericht".
 • Wat doet die lijst NE (=ongelinkte) namen daar?
 • Het artikel komt over als promo en lijkt het belang enigszins op te blazen. — Zanaq (?) 5 feb 2021 11:38 (CET)
 • promo: De afbeelding met boeken komt over als promo door het aanwezige opschrift in de afbeelding.
 • Het werken onder pseudoniem wordt in stand gehouden (terwijl de namen gemakkelijk te achterhalen zijn in media). Vermelden ervan zou (gevoel van) betrouwbaarheid vergroten.
 • ne-feitje: Internationaal exposeren in New York betekent hier gewoon: je inkopen met een strekkende meter muurprijs. (Check 'Schedule' op www.worldfineart.com)
ne lemma: Zowel inhoudelijk als qua bezoekersaantal overigens een fiasco. (In de VS moet je vaak als je zo'n galerie afhuurt ook zelf de pr/publiciteit doen, maar goed, ze wáren er wel...). Ofwel: niet serieus te nemen, dan wel: genomen. Trouw
 • Verifieerbaarheid: Problemen met E t.a.v. verifieerbaarheid: achtergrondinfo uit die media (Trouw): "Er zijn 25 regels waaraan ons werk voldoet [...] maar alle 25 geven we nooit prijs."
 • Ew: Ze halen in dat artikel m.i. de Ew van het ~'isme zelf al onderuit: "Het aardige van ons driemanschap is dat onze eigenschappen elkaar versterken en zo (?) vormen we samen een stroming, een stijl, een -isme."
 • promo: Interwiki's zijn ontleend aan vertalingen van de NL WP. Op zich geen punt, maar het vergroot het beeld van reclame-drang.
 • beroepen op aanzien: "grootste werk van Nederland" klopt niet, maar goed de bron is ook niet gezaghebbend op dat gebied.
 • beroepen op niet verifieerbare omvang: 800 schilderijen zal vast wel, maar is niet na te gaan.
 • Misleiding: Citaat van kunstrecensent komt uit boek uitgegeven door de groep zelf. (Zoals het er nu staat is het geen citaat van Van der Beek uit een onafhankelijk medium/krant.) Citaat vanuit deze kunstenaarsgroep mág natuurlijk, maar laat dat dan duidelijk zijn.
 • Al wat hiermee annex is (Uppspretta, Henk de Bouter, Toyisme Studio) lijkt al even problematisch ten aanzien van hun reclamedrang. Deze schilders lijken WP meer nodig te hebben dan WP hen: [1]
 • "Hij schreef het op 5 september 1992 en na een maand sloten twee andere kunstschilders uit Emmen zich bij de beweging aan." Ofwel eerst was het een eenmansbeweging en daarna een driemansbeweging. Veelzeggend m.i. over Ew.
 • Grootspraak ook op Villa_Heymans: "fungeert als hoofdkwartier" (in dit verzamelgebouw hebben ze op de benedenverdieping een paar kamers gehuurd).
 • "Toen het manifest door Dejo werd herschreven, kreeg het toyisme een nieuwe visie en een ander gedachtegoed." Niet zo vreemd als je bedenkt dat het toen om slechts 1 persoon nog maar ging.
 • Afgaand op de gegeven bronnen lijken ze niet mee te doen aan het hedendaagse kunstdiscours. Wel op de omslag van de NCRV-gids (dankzij WP-roem?), maar niet in bijv. Kunstbeeld.
 • Chinees avontuur blijkt het toesturen van een ontwerp dat daar is uitgeprint [2], voor de prijs van 500 euro. (Dat hadden die Chinezen slim bedacht, lekker gemakkelijk en niet duur.) Overigens is bij RTV Drenthe nog wel iemand zo nuchter om te spreken van een kunstenaarsgroep.
 • "werkveld verlegd naar China" heet dat dan. Je moet tussen de regels door lezen wat bedoeld wordt. ('ging naar Kampen' in het Trouw-artikel betekent dan waarschijnlijk een onvoltooide kunstvakopleiding.)
 • Beroepen op gezag. "...met hulp van de ambassade" blijkt niet uit de opgegeven bron.
 • Waarom alle pseudoniemen noemen? Het kunstwerk stond toch immers voorop? Een paar (A..., B..., C...) om het idee van het volgen van het alfabet te benadrukken zou volstaan. Bovendien is er geen andere (onafhankelijke) bron beschikbaar/aangehaald dan hun eigen uitgaven en hun website zelf - anders dan de drie nicknames van de drie initiatoren. Het noemen van de algemene noemer Rijksdienst (intussen verouderde naam van de instelling) zonder specifieke link volstaat niet en deze ondeugdelijkheid creëert daardoor eerder argwaan bij de lezer. Goed, de namen zíjn nu eenmaal bedacht, maar zijn ze daarmee Ew? M.i. zou het vermelden van het idee hieromtrent volstaan.
 • Misleiding: Verdekt taalgebruik wanneer je leest dat er een Rolls Royce is beschilderd. Dit is namelijk niet gebeurd door 'Toyisten', maar door een reclamebedrijf uit Groningen die gelijksoortige 'Toyistische' kleuren erop zette.
 • In het kader van transparantie en informatieverstrekking zou het juister zijn als er bij de uitgaven vermeld zou zijn welke in eigen beheer zijn uitgegeven. --Theo Oppewal (overleg) 6 feb 2021 23:00 (CET)Reageren

Als je architectuurmonumenten als het Paleis op de Dam of de Dom van Utrecht ook als kunstwerk ziet (en waarom niet?), dan is de kwalificatie ‘grootste kunstwerk van Nederland’ voor die beschilderde gasbol wel wat overdreven. Dat neemt niet weg dat het wel een blikvanger is voor mijn woonplaats Emmen. Zo veel opvallende gebouwen hebben we hier nu ook weer niet. Sijtze Reurich (overleg) 5 feb 2021 17:20 (CET)Reageren

Had ik over het hoofd gezien: ook De Stip rammelt inderdaad aan alle kanten. Meer van hetzelfde: ontbrekende bronnen, niet ter zake doende info, niet verifieerbare zaken, niet-encyclopedisch (opgeklopt) taalgebruik, et cetera et cetera. (Neemt niet weg dat het best leuk en vrolijk geverfd is/kan zijn.) NB: Koketteren met links - ook op Wikipedia:Te_beoordelen_pagina's/Toegevoegd_20151119 - heeft opgeleverd dat Uppspretta eerder behouden is geweest door afhandelend moderator. Gezien al het bovenstaande m.i. ten onrechte. De Jong c.s. werkt vanuit een concept met maar "één doel: roem en succes." Trouw-artikel Het heeft er alle schijn van dat De Jong (c.s.) WP als iets beschouwt dat past binnen zijn persoonlijke doelstelling. --Theo Oppewal (overleg) 5 feb 2021 23:27 (CET)Reageren