Overleg:Wapen van de koning van Pruisen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik wou even zeggen dat ik betwijfel of jouw artikel makkelijk zal worden gevonden als je de ongebruikelijk spelling 'Pruissen' hanteert. Kan daar niet een 's' af ?

Vriendelijke groet

--BogaertB 12 feb 2007 04:59 (CET)[reageer]

Ene, als je de vierkante haakjes niet tot 'van Duitse Natie' laat lopen, krijg je de link wel goed bij 'Heilige Roomse Rijk'.

--BogaertB 12 feb 2007 05:01 (CET)[reageer]

Er wordt bij het artikel geschreven dat de mantel normaal gesproken met gouden linten wordt open gehouden (zoals in het Nederlandse Wapen) maar hier wordt het gesmokt. Dan is mijn logische vraag: wat is gesmokt? Zou deze term kunnen worden verduidelijkt of een apart artikel worden gecreeerd waarin de term wordt uitgelicht?

--Oesermaatra0069 16 apr 2007 11:10 (CEST)[reageer]

Beste vrienden,

  • Omdat ik mij atijd in oude boeken begraaf gebruik ik soms oude spelling. Dat levert Pruissen op. Ik vond op Google 150 000 maal Pruisen en 56 000 maal Pruissen. Omdat Wiki "Pruisen" gebruikt maak ik er nu ook overal Pruisen van.
  • De link is nu beter.
  • gesmokt, van smokken, is het in opgebolde vorm door een nauwe opening trekken. Bij de kleding van Karel V, Philips II en Willem van Oranje zie dat terug.Het was in de 15e en 16e eeuw mode.In de bovenkleding zaten tientallen lissen (scheurtjes of naden) waar de ruimvallende onderkleding doorheen werd getrokken. Dat kon je dan met een gekleurd lintje weer vastzetten... Een zeer bewerkelijke en onpractische dracht. De wapenmantel in dit wapen is ook op een ingewikkelde wijze opgebold en in zichzelf geknoopt. Met een oud laken kun je de vorm ook maken.

Heraldisch is het onbelangrijk hoe je de wapenmantel plooit. Het is aan koningen om dat op zo'n uitgebreide wijze te doen maar het zou in theorie ook met (gouden?) wasknijpers kunnen ;}

  • Een artikel over smokken? Dat hoort dan eerder in het woordenboek thuis. Maar met een plaatje erbij is het wel te doen. Wiki schrijft niet veel over modegeschiedenis. Er zou een project "MODE" met systematische artikelen over stoffen, stijl, kledingstukken, accessoires en ontwerpers moeten zijn...

Met vriendelijke groet, Robert Prummel 28 apr 2007 13:21 (CEST)[reageer]