Overleg:VOC op de Banda-eilanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Van Hertum je doet aan geschiedvervalsing. Ik vind jouw niet leuk, maar dat wist je al en verzoek je niet eigenzinnig zaken die je niet bevallen weg te werken. Geef een verklaring op de overlegpagina voor je verwijdering. Kijk op de Engelse Wikipedia en:Amboyna massacre en je vind nog een plaatje ook. Je moet blij zijn dat ik die niet mee gekopieerd heb.Taks 13 jul 2008 14:02 (CEST)

Je speelt nu wel heel erg op de man. Als je boos bent kan je beter even een dagje wachten en niet meteen emotioneel reageren. Zo kap je een normale, constructieve discussie bij voorbaat af. Ik wil dit graag met je bespreken maar niet op deze manier. Groeten, Jvhertum 13 jul 2008 14:20 (CEST)

Dit is geen verklaring! Doe nog een poging. Het voordeel van internet en Wikipedia is dat je overal kan zoeken, vergelijken en aanvullen. Eindelijk is er een verklaring voor de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog en dan haal jij die weg. Ik moet toegeven: Het is volgens de Engelse niet helemaal duidelijk wat er is gebeurd. Het kan een propaganda actie zijn geweest, maar de moord was aanleiding tot heel wat diplomatiek overleg en mogelijk die oorlog. Zie en:Amboyna massacre. Het lijkt me niet juist om dergelijke gegevens onder het kleed te vegen. De VOC-mentaliteit, de goede en slechte kanten, moeten beter voor het licht worden gebracht. Het zou het peil van de Nederlandse Wikipedia wat opvijzelen.

P.S. Er zijn veel lemma's op de Nederlandse wikipedia met een gering gehalte, "MAVO-niveau", weinig kritisch en niet of nauwelijks gedocumenteerd.

P.P.S. Coen werd lang in patria vast gehouden, omdat de in Engeland door de Ambonese moord verwekte verontwaardiging dit raadzaam deed schijnen (J.G. van Dillen, Van Rijkdom en Regenten, p. 123). Wat zou de reden zijn? Taks 13 jul 2008 15:05 (CEST)

Pesten[bewerken]

Ik heb de zin over het "wegpesten" opnieuw verwijderd: kan dit anders geformuleerd worden of is er een heel erg goede bronvermelding voor? Het klinkt mij niet als neutraal in de oren... Pesten is plagen met scheetkussens, niespoeder en een hand van een slapend persoon in koud water hangen, zodat ie in zijn bed piest, toch? Ciell 14 jul 2008 19:53 (CEST)

Hallo Ciell wat zijn scheetkussens? Heb je daar een bron voor? Ik vind pesten een stuk onschuldiger dan doodmartelen. Wat heb je het liefst? Je reactie is nogal overtrokken. Inhoudelijk weinig ter zake. Valt me tegen. Taks 14 jul 2008 22:44 (CEST)
Als het doodmartelen is, noem het dan gewoon zo en geef een goede bron... Ik vond dat heen en weer reverten door jou en anderen zonder verder overleg nogal tegenvallen eigenlijk. Ciell 14 jul 2008 22:54 (CEST)
Wie zijn die anderen? Je bent weer overdreven, waarschijnlijk nog steeds om iets te verbloemen.
  • Al jaren citeer ik uit de Oosthoek van 1917, maar daar is nog nooit iemand over gevallen. Het heeft met iets anders te maken!
  • Sinds wanneer is de Engelse Wikipedia geen betrouwbare bron? Het artikel aldaar heeft meer bronvermeldingen dan het gemiddelde artikel van die "ander".
  • De bronvermelding zou eigenlijk ook bij het hieronder vermelde citaat uit Wikipedia moeten staan, vindt je niet? Taks 14 jul 2008 23:58 (CEST)

Jan Pieterszoon Coen#Benoeming tot gouverneur-generaal[bewerken]

In 1619 werd Coen zelf tot gouverneur-generaal benoemd. Hij veroverde de stad Jakarta, die hij, hernoemd tot Batavia, in 1621 tot hoofdstad van Nederlands-Indië maakte. Vanwege zijn pogingen een monopolie te bemachtigen, kwam hij in oorlog met de Engelsen, uiteindelijk culminerend in de moord op Ambon, waarbij een aantal Engelsen doodgemarteld werd na verdenking van samenzwering ter omverwerping van het Nederlands gezag.

Ik heb deze week weinig tijd, maar er is nog veel meer te melden over Pulau (= eiland) Neira, Ay en Run, beter bekend als de Banda eilanden, bereid je maar voor. Taks 14 sep 2008 23:27 (CEST)

Het bleek vrij eenvoudig een aantal websites te vinden die over de moord gaan. Wikipedia blinkt uit in algemeenheden, zaken die je ook en beter elders kan lezen, vooral de VOC-site en mijn Encyclopaedie uit 1917 zijn tamelijk goed geïnformeerd over Nederlands Indië. Doei. Taks 15 jul 2008 08:06 (CEST)

Verkeerde instelling van dit artikel[bewerken]

