Overleg:Tsjerenkov-effect

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik heb er al een begin aan gebreid, het engelse artikel is wel een stuk uitgebreider, en mijn kennis van fysica is niet zo uitgebreid, dus als andere mensen zich geroepen voelen om er nog wat aan toe te voegen, be my guest

Vraagje[bewerken]

Als het licht onder water een snelheid heeft van 0,75c, waarom zien we dit dan niet verkleuren? We weten allemaal als het licht trager zou vloeien dat deze meer naar het rode zal keren, In een positie waar het licht vrije doorgang heeft (luchtledige) zal deze meer een blauwe kleur krijgen.

Is het omdat (als je duikt met een zwembril) het licht dat door het water gaat, weer versneld word in lucht (de luchtspleet tussen je oogbal, en de plastic/glas van je zwembril)?

Als licht door vb het water van een visbak schijnt, vertraagt het dan, om nadien weer te versnellen buiten de bak voordat het opgepakt word door het oog van een persoon die naar die visbak kijkt?

Dit interesseert me wel. Indien mogelijk, graag je antwoord naar: creativecontest@hotmail.com .

Nee, licht wordt niet roder of blauwer als het door water of lucht gaat. De kleur van licht hangt samen met de energie per foton, dus met de frequentie en die verandert niet. Inderdaad, licht gaat trager doorheen het water in een visbak en nog trager doorheen het glas van die visbak. Drirpeter 11 apr 2007 16:32 (CEST)