Overleg:Tweede wet van de thermodynamica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Ik begrijp het verhaal over zelforganisatie niet en denk dat het fout is: Bij zelforganisatie bijv kristallisatie moet er namelijk energie (in de vorm van warmte) afgevoerd worden en als dat nergens heen kan kan de ordening niet plaats vinden Jcwf

Je hebt vast gelijk. Ik vraag me af of "spontane" zelforganisatie zonder energievoordeel ooit voorkomt. Kirstallisatie gebeurt toch omdat het energetisch gunstiger is als de atomen of molekulen in een regelmatig kristal zitten. Juist om ze los te maken moet er energie worden toegevoegd. Dit geldt ook voor het voorbeeld op de zelforgansatie pagina. De grote ballen gaan bovenopliggen omdat er tussen de kleinere ballen minder ‘’luchtgaten’’ zitten. Daardoor vallen de kleinere ballen tussen de grotere door naar beneden. De totale energietoestand is dus dan kleiner. Dit effect gebeurt dan ook alleen maar in een zwaartekrachtsveld. Elly 20 sep 2003 11:37 (CEST) (ah… je bent er toch nog, gelukkig).

axioma[bewerken]

Het is al een tijdje geleden dat ik natuurkunde studeerde, maat volgens mij is de tweede hoofdwet (is het niet een HOOFDwet trouwens?) geen axioma, zoals de huidige tekst zegt. Axioma's horen thuis in de wiskunde, niet in de natuurkunde imho. Net als alle andere natuurwetten is de Tweede Hoofdwet uiteindelijk op waarnemingen gebaseerd (die vervolgens een verklaring hebben gekregen). Bovendien vertoont deze wet de kenmerkende eigenschap van natuurwetten van beperkte geldigheid. In essentie doet deze wet slechts een uitspraak over een waarschijnlijkheid. Als je een roodgloeiende pook in een bak water steekt bestaat de kans dat de pook witgloeiend wordt en het water bevriest, lijnrecht tegen de tweede hoofdwet in. Met methoden uit de statistische mechanica is de kans dat dit daadwerkelijk gebeurt te berekenen. Het zal niemand verbazen dat die kans niet groot is - maar nul is zij evenmin. Een hoogleraar vergeleek een keer een dergelijke kans in zijn oratie met de kans dat een aap in een keer die oratie foutloos zou uittikken: niet groot, maar ook niet nul. Nul of bijna nul maakt hier imho een groot verschil. Volgens mij hebben axioma's per definitie nooit een beperkte geldigheid. Wel kunnen axioma's alternatieven hebben. Is er een wiskundige in de zaal misschien?

Je hebt gelijk. De mechanicawetten van Newton zijn wel als axioma's te beschouwen, maar voor deze wet is dat niet zinnig. De term "axioma" komt intussen in dit artikel niet meer voor. Rp2 26 jun 2008 19:51 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Tweede wet van de thermodynamica. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 25 jul 2017 19:52 (CEST)