Dit artikel is met de verkeerde instelling geschreven, met teveel aandacht voor de schuldige Bandanezen, en te weinig voor de slachtoffers. Admiraal Pieter Willemsz Verhoeff en het Verraad van de Bandanezen is niet eens in blauw doorgelinkt, omdat er niet eens een artikel van bestaat. Het begint ook meteen verkeerd:

Inmiddels wel, zie Pieter Willemsz. Verhoeff.Taks 5 aug 2008 22:17 (CEST)

Verkeerde term Volkerenmoord op de Bandanezen[bewerken]

In de spelregels van Wikipedia staat heel duidelijk, dat alles vanuit het blikpunt van de Hollanders moet worden beschreven, dus geen Willem III van Engeland, maar Willem III van Oranje-Nassau Waarmee begon alles? Met het verraad door de Bandanezen, dat het leven kostte aan admiraal Verhoeff en tientallen anderen, waaraan alleen Coen kon ontsnappen. Begin daar dan ook mee IN HET VET GEDRUKT, want een alfabet begint ook niet bij D. Dit artikel heeft, of een duidelijke Engelse of Bandanese oorsprong of een schrijver die niet van zijn land houdt, of allebei. De moord op admiraal Verhoeff zou in het dik gedrukt moeten staan, want daarmee begon alles. De Tachtigjarige Oorlog begon ook in 1567 met het doodknuppelen van ongeveer 800 Geuzen na de Slag bij Oosterweel, of in 1568 bij het onthoofden van de onschuldige graven Hoorn en Egmont en twintig andere edelen, of de katholieke vergelding van onschuldige Nederlandse Doopsgezinden door Alva, of het Bloedbad van Naarden in 1572, of het bloedbad van Haarlem in 1573 met het onthoofden van zoveel Haarlemmmers, zodat de beul er moe van werd, zodat de nog overgebleven Haarlemse inwoners met tweeen tegelijk met de rug tegen elkaar werden gebonden en dan per paar over een reling van een brug in het water werden gegooid. Maar als je een artikel schrijft over de Tachtigjarige Oorlog]] begin dan bij het begin en begin dan bij de gruweldaden van de Spanjaarden IN HET VET GEDRUKT te zetten. Of als je een artikel schrijft over de VOC op de Banda-eilanden begin er dan mee, om in het begin IN HET VET GEDRUKT te vermelden over de gruwelheden van de Bandanezen tegen Verhoeff en de andere Hollanders met alleen een brief van prins Maurits in hun handen. Bloedbad op de Hollanders zou een goede geschiedkundige opening zijn.

Oh ja, de Eerste Engelse Oorlog begon indirect door de steun met geld van Frederik Hendrik aan het Engelse koningshuis tijdens de Engelse Burgeroorlog EN door het door de Staten-Generaal afgewezen voorstel van Cromwell om gezamelijk de Zuidelijke Nederlanden aan te vallen en de gebieden te verdelen en om de wereld in 2 invloedssferen te verdelen. De Hollanders hadden omstreeks 1650 meer dan 10 keer zoveel kolonie's dan de Engelsen. De Staten-Generaal wilde zo kort na de Vrede van Munster geen onrust of oorlog aan zijn zuidgrenzen en wees dit voorstel af, omdat men zich wilde concentreren op de lucratieve handel. En toen herinnerden de republikeinse Engelsen zich opeens ook weer de steun van Frederik Hendrik aan Karel I en van het afgewezen voorstel zouden de Hollanders nog spijt krijgen, want de Engelsen waren jaloers op de monopolie-positie van de Hollanders en zochten een reden om een oorlog te beginnen (net als Rome voor de Eerste Punische Oorlog tegen Carthago) en kwamen met allerlei maritieme acten zoals "De Acte van Navigatie" en "De Acte van Saluut" De trotse Maarten Tromp wilde zijn vlag niet voor Robert Blake strijken tijdens de Slag bij Dover en de Eerste Engelse Oorlog was geboren. GoudenEeuw 4 aug 2008 01:39 (CEST)

Sneu artikel[bewerken]

  • Wat is dit artikel voor onzin? VIER verschillende versies van de moord op Hollanders tijdens Het Verraad van de Bandanezen in 1609? Nederlanders houden zo weinig van hun eigen land, dat ze zelfs niet eens de moord op bijna 40 landgenoten kunnen beschrijven? Werd admiraal Verhoeff niet als eerste vermoord?? Begin dan ook een artikel over de Tweede wereldoorlog met een opmerking over de zelfmoord van de arme Adolf Hitler die door gewelddadige buitenlanders noodgedwongen zelfmoord moest plegen. Ach arme Adolf, slachtoffer van discriminatie en buitenlanderhaat van die gemene Amerikanen en Russen. Allemaal de schuld van die gemene Hollanders. Stelletje laffe Nederlanders bij elkaar, bah!! Ik heb al niet eens meer zin om nieuwe artikelen voor die sneue Nederlandstalige Wikipedia te schrijven. Waarom ga je mij niet meteen blokkeren? Ik doe namelijk iets vreselijk verkeerds. Als amateur-historicus heb ik namelijk WEL verstand van geschiedenis.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Historicus2015 (overleg · bijdragen)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op VOC op de Banda-eilanden. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 6 feb 2018 20:24 (CET)