Overleg:Vijfde Gemeentelijke Hogere Burgerschool in Den Haag

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Gordiaanse knoop[brontekst bewerken]

Als inleiding stond hier: "De school werd in 1883 opgericht als Hoogere Burgerschool met een driejarige cursus voor jongens. Later werd het een gemengde school. De school begon in de Wagenstraat en werd dus de HBS Wagenstraat genoemd. Al een jaar later verhuisde de school naar de Raamstraat 28, waar de school tot 1921 bleef. De school verhuisde naar Laan 5 toen ze de 5-jarige cursus invoerde."

Haagsescholen.nl bevestigt dit, maar noemt niet de naam "HBS Wagenstraat".

Hiertegen is echter het volgende in te brengen:

  • Googelen naar "HBS Wagenstraat" in combinatie met "Den Haag" levert zes treffers. Twee zijn van Wikipedia, twee zijn van Wikipedia-klonen en twee slaan nergens op.
  • De reünistenwebsite van de Stevin HBS, die op mij vrij betrouwbaar overkomt, zegt dat niet de Vijfde, maar de Zevende Gemeentelijke HBS tussen 1884 en 1921 gevestigd was aan de Raamstraat 28: Over het pand Raamstraat 28. Een artikel in de Haagsche Courant, waarheen vanaf deze site verwezen wordt, bevestigt dat.

Ik vermoed dus dat:

  1. er nooit een school is geweest die HBS Wagenstraat werd genoemd. Er was wel een HBS Raamstraat, en dat was de latere Stevin HBS, de voortzetting van de Zevende Gemeentelijke HBS. Die naam heeft wel een behoorlijk aantal Google-treffers;
  2. de geschiedenis van de Vijfde Gemeentelijke HBS niet verder teruggaat dan tot 1921. De HBS Raamstraat is de voortzetting van de HBS die ook al vóór 1921 in het gebouw Raamstraat 28 zat. Het is heel goed mogelijk dat de Vijfde Gemeentelijke HBS een afsplitsing is van de HBS Raamstraat en dat de namen Vijfde Gemeentelijke HBS en Zevende Gemeentelijke HBS pas na die tijd in zwang kwamen, maar het internet zegt daarover niets.

Ik heb daarom dit artikel aangepast aan deze theorie en herdoopt van HBS Wagenstraat in Vijfde Gemeentelijke Hogere Burgerschool in Den Haag, analoog aan de Eerste Gemeentelijke Hogere Burgerschool in Den Haag en de Zesde Gemeentelijke Hogere Burgerschool in Den Haag. Wie het beter meent te weten, ga zijn gang, maar wel graag met een betrouwbare bron erbij! Sijtze Reurich (overleg) 3 aug 2014 16:57 (CEST)[reageer]

Een, twee, drie[brontekst bewerken]

Ik denk dat het zo zit met de namen Eerste, Tweede, enz. Gemeentelijke HBS:

  • Eerste Gemeentelijke HBS, opgericht 1865
  • Tweede Gemeentelijke HBS, opgericht 1901
  • Derde Gemeentelijke HBS, opgericht 1906
  • Vierde Gemeentelijke HBS, opgericht 1921
  • Vijfde Gemeentelijke HBS, opgericht 1921
  • Zesde Gemeentelijke HBS, opgericht 1922

Hoe zit het dan met de Zevende? Die is opgericht in 1884. Maar de Zevende was tot 1922 een HBS met een driejarige cursus. Op haagsescholen.nl vinden we het volgende, wat schimmige instituut: de 2e HBS met 3-jarige cursus. Dus blijkbaar kregen de hbs'en met driejarige cursus een aparte nummering. Dus was de Zevende Gemeentelijke HBS tot 1917 gewoon de "HBS met 3-jarige cursus" en na 1917 de "1e HBS met 3-jarige cursus".

Zijn er meer aanwijzingen daarvoor? Jawel, ook op haagsescholen.nl, en wel in het artikel over de HBS Waldeck Pyrmontkade: "Directeur is dr. J.F. Haverman, die voordien directeur was van de HBS met 3 jarige cursus in de Raamstraat." Een waterdicht bewijs is dit alles natuurlijk niet, maar het is wel aannemelijk dat de Zevende Gemeentelijke HBS pas vanaf 1922 zo ging heten. Sijtze Reurich (overleg) 4 aug 2014 14:10 (CEST)[reageer]