Overleg:Warschaupact

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Joegoslavië[bewerken]

Is er ook nog ergens een reden te vinden WAAROM Joegoslavië geen lid is geworden van van het Warschaupact? Ik dacht dat alle door het rode leger bevrijde landen lid moesten worden? 129.125.165.180 14 mei 2007 11:55 (CEST)

Dat is tevens het antwoord. De Joegoslaven hebben zichzelf bevrijd. Hanhil 14 mei 2007 12:27 (CEST)

het is volgens mij omdat Joegoslavië problemen heeft gehad met de bezettingen door o.a. de Soviet Unie en veel heeft geleden onder de oorlogen. het is veel van zijn macht en vrijheid erdoor kwijt, dat is wat ik vermoed dat de oorzaak was. ik heb het gevonden, het is omdat het land geen lid was van de oostbloklanden, de meeste van de landen die meededen waren landen van het oostblok paulofan

Post-Warschaupact[bewerken]

Is dit onderdeel nodig? Dit past beter bij de pagina over de NAVO, en ik wil daarom voorstellen het weg te halen. - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door Steroid83 (overleg|bijdragen) op 15 okt 2007 13:59 (CEST).

M.i. is het passend bij dit artikel: als na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie de meeste Warschaupactlanden overgaan naar de vroegere tegenstander is dat wel tekenend voor de vrijwilligheid van het lidmaatschap. Hanhil 15 okt 2007 21:25 (CEST)

Ik kan in het artikel nergens vinden dat het lidmaatschap vrijwillig was. Dit zou er dan denk ik bij moeten, met de mededeling dat deze vrijwilligheid zeer twijfelachtig was. Dat is m.i. duidelijker dan het Post-Warschaupact kopje :)

Foutje?[bewerken]

In het artikel staat dat Albanië uit het Warschaupact stapte, maar is het niet zo dat het er werd uit gezet omdat het in 1960 uit het pact wordt gezet omdat het China steunde toen het in conflict lag met de USSR? Mss moet ook maar toegevoegd worden dat het Warschaupact is opgericht naar aanleiding van de opname van de Duitse Bondsrepubliek in de NAVO? Gewoon een aanbeveling hoor :-) (anoniempje) – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 81.243.117.155 (overleg · bijdragen)

Albanië is, ondanks de ideologische breuk met de USSR, nog tot 1968 lid gebleven. In dat jaar zegde het eigener beweging het lidmaatschap op, vanwege de sovjet-inval in Tsjechoslowakije. Zie Richard Szawlowski (1976): The System of the International Organizations of the Communist Countries: Dat boek zegt op blz.6: On September 13, 1968, a few weeks after the invasion of Czechoslovakia, Albania formally withdrew from the Warsaw Treaty. Dat het land vanaf 1961 vooral op papier lid was, is ongetwijfeld waar, maar van een uitzetting was geen sprake. Fransvannes 28 dec 2008 14:58 (CET)


Niet neutraal[bewerken]

"Het verdrag beweerde ook dat de relaties tussen de ondertekenden gebaseerd waren op onderlinge onafhankelijkheid en respect voor nationale soevereiniteit. Later zou echter anders blijken uit de interventies in Hongarije en Tsjecho-Slowakije"

Alhoewel ongetwijfeld waar, klinkt dat nou niet echt als neutraal geformuleerd... m.a.w. teveel vanuit de west-europese / angelsaksische optiek... Ik zou eerlijk gezegd niet weten hoe het anders te formuleren maar dit is m.i. te gekleurd om als neutraal te worden beacht. Iemand voorstellen voor een betere bewoording? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 194.154.209.226 (overleg · bijdragen)

Dit is inderdaad een lastig onderwerp, de "socialistische" notie van soevereiniteit en internationaal recht week nogal af van wat "wij" in het Westen daarover als feit beschouwden. Zo is er de idee van proletarisch internationalisme, en de "soevereiniteit" van landen hield op wanneer zij zich tegen de internationalistische uitgangspunten van het socialisme keerden. Dat werd althans wel gebruikt als grond voor sovjet-interventie (de chicanes waarbij men deed alsof er een verzoek tot bijstand was van de "wettige" regering laat ik maar even buiten beschouwing...). Hoe dan ook, een afkeuring op deze manier vanuit zuiver westers democratisch perspectief is niet echt acceptabel. Op zijn minst moet de lezer worden verwezen naar de uitleg die men van Sovjet-kant steeds heeft gegeven aan begrippen als onafhankelijkheid en soevereiniteit. Die uitleg zal "ons" volstrekt bizar in de oren klinken, maar is bij mijn weten (maar ik ben geen specialist) tamelijk consistent door de Sovjetunie en het Warschaupact uitgedragen. paul b 7 aug 2009 10:50 (CEST)