Overleg:Vraagteken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Herkomst?[brontekst bewerken]

Wie kan er wat vertellen over de herkomst van het vraagteken?

Het fijne weet ik er niet van, maar ik heb ooit gelezen dat het vraagteken is verzonnen door bepaalde monniken die wilden aangeven dat het laatste stuk van een zin met een hogere toon moest worden uitgesproken dan de rest van de zin. Dit gaven ze aan met een (soort) schuine streep: "/". Later gingen mensen dit sierlijker schrijven met een krulletje eraan, waardoor uiteindelijk het huidige vraagteken ontstond: "?". Als je een vragende zin hardop uitspreekt kun je nog steeds horen dat het laatste stuk van de zin een hogere toon krijgt.
Dit heb ik ooit gelezen in een spellingsboekje voor kinderen/jongeren, maar soms ook etymologiedingen stonden enz. Ik zou het boekje nog wel eens kunnen opzoeken.
Tom uit 1992 25 aug 2007 23:10 (CEST)


Het Woordenboek der Nederlandse Taal meldt o.a. de volgende betekenis en citaten:
Uit vraag en teken; of als vertalende ontlening van hd. fragezeichen dat voor het eerst is aangetroffen bij ICKELSAMER, Teütsche grammatica 48 [± 1530]. (< lat. ignum interrogationis; vgl. teecken des vraghens, Het eerste ende tweede deel van de Francoische t'samensprekinghen, ouergheset in de nederduytsche spraecke. 173. Uitgave: Antwerpen, 1567 Verblijfplaats: UBL 2532 F 3; INL)
? Dit zetmen als die voorgaende reden mout gelezen zijn, ofmen imant starc iet vraehde, dats te zeggen tis een vraeh teken als hier blijct: hebt ghij zulke woorden gesproken? DE HEUITER. Orthogr. 92 [1581].
De paleografieboeken vermelden dat het vraagteken in de 8e of 9e eeuw in gebruik komt. GREIDANUS, Interpunctie 93 [1929].
Vraagtekens komen in Nederlandse handschriften vóór de 16e eeuw zeer zelden voor, 166 [1926].
Het lijkt er dus op dat voor ca. 1530 het vraagteken in het Duits nog niet voorkwam en dat het in het nederlands in 1567 in een verslag van Franse besprekingen werd vermeld. Daar staat tegenover dat GREIDANUS vermeldt dat het teken al in de 8e of 9e eeuw in gebruik komt, terwijl een onbekende bron uit 1929 beweert dat het vraagteken vóór de 16e eeuw zelden wordt gebruikt. In 1581 geeft DE HEUITER in ieder geval een definitie van het vraagteken. Het WNT is hier en daar al oud, dus of het huidige wetenschappelijke kennis weergeeft weet ik niet. Jan Arkesteijn 28 aug 2007 13:19 (CEST)