Overleg:Vijfheerenlanden (streek)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Pas in de derde zin wordt in de huidige tekst duidelijk dat het niet alleen om een streek maar ook om een polder gaat. Heb dit toegevoegd in de eerste zin.

Hoogheemraadschap[brontekst bewerken]

Tot 1984 was Vijfheerenlanden een eigen Hoogheemraadschap, staat in de tekst. Dat roept de vraag op: onder welke waterschap valt het nu dan? Want een polder moet toch beheerd worden. Hansung (overleg) 16 jun 2014 22:12 (CEST) Heb het antwoord zelf net gevonden dankzij enig doorklikken over de verschillende opvolgers van het Hoogheemraadschap. --Hansung (overleg) 16 jun 2014 22:38 (CEST)[reageer]

Spelling naam[brontekst bewerken]

Waarom zou deze streeknaam eigenlijk met een archaïsche dubbele -ee- moeten? De Winkler Prins schrijft Vijfherenlanden, zowel in het artikel over de streek als in verwijzingen vanuit andere artikelen zoals Alblasserwaard, Leerdam en Vianen. In de Bosatlas uit 2005 en de niet meer zo Nieuwe Grote Wereldatlas staat eveneens een enkele e. Dat de nieuwe gemeente voor een archaïsche spelling heeft gekozen, is geen argument want dat is een ander artikel. Bever (overleg) 29 jan 2019 19:43 (CET)[reageer]

Zoeken op "streek vijfherenlanden" op Google levert mij 2.950 resultaten op, terwijl "streek vijfheerenlanden" er 38.700 oplevert. "alblasserwaard vijfheerenlanden" geeft 486.000 resultaten, "alblasserwaard vijfherenlanden" slechts 12.700. In het Staten informatiesysteem van de provicie Zuid-Holland levert de term "Alblasserwaard - Vijfheerenlanden" meer resultaten op dan "Alblasserwaard - Vijfherenlanden" (186 - 17).
Alcarta vermeldt de naam slechts op één kaart (Ruimte voor de rivier, pagina 67, 1e druk, 2018) en spelt het met dubbel e. Helaas heb ik geen recente uitgave van de Bosatlas tot mijn beschikking om te zien of de uitgever de spelling uit 2005 heeft gehandhaafd. De Regionale VVV, Stichting Streektaal A en V en het Utrechts Landschap spellen de naam met een dubbele e.
De dubbele e is inderdaad archaïsch, maar lijkt wel ingeburgerd, hoewel de spelling met een enkele e ook nog steeds voorkomt. Jashaj (overleg) 10 feb 2019 09:59 (CET)[reageer]

wijzigingen d.d. 30 mei 2019[brontekst bewerken]

Met alle waardering voor de oplettendheid en nauwgezetheid van de verschillende bewerkers is naar mijn smaak dit artikel nogal onoverzichtelijk geworden. Daarom heb ik getracht hierin enige verbetering te brengen. Ook meen ik dat enkele kleine aanvullingen geen kwaad kunnen. Verder grenst volgens mijn informatie de Tielerwaard niet aan de Vijfheerenlanden. Aan gene zijde van de Diefdijk ligt een gebied dat historisch bekend staat als Land van Culemborg. Omdat ik vermoed dat dit geen officiële naam is, heb ik gekozen voor Neder-Betuwe, een naam die wel officieel bestaat en bovendien geheel in overeenstemming is met het fraaie plaatje van de kompasroos, waar we ook ten oosten van de Vijfheerenlanden de streek 'Neder-Betuwe' zien vermeld.

Ik denk dat over deze streek bijzonder veel te vertellen valt. Ik roep daarom de kenners van deze streek op om een paragraaf Geschiedenis aan dit artikel toe te voegen.

Met vriendelijke groeten, Kees Mijderwijk

Van den Ossenkamp (overleg) 30 mei 2019 14:20 (CEST)[reageer]