Overleg:Vaderlandsliefde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kijkend in de lijst meest gewilde lemma's viel het mij op dat Chauvinisme en Vaderlandsliefde apart stonden. Nou ik kan het fout hebben maar volgens mij is Chauvinisme gewoon een synoniem voor Vaderlandsliefde en kan ik dus gerust een Redirect van Chauvinisme naar Vaderlandsliefde aanmaken. Wie het oneens is mag mij daarop wijzen. Groetjes Geograaf 23 aug 2005 21:52 (CEST)

Ik denk Chauvinisme een sterke vorm van vaderlandsliefde is. Van Dale geeft: chauvinisme: blinde ingenomenheid met alles van en in het eigen land => nationalisme en vaderlandsliefde: liefde tot het vaderland => burgerzin, civisme, patriottisme. De begrippen lijken dus niet volledig equivalent. RonaldW 23 aug 2005 22:12 (CEST)

Artikel vern***t[bewerken]

Nou bedankt jongens. Nu hebben jullie het artikel echt kapot gemaakt. Wat slecht zeg, ongelooflijk. Mig de Jong 19 dec 2005 19:33 (CET)

Ze kunnen zelf vernielen nog voor het gepubliceerd is! Als toeschouwer begint het zelfs reeds te vervelen, vooral als de interesse om sociaal & maatschappelijk artikels gericht is. Aanmelden 19 dec 2005 21:01 (CET)
Ik heb geen idee wat je nou zegt. Het idee was dat chauvinisme iets anders is dan vaderlandsliefde. ik verwijs nogmaals naar de Franse wiki. Mig de Jong 19 dec 2005 22:52 (CET)
Ze mengen hier op wikipedia(nl) gewoonweg alles door elkaar, zoals U hier komt te melden! Aanmelden 19 dec 2005 23:08 (CET)
Dat moet dus anders... Mig de Jong 19 dec 2005 23:10 (CET)

Aangepast[bewerken]

Chauvinisme komt van Nicolas Chauvin, een Franse soldaat die (mocht hij echt bestaan hebben) een ongelofelijke liefde voor Frankrijk had, en een haat voor al wat niet Frans was. Al zal hij zichzelf hoogstwaarschijnlijk een patriot hebben genoemd was hij dit niet. Vaderlandsliefde gaat namelijk niet gepaard met haat voor alles wat anders is. Chauvinisme en nationalisme wel. Sterker nog, een belangrijk onderdeel van nationalisme is het ophemelen van het eigen land ten koste van andere landen. Nationalisme is dan ook niet 'politieke vaderlandsliefde', wat dat dan ook mag zijn.

Dan de introductie. Retoriek als 'vaderland verdedigen in gesprekken met buitenlanders', het leger erbij halen, enzovoorts hebben niets te maken met vaderlandsliefde. Het enige waar het mij aan herinnerde was een discussie met mij en een 'volksnationalist' die mij op op patriotisme wilde testen door te vragen of ik voor mijn vaderland wilde sterven.Strienenaer 22 aug 2007 15:21 (CEST)