Overleg:Verdragen van Schengen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat me opvalt aan dit artikel is dat er weinig aandacht is voor wat veel mensen als de keerzijde van de Schengenakkoorden (of liever de echte redenen voor hun invoering) beschouwen: een aanscherping van het vluchtelingenbeleid. Aanvulling? Floris V 10 apr 2006 12:31 (CEST)

Wat een onzin Floris V, er is hier geen keerzijde en al zou dat er zijn is omdat europa dan minder aantrekkelijk zou zijn

voor de door jou geliefde niet-europeanen ( lees gelukzoekers ). Er is geen aanscherping vluchtelingbeleid, hoogstens een stukje protectionisme, wat in tijden van cultureelkapitulatie alleen en lees alleen maar voordelen kan hebben. Wat men tracht is interne samenwerking op zorgvuldigere en kostenbesparende manieren kracht bij te zetten, en extern.. mensenrechtenorganisaties ?! de wereld is van iedereen  ? ja leuk maar europa niet in de zin om de poorten te openen en zomaar iedereen toe te laten. < kan me zo kwaad maken op dit soort reacties .. kritiek .. pff > Wenceslas 14 jun 2007 20:01 (CEST)

Deze bijdrage is buiten de orde, zelfs op een discussiepagina. Wel blijkt hieruit een gangbaar misverstand over "Schengen", maar ik ben bang dat Wikipedia-informatie PVV-aanhangers niet overtuigt. "Schengen" staat niet voor het toelaten van meer vreemdelingen, maar voor een andere controle-methode: niet aan de grens, maar door bestanden te koppelen. Rbakels (overleg) 29 apr 2013 22:43 (CEST)

Mijn ervaring is dat reizigers uit niet-Schengen-landen ook als er geen visumplicht is heel streng door de marechaussee worden gecontroleerd, en hen o.a. gevraagd wordt of ze hier komen werken, of ze een retourticket hebben, en waar ze verblijven. Vooral als ze alleen reizen worden ze streng ondervraagd. In de praktijk betekent de invoering van "Schengen" dus dat de controle op reizigers ook uit landen waarvoor geen visumplicht geldt strenger is geworden. Ik merkte dat onlangs toen ik naar Macedonië reisde. Deze controles verbazen mij wel, want je mag je sowieso niet zomaar in een ander land vestigen. Zelfs Nederlanders die in Duitsland willen gaan wonen moeten aantonen over voldoende middelen van bestaan te beschikken en verzekerd te zijn voor ziektekosten. Rbakels (overleg) 29 apr 2013 22:33 (CEST)
Een bizarre consequentie van "Schengen" is dat zogenaamde "visa runs" lastiger worden. Visa worden verleend voor het hele Schengen-gebied, uiteraard slechts voor beperkte tijd. Verloopt je visum, dan is het vaak het eenvoudigste even naar een derde-land te reizen, en met een "vers" visum terug te komen. Dat geldt met name in die gevallen dat visa kosteloos worden verstrekt. Nu moet je daar tenminste voor naar Roemenië of Bulgarije. Overigens ken ik als Europeaan het verschijnsel "visa run" alleen uit Azië, hier heb ik daar (uiteraard) geen ervaring mee. Rbakels (overleg) 29 apr 2013 22:38 (CEST)
Dat de grenscontroles aan de buitengrenzen (van het Schengengebied) strenger geworden zijn is niet zo vreemd; een slechte controle daar heeft potentieel gevolgen voor veel meer landen tenslotte. De verminderde controle gaat vooral over de binnengrenzen. Luchthavens kunnen ook buitengrenzen zijn, zelfs als ze midden in het Schengengebied liggen - dat ligt er namelijk aan waar je opgestegen bent. Richard 13 mei 2013 15:54 (CEST)

Situatie VK en Ierland[bewerken]

De situatie van het VK en Ierland wordt erg summier en onduidelijk weergegeven. De Engelstalig versie van het artikel is er duidelijker en completer over, misschien valt dit te vertalen? (Durf het zelf niet zo goed maar wil wel een keer een poging wagen evt.) --Bacchus 4 nov 2007 14:38 (CET)


Europese Eenheidsakte[bewerken]

In het artikel wordt de Europese Eenheidsakte tussendoor vermeld, maar dan zonder enige link aan te geven met het Schengenverdrag. Wat heeft het één nu precies met het ander te maken? Big_Apple 25 dec 2007 17:07 (CET)

Kaart is niet up-to date[bewerken]

Hoe zit het met Roemenië en Bulgarije? Daar is het toch ook in voege?!?

Uitzonderingen[bewerken]

Kan iemand uitleggen waarom Helgoland in Duitsland en Spitsbergen in Noorwegen niet mee doen? Misschien is het wel zo handig om dit ook uit te leggen, de uitzonderingen als Monaco, San Marino en Vaticaanstd worden niet allen gemeld, maar ook uitgelegd. Helgoland, Spitsbergen, Groenland en de Faeroereilanden worden wel genoemd, maar er wordt geen uitleg gegeven. Dqfn13 14-juni-2010 17:50

Helgoland doet wel mee met Schengen. Het hoort alleen wat betreft belasting en douane niet bij de EU. Dat heeft te maken met de voorwaarden die Groot-Britannië in 1890 stelde bij de overdracht van Helgoland aan Duitsland. Het is dan ook terecht dat Helgoland niet mer in het artikel wordt genoemd als uitzondering.
Spitsbergen valt onder de Noorse soevereiniteit, maar de toegang tot de archipel is geregeld in een speciaal verdrag, waardoor ook vrije toegang moet worden verleend aan niet-Schengenlanden die deelnemer zijn van dat verdrag (zie Svalbard: Visa and entry conditions). Het belangrijkste van die landen is Rusland. Omdat het verdrag niet van toepassing is op Jan Mayen kan dat gebied wel onder Schengen vallen. Met vriendelijke groet, Gasthuis(overleg) 25 mrt 2012 21:13 (CEST).

Dank je wel, Gasthuis. Blijft over de vraag hoe het zit met Monaco, een land dat niet behandeld wordt in het artikel. ZeaForUs (overleg) 28 mrt 2012 23:48 (CEST)

Beste ZeaForUs, Monaco is geen lid van het verdrag, maar doet op basis van verdragen met de Europese Unie en Frankrijk wel mee met de regeling. De positie is iets anders dan die van Vaticaanstad en San Marino aangezien Monaco een buitengrens van het Schengengebied is. Zie hier de uitvoerige uitleg op de officiële site van Monaco (dus in het Frans). Met vriendelijke groet, Gasthuis(overleg) 29 mrt 2012 08:40 (CEST).

Faeröereilanden[bewerken]

Toen ik per boot onderweg was van Noorwegen naar IJsland legden we aan op de Faeröereilanden en mochten we een uurtje de hoofdstad Tórshavn in. Ik heb niets gemerkt van een grenscontrole. Rbakels (overleg) 29 apr 2013 22:25 (CEST)

Tsja... tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland wordt je ook niet gecontroleerd, en ook vóór Zwitserland "meedeed" ben ik aan de grens tussen Duitsland en Zwitserland meermalen bij de grens "doorgewoven". Oostenrijk-Liechtenstein idem dito.