Overleg:Truus Wijsmuller-Meijer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mimike (overleg) 15 jan 2014 07:31 (CET)Ik heb het Engelse artikel als basis gebruikt, vertaald en verbeterd. Ik ben met een onderzoek bezig waarin Truus Wsijmuller erg belangrijk is, kan dus onmogelijk precies aangeven welke info uit welke bron komt, maar heb alle beschikbare bronnen onderaan het artikel weergegeven. Ik ben nogal verbolgen over het feit dat een ouder artikel over mevrouw Wijsmuller was verwijderd! M.i. is zij Nederlands grootste oorlogsheld ooit, ze krijgt veel te weinig erkenning en dan wordt ook nog ook nog haar WP pagina zomaar verwijderd.... heel vreemd!– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Mimike (overleg · bijdragen)

Er schijnt toen sprake geweest te zijn van auteursrechtenschending / knip-en-plak-werk, zie voor meer uitleg: Wikipedia:Te_beoordelen_pagina's/Toegevoegd_20131120#Toegevoegd_20.2F11:_Deel_3. Als het je daar niet duidelijk wordt, zou je Gouwenaar bijvoorbeeld kunnen navragen; of Natuur12, want die hakte de knoop door.
Dat je het Engelse artikel als bron hebt gebruikt, heb ik inmiddels in het artikel vermeld. Zou je de bronnen waarvan je nog weet dat je ze hebt gebruikt, ook nog binnen de accolades van de bronvermelding willen zetten? Alvast bedankt! Mvg, PWester (overleg) 15 jan 2014 17:27 (CET)

In de Duitstalige WP staat onder Baarn, dat Truus een "dochter" van deze stad zou zijn, terwijl anders van Alkmaar als haar geboorteplaats gesproken wordt. Wat is juist ?Hasselklausi (overleg) 25 sep 2015 06:41 (CEST)

Encyclopedisch[bewerken]

Pracht werk van Mw. Wijsmuller, natuurlijk. Maar, als er toch aan het artikel wordt gewerkt, kan het dan meteen wat encyclopedischer en dus neutraler? JanB46 (overleg) 16 nov 2018 09:34 (CET)

Dat was ook mijn idee. Zie WP:Neutraal standpunt: we beschrijven zo objectief mogelijk, waarna de lezer zelf mag beslissen wat hij/zij ervan vindt. Encycloon (overleg) 16 nov 2018 09:48 (CET)
Dank voor de ingezette verbetering! Nog een opmerking. De (auto)biografie van Wijsmuller uit 1962, waarnaar inmiddels frequent wordt verwezen, lijkt niet het toonbeeld van een gezaghebbende onafhankelijke bron zoals die op Wikipedia graag wordt gezien. Zie hiervoor WP:BRON. JanB46 (overleg) 17 nov 2018 11:54 (CET)

Literatuur en bronnen[bewerken]

De eerste drie items die in het artikel onder dit kopje vermeld worden zijn voor Wikipedia niet bruikbaar. Archieven zijn primaire bronnen. Niet gepubliceerd materiaal is juist dat, en daardoor niet te verifiëren (zie WP:VER).--JanB46 (overleg) 18 nov 2018 11:19 (CET)

Ja. Er wordt nu verwezen naar het archiefstuk Brief van mevrouw G. Wijsmuller-Meijer aan de Sicherheitspolizei te Den Haag inzake haar levensloop, 1941. Wikipedia is niet de plaats waar informatie hieruit als eerste gepubliceerd kan worden; daarnaast is de kans aanwezig dat deze brief geen objectief beeld geeft. Encycloon (overleg) 19 nov 2018 12:17 (CET)
Nog eens: Archiefstukken zijn primaire bronnen zolang er niet in publicaties naar verwezen wordt. Ze zijn daarom niet geschikt om te gebruiken bij het schrijven van een artikel voor Wikipedia. Ze hier vermelden heeft dus weinig zin. Met betrekking tot het gebruik van 'Vrooland' als bron; zie het nogal negatieve oordeel op de literatuurlijst van de website dokin.nl JanB46 (overleg) 27 nov 2018 22:12 (CET)
Hier om precies te zijn. Het boek tells us in real 50’s style about Wijsmuller-Meijer’s work for the refugee children. It is not very clear, nor very reliable. Encycloon (overleg) 27 nov 2018 22:56 (CET)

Bevrijding van 120 soldaten[bewerken]

Ik lees: 'In april 1945 bevrijdt ze een groep van 120 geallieerde soldaten, die in een klooster in Aalsmeer gevangen worden gehouden.' Dat doe je meestal niet zomaar in je eentje, wat hier wel wordt gesuggereerd. Het zou kunnen natuurlijk, maar ook dan hoor ik graag de details. Kortom: kan dit worden uitgebreid? Encycloon (overleg) 27 nov 2018 14:12 (CET)